Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

2 comments

Appelcider Azijn

Zou het niet geweldig zijn als er een drankje zou zijn dat je hongergevoel zou verminderen, je suikerverslaving zou beperken en je spijsvertering zou verbeteren? Het is goed mogelijk dat ‘toverdrankje’ er al is: appelcider azijn!

Er zijn zoveel redenen waarom je appelcider azijnzou moeten gebruiken, dan moet er sowieso 1 bij zitten die op jou van toepassing is en bepaalde klachten verhelpt!

Allereerst: wat is appelcider?

Appelcider azijn komt van gefermenteerde appels. De suikers uit de appels worden dan omgezet in azijn. Appelcider azijn bevat veel voedingsstoffen, waaronder bio-flavonoïden, calcium, fosfor, ijzer, kalium, magnesium en vitamine A, B, C en E. Als je appelcider azijn gaat gebruiken let er dan wel op dat je de biologische versie kiest, die niet gedestilleerd, gefilterd of gepasteuriseerd is. Ik koop appelcider azijn bij de EkoPlaza.
Maar waar is het nu eigenlijk goed voor? We leggen het je hieronder uit!

1. Appelciderazijn houdt je bloedsuikerspiegel laag na een maaltijd

Onderzoek dat is gepubliceerd in ‘Journal of Functional Foods’ toont aan dat het drinken van appelciderazijn voor de maaltijd ervoor kan zorgen dat je bloedsuikerspiegel laag blijft. De proefpersonen kregen voor de maaltijd een eetlepel appelciderazijn gemengd met 225 milliliter water, terwijl de controlegroep dezelfde maaltijd at, maar geen appelciderazijn kreeg. De eerste groep had lagere glucoseniveaus dan de groep die het zure mixdrankje niet had ingenomen. Dit betekent dat appelciderazijn inderdaad bij zou kunnen dragen aan het onder controle houden van de bloedsuikerspiegel.

Dit kan ook de reden zijn dan er in de categorie ‘oude huismiddeltjes’ een tip circuleert die je aanraadt 175 milliliter water met daarin twee theelepels appelciderazijn te drinken als je hunkert naar iets ongezonds (de bekende ‘cravings’ waar we allemaal wel eens last van hebben). Het zorgt ervoor dat je suikerspiegel stabieler is, waardoor je minder snel grijpt naar de snelle energiekick van bijvoorbeeld snoep. En dan is er natuurlijk ook nog de zure smaak op je tong om je hersenen af te leiden van snoep, chocola of waar je op dat moment ook maar naar hunkert.

Voorkomt het optreden van diabetes door verlaging van postprandiale glycemie

Voor wie niet weet wat ‘postprandiale glycemie’ inhoudt: deze term duidt simpelweg op de verhoogde bloedsuikerwaarden die optreden na een maaltijd – en dit is een belangrijke factor voor de ontwikkeling van ‘pre-diabetes’ naar diabetes type 2. De term ‘pre-diabetes’ houdt in dat een persoon wel verhoogde glucoselevels heeft, maar niet hoog genoeg om onder de noemer diabetes type 2 te vallen. Als pre-diabetes niet wordt vastgesteld, kan het zich in tien jaar of minder ontwikkelen tot diabetes type 2. Onderzoekers van de Universiteit van Arizona ontdekten dat het drinken van azijnsap met 20 gram appelazijn, 49 gram water en 1 theelepel sacharine na een maaltijd (een bagel en sinaasappelsap) resulteerde in een afname van 35 %.

Ook door na een maaltijd vijftien minuten rond te lopen in plaats van te gaan of blijven zitten kunnen de bloedsuikerwaarden na de maaltijd lager worden gehouden.

2. Het vertraagt je spijsvertering en zorgt dat je eerder én langer verzadigd bent

Azijn draagt er ook aan bij dat voedsel langer in je maag blijft. Hierdoor wordt er minder van het  ‘hongerhormoon’ ghreline aangemaakt, waardoor je je eerder en langer verzadigd voelt.

Werkt appelciderazijn ook als je de ‘craving’ al voelt opkomen?

De effectiefste (en gezondste) manier om je hunkeringen naar minder gezonde zoete voedingsmiddelen binnen de perken te houden is geraffineerde koolhydraten en suikerrijke producten vermijden. Maar het ziet ernaar uit dat appelcider azijn ook een gunstig effect heeft.

Van azijn is ook aangetoond dat het veel voordelen heeft voor de insulinewerking en de bloedsuikerspiegel, waardoor het je lichaam ondersteunt bij het verwerken van koolhydraatrijke maaltijden. Er is echter meer onderzoek nodig om te bepalen of het ook in staat is om acute ‘cravings’ om te buigen. Op deze vraag is dus eigenlijk nog geen duidelijk antwoord. Toch zijn er zoals je hiervoor hebt gelezen al ontzettend veel fantastische redenen waarom je appelciderazijn hoe dan ook een plek zou moeten geven in je eetpatroon.

En er is meer! Een onderzoek dat in 2009 werd gepubliceerd in ‘Journal of Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry’ toonde aan dat de consumptie van azijnzuur (dat in azijn zit) gedurende twaalf weken leidde tot een significante afname van lichaamsgewicht, buikvet, tailleomvang en triglyceriden (vetdeeltjes in het bloed die tot aderverkalking kunnen leiden).

Dus hoewel nog niet helemaal duidelijk is of appelciderazijn je ‘cravings’ kan beperken (we houden je op de hoogte!), heeft appelciderazijn wel degelijk veel te bieden. Het houdt je energie en je bloedsuikers stabiel, verbetert je spijsvertering, vermindert je eetlust en draagt ook nog eens bij aan gewichtsverlies! Appelciderazijn is kortom een ‘must’ in je voedingspatroon!

appel

3. Het verbetert je insulinegevoeligheid

Onderzoek laat ook zien dat het gebruik van appelcider azijn tijdens een koolhydraatrijke maaltijd de insulinegevoeligheid verbetert met 19 tot 34 procent en dat het zorgt voor een significante afname van het glucoseniveau en de insulinerespons. Dit betekent dat je bloedsuikerspiegel minder zal pieken, waardoor je energielevel stabieler blijft. Daarnaast is de kans kleiner dat je behoefte hebt aan een tweede portie of dat je meteen na een maaltijd alweer op zoek gaat naar iets te eten.

4. Heeft eigenschappen die kanker tegengaan

Kanker is een ‘sluipmoordenaar’ in die zin dat de symptomen zich pas manifesteren als er al niet veel meer is wat je kunt doen om het te genezen. In 2014 kregen meer dan 1,6 miljoen Amerikanen de diagnose kanker en waren er meer dan een half miljoen sterfgevallen (het is de vierde algemene doodsoorzaak in de VS). Onderzoek heeft aangetoond dat azijn op zijn minst een aantal kankercellen kan doen krimpen of kan doen verdwijnen.

Eén studie was uitgevoerd in China, waar ze ontdekten dat de consumptie van groenten en azijn het risico op slokdarmkanker vermindert. In een ander onderzoek dat in Servië werd uitgevoerd, werd echter duidelijk dat de consumptie van azijn de kans op blaaskanker 4,4 keer zo groot maakte. Gebaseerd op deze onderzoeken kan gesteld worden dat azijn vanwege de azijnzuurbacterie eigenschappen heeft die tumoren tegengaan, maar dat de effecten af kunnen hangen van de vraag om welke soort kanker het gaat.

5. Werkt bewezen desinfecterend en bacteriedodend

Nog voordat er ook maar enig wetenschappelijk onderzoek naar was gedaan, gebruikte Hippocrates meer dan 2000 jaar geleden azijn al om wonden te behandelen en modern onderzoek heeft bewezen dat azijn sommige bacteriën zoals E. coli en S. aureus kan doden. Het is niet zo effectief als commerciële producten als Clorox, maar het bevat geen chemicaliën, dus het is veilig om mee te wassen en het wordt ook gebruikt om op een natuurlijke manier voedsel te conserveren.

6. Verlaagt een te hoog cholesterolgehalte en voorkomt hart- en vaatziekten

Een van de belangrijkste risico’s van een te hoog cholesterolgehalte is dat het kan leiden tot een scala aan hartkwalen. Als een teveel aan cholesterol de aderen eenmaal dicht heeft doen slibben, is er een grote kans op een hartstilstand.

Appelazijn kan helpen het cholesterolniveau te verlagen.

Appelazijn kan helpen het cholesterolniveau te verlagen aangezien het chlorogene zuren bevat, die helpen het cholesterolgehalte te verlagen, waardoor voorkomen wordt dat cholesterol zich ophoopt en gaat kristalliseren in de bloedbaan. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat onderzoek hiernaar alleen is uitgevoerd met ratten; het is mogelijk dat de resultaten bij onderzoek op mensen anders zouden zijn. Een onderzoek dat is uitgevoerd onder meer dan 70.000 vrouwen toonde aan dat een verhoogde consumptie van olie- en azijndressing de kans op ‘ischemische’ hartziekten (dat wil zeggen hartaandoeningen die samenhangen met een verminderde doorbloeding) vermindert.

7. Azijn kan bijdragen aan gewichtsverlies

Er is een nieuw onderzoek dat is uitgevoerd door Japanse wetenschappers naar de vraag of azijnzuur dat in azijn zit de accumulatie van lichaamsvet kan voorkomen. Een test is uitgevoerd met muizen, de andere met mensen.

De test uitgevoerd met muizen (het meest recente onderzoek): in hun laboratorium zetten de onderzoekers twee groepen muizen op een dieet dat veel vet bevatte. Achteraf kreeg een groep azijnzuur en de andere niet. De muizen die azijnzuur hadden gekregen, ontwikkelden vergeleken met de andere muizen minder lichaamsvet (tot 10%).

De test uitgevoerd met mensen: 175 zwaarlijvige maar gezonde mensen werden in twee groepen verdeeld. De groepen kregen een soortgelijk dieet, maar een groep kreeg gewoon water en de andere wat azijn. Na twaalf weken waren de mensen die de azijn hadden gekregen bijna een halve tot bijna een hele kilo afgevallen. Maar hoewel azijn eigenschappen kan hebben die vetten af kunnen breken, gaat er niets boven training en gezonde voeding om echt iets te veranderen aan overgewicht!

Er zijn zoveel toepassingsmogelijkheden voor appelazijn dat het lijkt alsof de voordelen eindeloos zijn! We zijn ervan overtuigd dat als er meer onderzoek wordt gedaan naar deze oeroude vloeistof er alleen maar nog meer claims onderbouwd zullen worden en we kunnen niet wachten om meer van de voordelen van deze goudkleurige multifunctionele azijn te ontdekken! En om daar meteen maar een begin mee te maken, vindt je hier 25 andere toepassingen die je vast nog niet kende! [note]http://foodmatters.tv/content/25-things-you-never-knew-you-could-do-with-apple-cider-vinegar[/note]

Ook erg fijn:

 • Het verwijdert een slechte adem.
 • Appel cider azijn werkt ook heel goed voor huidproblemen. Het helpt de pH-waarde van je huid herstellen en zorgt dus voor een rustigere huid en minder acne en onzuiverheden. Meng de azijn met wat water, dep op een watje en reinig op deze manier je huid.
 • Die gezonde zuren hebben ook anti bacteriële eigenschappen waardoor het verkoudheid en andere infecties tegengaat.
 • Ben je verbrand? Doe dan eens een paar eetlepels appel cider azijn in je badwater. Het relaxt de huid, en trekt de brand eruit.
 • Last van eczeem?? Dep een klein beetje appel cider azijn op de plek (het brand wel!) en het zal echt verminderen.

Aangeraden dosering en andere toepassingsmogelijkheden

Twijfel je over de hoeveelheden die je het beste kunt gebruiken? Of het nu gaat om dagelijks gebruik, gewichtsverlies en het in balans brengen van je Ph-waarden of om het behandelen van  acute aandoeningen (maagzuur, hoest, bronchitis of keelpijn), je kunt het beste uitgaan van de volgende richtlijn:

 • driemaal daags 2 theelepels in 225 milliliter water (innemen voor je maaltijden)

Heb je moeite met de zure smaak van de appelcider azijn, voeg dan een theelepeltje honing aan de oplossing toe.

Wil je het wel proberen, maar weet je niet zeker of je de hele fles gaat gebruiken? Appelciderazijn is op een heleboel andere manieren toe te passen! Spoel je haar er bijvoorbeeld mee na tijdens een wasbeurt en je kunt rekenen op een gezonde, glanzende bos haar. Ook je gezicht kun je er op een natuurlijke manier mee reinigen en verder doet appelciderazijn het goed bij insectenbeten, een zonverbrande huid en een zere keel – en dat zijn nog maar een paar van de vele mogelijkheden!

Overtuigd? Drink de komende tijd een glas met appel cider azijn per dag. Meng een glas water met 2 el appelcider azijn (dit is ook echt de max.)

Wil je je lichaam echt een reinigende boost geven?  Meng een glas water met 2 el citroensap, 2 el appelcider azijn en 1 tl kaneel en je ervaart alle positieve eigenschappen van deze superfoods in 1 🙂

Is het jou gelukt om een van je ‘cravings’ tegen te gaan met appelciderazijn? We horen er graag meer over!

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

2 gedachten over “Appelcider Azijn”

 1. Ik verkoop Bragg al jaren lang in mn Webshop, de schare fans die het heeft is echt ongekend.
  Ik heb werkelijk nog nooit 1 negatief woord ontvangen van mn klanten . Ze gebruiken het in voor 1001 verschillende kwaaltjes en klusjes. Van acne to afvallen, van schoonmaken tot haarproduct

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.