Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

No comments

Van je suikerverslaving af met appelciderazijn?

appelciderazijn Het toverdrankje paleo

Zou het niet geweldig zijn als er een drankje zou zijn dat je hongergevoel zou verminderen, je suikerverslaving zou beperken en je spijsvertering zou verbeteren? Het is goed mogelijk dat ‘toverdrankje’ er al is: appelciderazijn!

Laten we eens kijken naar wat er allemaal al bewezen is:

Appelciderazijn houdt je bloedsuikerspiegel laag na een maaltijd

Onderzoek dat is gepubliceerd in ‘Journal of Functional Foods’ toont aan dat het drinken van appelciderazijn voor de maaltijd ervoor kan zorgen dat je bloedsuikerspiegel laag blijft. De proefpersonen kregen voor de maaltijd een eetlepel appelciderazijn gemengd met 225 milliliter water, terwijl de controlegroep dezelfde maaltijd at, maar geen appelciderazijn kreeg. De eerste groep had lagere glucoseniveaus dan de groep die het zure mixdrankje niet had ingenomen. Dit betekent dat appelciderazijn inderdaad bij zou kunnen dragen aan het onder controle houden van de bloedsuikerspiegel.

Dit kan ook de reden zijn dan er in de categorie ‘oude huismiddeltjes’ een tip circuleert die je aanraadt 175 milliliter water met daarin twee theelepels appelciderazijn te drinken als je hunkert naar iets ongezonds (de bekende ‘cravings’ waar we allemaal wel eens last van hebben). Het zorgt ervoor dat je suikerspiegel stabieler is, waardoor je minder snel grijpt naar de snelle energiekick van bijvoorbeeld snoep. En dan is er natuurlijk ook nog de zure smaak op je tong om je hersenen af te leiden van snoep, chocola of waar je op dat moment ook maar naar hunkert.

Het vertraagt je spijsvertering en zorgt dat je eerder én langer verzadigd bent

Azijn draagt er ook aan bij dat voedsel langer in je maag blijft. Hierdoor wordt er minder van het  ‘hongerhormoon’ ghreline aangemaakt, waardoor je je eerder en langer verzadigd voelt.

Het verbetert je insulinegevoeligheid

Onderzoek laat ook zien dat het gebruik van appelciderazijn tijdens een koolhydraatrijke maaltijd de insulinegevoeligheid verbetert met 19 tot 34 procent en dat het zorgt voor een significante afname van het glucoseniveau en de insulinerespons. Dit betekent dat je bloedsuikerspiegel minder zal pieken, waardoor je energielevel stabieler blijft. Daarnaast is de kans kleiner dat je behoefte hebt aan een tweede portie of dat je meteen na een maaltijd alweer op zoek gaat naar iets te eten.

Werkt appelciderazijn ook als je de ‘craving’ al voelt opkomen?

De effectiefste (en gezondste) manier om je hunkeringen naar minder gezonde zoete voedingsmiddelen binnen de perken te houden is geraffineerde koolhydraten en suikerrijke producten vermijden. Maar het ziet ernaar uit dat appelciderazijn ook een gunstig effect heeft.

Van azijn is ook aangetoond dat het veel voordelen heeft voor de insulinewerking en de bloedsuikerspiegel, waardoor het je lichaam ondersteunt bij het verwerken van koolhydraatrijke maaltijden. Er is echter meer onderzoek nodig om te bepalen of het ook in staat is om acute ‘cravings’ om te buigen. Op deze vraag is dus eigenlijk nog geen duidelijk antwoord. Toch zijn er zoals je hiervoor hebt gelezen al ontzettend veel fantastische redenen waarom je appelciderazijn hoe dan ook een plek zou moeten geven in je eetpatroon.

En er is meer! Een onderzoek dat in 2009 werd gepubliceerd in ‘Journal of Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry’ toonde aan dat de consumptie van azijnzuur (dat in azijn zit) gedurende twaalf weken leidde tot een significante afname van lichaamsgewicht, buikvet, tailleomvang en triglyceriden (vetdeeltjes in het bloed die tot aderverkalking kunnen leiden).

Dus hoewel nog niet helemaal duidelijk is of appelciderazijn je ‘cravings’ kan beperken (we houden je op de hoogte!), heeft appelciderazijn wel degelijk veel te bieden. Het houdt je energie en je bloedsuikers stabiel, verbetert je spijsvertering, vermindert je eetlust en draagt ook nog eens bij aan gewichtsverlies! Appelciderazijn is kortom een ‘must’ in je voedingspatroon!

Aangeraden dosering en andere toepassingsmogelijkheden

Twijfel je over de hoeveelheden die je het beste kunt gebruiken? Of het nu gaat om dagelijks gebruik, gewichtsverlies en het in balans brengen van je Ph-waarden of om het behandelen van  acute aandoeningen (maagzuur, hoest, bronchitis of keelpijn), je kunt het beste uitgaan van de volgende richtlijn:

  • driemaal daags 2 theelepels in 225 milliliter water (innemen voor je maaltijden)

Heb je moeite met de zure smaak van de appelciderazijn, voeg dan een theelepeltje honing aan de oplossing toe.

Wil je het wel proberen, maar weet je niet zeker of je de hele fles gaat gebruiken? Appelciderazijn is op een heleboel andere manieren toe te passen! Spoel je haar er bijvoorbeeld mee na tijdens een wasbeurt en je kunt rekenen op een gezonde, glanzende bos haar. Ook je gezicht kun je er op een natuurlijke manier mee reinigen en verder doet appelciderazijn het goed bij insectenbeten, een zonverbrande huid en een zere keel – en dat zijn nog maar een paar van de vele mogelijkheden!

Is het jou gelukt om een van je ‘cravings’ tegen te gaan met appelciderazijn? We horen er graag meer over!

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.