Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

1 comment

7 Paleo ingrediënten die misschien niet zo goed zijn voor jou!

Tegenvallende resultaten paleo

Eet je al een tijdje Paleo, maar vallen de resultaten toch een beetje tegen? Misschien val je niet zo snel af als gedacht of zit je zelfs op een plateau. Misschien ondervind je helemaal niet die beloofde gezondheidsvoordelen en heb je niet meer energie dan voorheen.

Dan zou het weleens kunnen dat er een Paleo ingrediënt is dat jij toch niet zo goed verdraagt. Niet leuk om te horen maar: niet alle gezonde voedingsmiddelen zijn voor iedereen ook werkelijk gezond, zelfs als ze bomvol vitamines en mineralen zitten.

Dit zijn 7 Paleo ingrediënten die weleens voor problemen kunnen zorgen.Tomaten

Tomaten

zijn zowat iedereen z’n favoriete groente, maar ze vallen ook onder de categorie nachtschades. Ze kunnen je lichaam irriteren door stofjes als calcitrol, alkaloïden en lectines. Andere nachtschades zijn onder andere paprika’s, aubergines en aardappelen.

Aardappelen

zijn Paleo, dat hebben we al eerder uitgelegd. Het zijn ook nachtschades en dat is een van de redenen waarom patatjes misschien niet zo goed zijn voor jou. Een andere reden is: koolhydraten. Voor mezelf is dit de reden waarom ik aardappelen redelijk beperk: zodra ik meer dan ongeveer een vuist aan aardappelproducten (gekookt, puree, friet, maakt niet uit), dan voel ik me opgeblazen en moe. Aan de andere kant: ik kan probleemloos genieten van een kleine portie. Leer luisteren naar je lichaam is dus de boodschap 😉

Noten

Een handjevol noten is prima voor de meeste mensen, ook wie gewicht wil verliezen. Anderen merken dat de vezels uit noten hun spijsvertering bemoeilijken. Voor de meesten is dit echter een kwestie van wilskracht en portie controle: als je weet dat je je niet kan inhouden, vermijd de noten dan gewoon!

Knoflook

Deze had je misschien niet zien aankomen, maar look behoort tot de FODMAP familie (lees meer hier) net zoals broccoli, boerenkool, rode biet, … Als spijsverteringsproblemen hebt, dan is dit een goede plaats om te starten met een verdere eliminatie.

Koffie

OK, ik weet het: jij denkt vast en zeker dat koffie geen probleem is voor jouw lichaam. Maar ben je daar zeker van, of is dat de verslaafde in jou aan het woord? Wil je zeker zijn dat koffie jouw lichaam niet schaadt, doe het dan eens een maand zonder. Als je dat zonder zware afkickverschijnselen kan: prima! Maar eerlijk zijn hé!

Kokos

Veel mensen die Paleo beginnen eten, worden al snel helemaal gek op kokos. Kokoswater, kokosmelk, kokosolie, kokosvlokken. Kokos in alles! Leuk, maar als je gaat overdrijven, dan kan je ook een allergie of een intolerantie gaan ontwikkelen. Hou het evenwicht in de gaten, en wissel zeker ook af met je bakvetten.

Zuivel

Dit is een beetje een randgeval, want zuivelproducten zijn eerder primal dan paleo, maar ik geef het hier toch even mee. Ik krijg namelijk heel vaak mailtjes van mensen die willen starten met Paleo, maar hun zuivel toch niet willen opgeven. Snap ik, ik was ooit een zware kaasverslaafde! Helaas ontdekte ik ook via eliminatie dat mijn darmen niet zo goed omgaan met lactose en caseïne, twee bestanddelen die in zuivel voorkomen. Nu ik drie jaar paleo eet kan ik stilaan wel weer kleine hoeveelheden zuivel eten omdat mijn darmen nu gezonder zijn, maar het blijft opletten. Dus bericht aan de zuivelfanaten: ben je écht verslaafd? Reden te meer om eens te elimineren. Maak jezelf geen blaasjes wijs 😉

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

1 gedachte over “7 Paleo ingrediënten die misschien niet zo goed zijn voor jou!”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.