Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

2 comments

Wat Zijn FODMAPS en Waarom Zijn Ze (soms) een Probleem?

Wat een vreemd woord, right? Vandaag leg ik je uit wat FODMAPS zijn, en waarom ze misschien hinderlijk zijn voor jouw gezondheid!

Wat zijn FODMAPS?

Dit is een afkorting voor Fermentable Oligo-, Di-, Monosaccharides and Polyols. Het is een groep van fermenteerbare koolhydraten die dienen als voeding voor de darmflora. Het zijn dus prebiotica, en je vindt ze in allerlei types voeding.

Wat is het probleem?

Darmflora heb je natuurlijk hard nodig, dus het is een beetje verwarrend: waarom zijn FODMAPS voor sommige mensen een probleem en voor anderen helemaal niet?

Wel… FODMAPS zijn best goed voor je darmflora als je natuurlijk een gezonde darmflora hebt en als die darmflora op z’n plaats zit (in de dikke darm, niet in de dunne darm).

Als je vaak FODMAPS eet die de verkeerde darmflora voeden, dan kan dat heel wat verteringsproblemen veroorzaken zoals een gezwollen buik, constipatie, diarree, krampen, winderigheid, …

FODMAPS elimineren kan je helpen om je foute darmflora opnieuw onder controle te krijgen zodat je vertering opnieuw normaliseert. De meeste mensen hoeven ze ook niet definitief te elimineren, wie opnieuw een gezonde darmflora kan opbouwen kan gewoonlijk probleemloos opnieuw FODMAPS introduceren in hun dagelijkse dieet.

buikpijn

Hoe kan je ze elimineren?

FODMAPS zijn dus voedingsmiddelen die fructose, lactose, fructanen, galactanen of polyolen bevatten. Je vindt ze in fruit, melk, tarwe, uien, peulvruchten en zoetstoffen, maar ook groenten zoals savooikool, bloemkool, broccoli, spruiten, prei, knoflook, rode biet en champignons.

Als je een FODMAP-arm dieet wil proberen, dan moet je bovenstaande voedingsmiddelen dus sterk gaan beperken of helemaal elimineren. 1 stuk fruit per dag is meestal wel OK. Daarnaast kan je gewoon vlees, vis en eieren blijven eten. Noten en zaden zijn ook geen probleem, en alle groenten behalve bovenstaande ook. Daarnaast, als je het kan verdragen, kan je ook quinoa, cheddar kaas, parmezaan en feta consumeren (hoewel deze natuurlijk niet Paleo zijn!).

Is dat nodig?

Eet je al Paleo, en heb je geen verteringsproblemen mee, dan nee, blijf rustig FODMAPS eten. Sowieso heb je de hoeveelheid al aardig beperkt toen je Paleo ging eten (doordat je geen granen en zuivel meer consumeert) en wellicht is dit voor jouw lichaam voldoende geweest.

Maar, als je anderszijds wel nog last hebt van verteringsproblemen, dan kan dit de moeite waard zijn. Zoals steeds met een eliminatiedieet: probeer het twee tot vier weken strikt uit en als het werkt dan kan je stapsgewijs opnieuw voedingsmiddelen gaan toevoegen terwijl je heel goed luistert naar de signalen van je lichaam.

Toegegeven, het is niet makkelijk om FODMAPS te gaan schrappen uit een Paleo dieet: het maakt variëren zo veel moeilijker, en een maaltijd zonder uien of knoflook? Bijna onvoorstelbaar. Je moet dus zeker wat extra tijd nemen en je maaltijden goed plannen als je dit wil proberen: improviseren is bijna onmogelijk als je dit niet gewoon bent.

Zoals steeds is de vraag hier: hoe graag wil je gezond worden? Een tijd lang experimenteren en beperkter zijn in je groentekeuze is niet het einde van de wereld, zeker niet als dit je kan helpen je darmen te genezen! En hou in gedachten: de meeste mensen die hiervan last hebben kunnen eenmaal ze zich beter voelen stapsgewijs opnieuw FODMAPS introduceren!

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

2 gedachten over “Wat Zijn FODMAPS en Waarom Zijn Ze (soms) een Probleem?”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.