Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Schrik om te Falen met Paleo? Je Bent Niet Alleen! Soms Gaat het Dieper dan Excuses

Elke maand schrijf ik twee blogposts voor Mitchel, en ik laat me daarbij graag inspireren door de mailtjes die we elke dag binnenkrijgen.

Wanneer je je inschrijft op Mitchel’s gratis paleo cursus, dan krijg je in een van de eerste mailtjes de vraag: “Wat houdt jou tegen om met paleo te beginnen?” Daar komen heel uiteenlopende antwoorden op, waarvan er al een aantal aan bod kwamen in de vorige reeks over excuses.

Maar soms gaat het veel dieper dan excuses, of een gebrek aan wilskracht. Sommige mensen geloven echt niet in zichzelf, geloven niet dat ze gezonder kunnen eten, van het junkfood kunnen afblijven, … En dan mailen ze bijvoorbeeld dit:

“Ik heb een zoontje van 8 maanden en de zwangerschaps kilo’s zitten er nog aan. Ik moet ook zeggen dat ik ook nog niet echt mijn best heb gedaan om het er af te krijgen. Wat mij tegen houdt is bang zijn dat het niet lukt. Daarom probeer ik het maar helemaal niet… al met al wil ik graag maar moet ik de energie en wil vinden. Ik kijk ernaar uit om gezonder te gaan eten.”

Of dit:

Wat mij tegenhoud mijn resultaten te behouden, mijn valkuil, is toch wel de craving naar chips en zoetigheid. Dit gebeurt steeds na 3 weken ‘in to a new diet’. Dan mag ik weer even wat lekkers van mezelf en dan begint t afglijden weer.”

En ik snap dat wel: heel veel mensen hebben al een aantal diëten geprobeerd, en zo vaak is het mislukt.  Waarom zou Paleo anders zijn? Bovendien denken ze dat zij de enigen zijn die het na een aantal weken moeilijk krijgen. Maar dat is dus niet zo! Bijna iedereen die op dieet gaat, heeft het na een paar weken moeilijk: dat zijn je hersenen die tegenstrubbelen omdat jij nieuwe gewoontes wil programmeren. Jij wil misschien wel veranderen, maar je hersenen hebben liever dat alles gewoon bij het oude blijft.

Nu kan ik je gerust stellen: het is een stuk makkelijker om Paleo vol te houden dan een ander dieet, maar je zal na een aantal weken toch nog steeds merken dat het tijdelijk even moeilijker wordt. Ik geef je straks even een aantal tips om deze moeilijke dagen door te komen.

Waarom is Paleo makkelijker vol te houden dan andere diëten?

Daar zijn eigenlijk een aantal redenen voor:

  • Je hoeft nooit honger te hebben. Heb je honger, dan doe je het niet goed en moet je meer gaan eten! Bij voorkeur geen tussendoortjes, maar wel grotere maaltijden!
  • Omdat je suikerspiegel stabieler is, heb je tussen maaltijden minder zin in snoepen.
  • Na de eerste moeilijke afkickweek, ga je je steeds beter voelen. Je weet nu hoe goed je je kan voelen met gezonde voeding, en dat maakt het makkelijker om nee te zeggen tegen ongezonde verleidingen. Die suikerrijke verleidingen maken je namelijk niet alleen dikker, maar ze zorgen ook voor minder energie, een gezwollen buik, een slechte nachtrust, een moeilijke stoelgang, meer acne, en ga zo maar door!

Hoe kan je je voorbereiden op die moeilijke momenten?

Het is belangrijk dat je beseft dat er sowieso een moment komt dat je terug wil gaan snoepen. Altijd, bij iedereen. Dat is niet jouw schuld, en het is zeker geen teken van zwakte. Maar het is ook geen excuus om maar te gaan schranzen. Als je je gewoon goed voorbereid, dan kan je deze moeilijke momenten probleemloos doorstaan! Enkele tips dus:

  • Zorg dat je altijd iets bij hebt om te snacken. Nee, snacken moedigen we niet aan, maar als dat de enige manier is waarop je kan weerstaan aan m&m’s, dan is er niets mis met (bijvoorbeeld) een handje noten! Het gaat hierbij ook zeker niet om de kcal, maar om de gewoonte die je moet doorbreken.
  • Schrijf op waarom je wil blijven volhouden, waarom dit snoepmomentje het niet waard is. Zoals ik hierboven al aangaf: intussen heb je gemerkt wat gezonde en natuurlijke voeding voor je lichaam kan doen, wil je dat zomaar weggooien?
  • Ken jezelf: ik weet van mezelf dat ik het héél moeilijk heb om een “klein beetje” te eten. Totale eliminatie gaat me beter af dan moderatie. Maar misschien ben jij anders. Als je eenmaal weet wat je intoleranties zijn, dan is er niets mis mee om 1 tot 2 keer per week iets “ongezonds” te eten. Maar plan dit dan wel in, en ga niet spontaan snoepen.

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Meer Artikelen

1 reactie Plaats reactie

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest