Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Tips om Jouw Paleo Avontuur tot een Succes te Maken Paleo Tips Voor in de Praktijk

Nadat ik vorige week tips met je deelde om jouw Paleo avontuur tot een succes te maken, volgen hier de volgende paleo tips voor in de praktijk.

En dan ga je beginnen: Paleo hoef je niet in 1 dag perfect te doen. Je moet jezelf gewoon de tijd gunnen. Je hebt jarenlang dit eetpatroon gehad, waarom zou je jezelf dan niet gewoon de tijd gunnen om jezelf iets nieuws aan te leren? Waarom wil je zo snel? Omdat je jezelf veel te lang voor de gek hebt gehouden? Dat zal het vast zijn. Maar dan nog, stapje voor stapje. Ruim je koelkast en keukenkastjes uit! Stel jezelf niet bloot aan onnodige verleidingen en verwijder al het niet paleo eten uit de koelkast en voorraadkasten. Andere mensen in huis die niet paleo eten? Kijk of je je eigen plank kan krijgen waar je jouw eten bewaard.

Plannen

Plannen is nodig. Echt waar. Je zult merken dat als je niet plant, je gaat verzaken. Je hebt het druk, geen tijd om dingen voor te bereiden, om bood-schappen te doen, om na te denken over wat te eten. Gevolg: makkelijke (ongezonde) maaltijden, een dip in je energielevel, geen motivatie en uiteindelijk misschien zelfs opgeven. Dat wil je niet!! Dus maak tijd. Heel erg belangrijk.

In het begin kost het gewoon veel tijd, naarmate je er langer mee bezig bent verloopt het allemaal veel soepeler. Investeren dus, niet alleen in apparaten, maar ook in jezelf. Wat mij helpt is voedingsmiddelen in huis halen die altijd van pas komen. Stuw je koelkast vol met groenten, fruit, eieren, vlees en vis. Je voorraadkasten met kruiden, specerijen, noten, meelsoorten etc. Zodat je altijd wat voor het grijpen hebt. Sowieso zou ik het aanbevelen om zeker in het begin van je Paleo avontuur alle maaltijden te plannen (zo krijg je ook veel beter overzicht wat je op een dag eet, globale indicatie van eiwitten, vetten en koolhydraten en of alles een beetje in balans is). Je  kunt op die manier jezelf inprenten wat je gaat eten, denkt ook niet na over eventuele andere (ongezondere) maaltijden waar je veel meer zin in zou hebben en kijkt op een gegeven moment uit naar je eetmomenten. Win-win situatie. Plannen dus!

Boodschappen

Heel erg belangrijk in dit verhaal. Paleo is biologisch, maar dit wil niet zeggen dat je niet aan Paleo kunt doen als je daar niet de financiële middelen voor hebt. Ik zelf doe op zaterdag altijd boodschappen op de markt. Ik koop daar mijn groenten en fruit en ben dan vaak voor 3/4 tassen 15 euro kwijt. Als ik naar een gewone supermarkt ga is dat 3 keer zoveel. Eet ik dan biologisch? Nee. Eet ik gezond? Ja. Je kunt op de markt voor een prikkie lekkere dingen kopen. Woon je in een dorp, dan heb je vast wel een boer in de buurt die alles verkoopt. Wees qua vlees wel kieskeurig. Je wilt geen vlees in de supermarkt kopen als jij zo zuinig en goed met je lichaam omgaat door Paleo te gaan eten. Probeer hier dus ook niet op te besparen. Bij de slager heb je ook weer aanbiedingen die je in kunt slaan.

Voorbereiding

Voorbereiding van de maaltijden! Dit hoeft niet echt heel lastig te zijn, het is ook meer een kwestie van een knopje in je hoofd. We zijn allemaal druk, maar jij wilt dat dit avontuur slaagt. Dus zul je je moeten voorbereiden. Nadat je alles gepland hebt, boodschappen gedaan, ga je je maaltijden voorbeiden. Helaas leven we niet in een samenleving waar op elke hoek van de straat iets gezonds te krijgen is, en dus zul je daar zelf voor moeten zorgen. Maak het jezelf daarin zo makkelijk mogelijk (zeker in het begin). De zondag is daar een ideale dag voor. Maak bijvoorbeeld;

 • een pan soep
 • een bananenbrood
 • notenrepen
 • bloemkoolrijst
 • snijd je groenten voor
 • plak hier je tekst

Kook gewoon grotere porties zodat je de volgende dag een lekkere lunch hebt, of vries wat in. Dit zorgt misschien op die dag voor wat stress (of juist niet) maar hier heb je de hele week profijt van! Zeker als je  gewoon 5 dagen werkt kun je niet op maandagochtend jezelf af gaan vragen wat je eens te eten meeneemt. Je hoeft geen keuken prins of prinses te zijn, iedereen kan eten klaarmaken. Paleo bewijst dat het ook heel simpel kan, maar wel enorm smaakvol en verzadigend. Waar je waarschijnlijk in het begin veel moeite moet doen om alle recepten te ontrafelen flans jij na een paar weken elke avond binnen 20 minuten een maaltijd in elkaar.  Al doende leert men tenslotte! 🙂

Je zult gaan ervaren dat de mogelijkheden echt eindeloos zijn, als je er zelf maar voor open staat.

Hoe pak je het aan? At jij normaal 6 boterhammen op een dag en s’avonds altijd aardappelen of pasta, dan kun je beginnen met het schrappen van die dingen. Maak ’s ochtends een smoothie, bak een omelet voor de lunch of neem je salade mee in een bakje. Eet dubbel zoveel groenten als avondeten en die koolhydraten zijn ook weer vervangen. Leer in het begin een aantal makkelijke Paleo maaltijden te maken die je lekker vind en rouleer deze tijdens de week, zo heb je niet het idee dat er teveel op je af komt en kun je toch genieten van je eten. Je volgende stap zou kunnen zijn om zoveel mogelijk dingen die je normaal kant en klaar kocht, vers te gaan maken. Dit zorgt er ook voor dat je het proces leuk gaat vinden. Je bent betrokken bij je voeding in plaats van dat je alles koopt, en gaat eten waarderen om de smaken.  Dit betekent ook dat je je favo nasi of spaghetti echt nog wel kunt maken, alleen dan in de gezonde variant (bloemkoolrijst en courgetti) Je zult gaan ervaren dat de mogelijkheden echt eindeloos zijn, als je er zelf maar voor open staat. Ook heel belangrijk: leer kruiden en specerijen waarderen en gebruiken. Zelfs al zou je elke maaltijd dezelfde groenten en vlees of vis eten, dan nog kan je enorm veel variatie aanbrengen in smaak door (verse) kruiden en specerijen te gebruiken.

Waar moet je op letten? Heel veel mensen beginnen met Paleo omdat ze op de 1 of andere manier met een bananenbrood of een gezonde carrotcake in aanraking zijn gekomen. Waar eerst nog een beetje getwijfeld werd of dat dieet wel lekker zou zijn, gaan nu heel veel mensen overstag.  Een veelgemaakte fout is het overeten van snacks die weliswaar paleo zijn, maar toch enorm veel calorieën bevatten. Die tellen we niet, maar die komen er uiteindelijk wel aan te zitten bij jou (waardoor ze bijvoorbeeld het vetverlies kunnen saboteren), zoals bijvoorbeeld noten. Beperk je portie van noten (één handvol is echt genoeg) of kies voor gezonde varianten zoals een stuk fruit.

Last but not least:

Het gaat erom dat jij je er goed bij voelt.

Wees lief voor jezelf. Niemand is perfect en niemand verwacht dat je alles in één keer goed doet. Heb jij in het weekend een feestje en wil je daar graag een drankje drinken? Prima! Ga daarna gewoon weer verder en probeer je daar niet schuldig over te voelen. Voel jij je beter bij de 80/20 regel (80% van de tijd paleo, 20% niet)? Geen probleem! Doe wat voor jou haalbaar is en wat voor jou goed voelt. Je bent hoe dan ook bezig met je eigen gezondheid en dat is al super goed! Hetzelfde geldt voor mensen die allergieën hebben, vegetariër zijn of wat dan ook, Paleo kan voor iedereen zijn. Ook als je geen noten mag, of geen vlees eet. Als je alleen al de belangrijkste aspecten meeneemt in je achterhoofd ben je al zo goed bezig. Beperk je eigen gedachten niet, net als heel het leven, is Paleo ook niet zwart wit. Het gaat erom dat jij je er goed bij voelt. Dat jij dit de rest van je leven met veel plezier doet

Geniet van het proces! Focus je niet teveel op de weegschaal (liever helemaal niet). Focus je op het functioneren van je lichaam, op je energielevel en op je kledingmaat. Als jij elke week graag 2 kilo afvalt, kun je beter een ander dieet gaan doen. Je gaat afvallen, heb vertrouwen! Het zal alleen niet constant zijn. En misschien langer duren dan je zou willen. Jij bent diegene die er invloed op heeft. Hou jij je strict aan Paleo, zonder elke dag te snoepen van allerlei noten dingetjes, dan gaat het als een speer! Kies jij voor de rustige aanpak, dan moet je er ook de tijd voor nemen. 🙂

Nou wil ik graag van jou weten; mis je bepaalde aspecten in mijn verhaal? Waar ben je benieuwd naar? Vragen? Kom maar op!

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Meer Artikelen

12 reacties Plaats reactie

 1. heel duidelijk geschreven super! Heb een vraagje. Heb je ook zoiets als bananen brood maar dan zonder bananen? Ik heb een intolerantie voor bananen en amandelen! Ik hoop het graag! Bedankt

  Beantwoorden
  • Dankjewel 🙂 Euhmm, lastig om dan een paleo brood te maken! Bananen kun je vervangen voor appelmoes, amandelen wordt dan tapiocameel en kokosmeel. Op http://www.paleorecepten.nl staat een soortgelijk recept!

   Beantwoorden
 2. helemaak duidelijk! Ik probeer in t weekend ook een vorraadje te maken voor de week erop. Heb nog wel een vraag. Ik krijg savonds (vr)eetbuien als ik eindelijk op de bank zit. Het is voor mij moeilijk (paleo)versnaperingen te weerstaan..hoe kan ik hiermee omgaan? Vind t zo zonde dat ik overdag strikt aan paleo houd maar savond neem ik wel ern koekje of erger ern zak chips….overdag houd ik t vol omdat ik dan bezig ben en ook geen behoefte heb aan versnaperingen….

  Beantwoorden
  • Euhm ja, dat zou niet moeten. Misschien eet je dan overdag ietsje te weinig? Of je focust je teveel op eten. Ga ’s avonds lekker wat ondernemen dan gaat het al een stuk beter..:-)

   Beantwoorden
 3. Hoi!!

  Ik lees continu over afvallen maar dat wil ik juist niet!!

  Nadat ik zuivel suiker en tarwe uit mijn voeding schrapte gingen er kilo’s af waar ik minder blij mee ben. Ik ben 1.70 en weeg nu 55 kilo terwijl ik 58 mooier vind.

  Ik vrees dat als ik volledig paleo ga ik nog dunner word. Hoe kan ik paleo eten en op gewicht blijven of zelfs wat meer spek op de botten terug krijgen? 🙂

  Groetjes Sharon

  Beantwoorden
 4. Wat ik me afvraag of ik amandelmeel (behoorlijk aan de prijs) in de recepten ook kan vervangen voor kokosmeel.
  Groet Danielle

  Beantwoorden
  • Hi Danielle,
   Helaas kun je amandelmeel niet 1 op 1 vervangen door kokosmeel. Kokosmeel neemt namelijk veel meer vocht op en daardoor zou je er of minder van moeten toevoegen of meer vloeibare ingrediënten toevoegen.
   Dan zou je dus een beetje moeten gaan experimenteren.
   Gr Simone, -Team Foodie

   Beantwoorden
 5. Avatar

  Hallo Mitch, wat mij opvalt, waar zijn recepten met rode bieten. Zijn ze niet toegestaan bij Paleo? Of kijk ik niet goed?? Groetjes, Tine

  Beantwoorden
  • Goeie vraag Floris! Enige waar veel vitamine D in zit zijn vette vissoorten als zalm en makreel. De rest zit eigenlijk bar weinig in. Ja het zonnetje he.. maar dan moet je verhuizen haha. Dus tenzij je elke dag zalm wilt eten is suppletie voor Nederlandse bewoners toch wel een must. Mocht je open staan voor een betere vitamine d supplement dan zal ik onze vitamine D adviseren: https://www.foodie.nl/vitamine-d-boost/ Deze bevat meer per capsule en bevat een betere olie waar het aan is gehecht. Olijfolie is beter dan zonnebloem olie 🙂

   Beantwoorden

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest