Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

No comments

Voedingsmiddelen die Jouw Lichaam Reinigen

Als je begint met Paleo, dan kom je waarschijnlijk van een iets minder gezond eetpatroon.

Dat uit zich niet alleen in overgewicht, maar ook in het slecht functioneren van bijvoorbeeld je organen. En daar ga ik vandaag dieper op in! Je lever is een heel belangrijk orgaan. Het ontgift en reinigt je lichaam door het filteren van bloed van bacteriën en toxines die je binnenkrijgt via het spijsverteringskanaal, de huid en de luchtwegen. Wanneer je lever overbelast raakt als gevolg van stress of overmatige blootstelling aan giftige stoffen raakt je hele systeem uit balans en dat ga je merken. Naast het reinigen is je lever ook verantwoordelijk voor de productie van gal. Je gal zorgt voor de opname en afbraak van vetten en eiwitten in je voeding. Best belangrijk onderdeel van je lichaam toch?

Wanneer raakt je lever overbelast? Door stress, milieuverontreinigende stoffen, door teveel eten en door ongezond eten. En nu komen we bij de kern van dit artikel: voedingsmiddelen die je lichaam reinigen, deze voedingsmiddelen stimuleren de lever om op een natuurlijke manier afvalstoffen te verwijderen en dat willen we heel graag!

Grapefruit

Grapefruit zit bommetjevol met vitamine C en antioxidanten, en die ondersteunen je immuunsysteem  en reinigen je lever. De fytonutriënten (vitaminen en mineralen) in grapefruits worden limonoids genoemd en remmen tumorvorming door bevordering van de vorming van een ontgiftend enzym. Dit enzym veroorzaakt een reactie in de lever die helpt om de toxische stoffen in de lever uit te scheiden. Daarnaast zorgen grapefruits ook voor het verbranden van vet. Win-win!

Bieten

Bieten zijn een unieke bron van fytonutriënten. In bietjes zitten vooral betalaïnen (stoffen die zorgen voor de rode kleur van bietjes). Met name betanine en vulgaxanthine zijn zeer gezonde betalaïnen. Deze stoffen ondersteunen ontstekingsremmende mechanismen in het lichaam, bestrijden vrije radicalen en helpen het lichaam om te ontgiften. Eet bieten zoveel mogelijk rauw, want de eigenschappen van deze fytonutrienten verminderen hoe langer je ze kookt.

Wortelen

Wortelen zijn zeer rijk aan antioxidanten, zoals beta-caroteen en bevatten ook veel fytonutriënten. Caroteen in wortelen voorkomt oxidatie (veroudering) van je lichaam. Daarbij zitten wortelen bomvol vitamine A en K.

Groene thee

Groene thee bevat catechinen (polyfenolen die als antioxidant in planten voorkomen, volg je het nog, al die moeilijke termen haha), dat is een type plant dat voorkomt dat vet zich ophoopt in je lever, onderhoud de goede functies in je lichaam en beschermt tegen giftige stoffen die zich anders zouden ophopen in je lever. Het is dus absoluut geen fabel dat je van groene thee afvalt.

Appels

Appels bevatten pectine(oplosbare vezels), die kunnen helpen metalen en additieven(e-nummers en toevoegingen) uit je lichaam te verwijderen.

Appels bevatten ook vele gunstige fytochemicaliën die het ontgiftingsproces ondersteunen in de lever. Let wel op: eet alleen biologische appels, omdat de niet-biologische appels behoren tot de top 12 voedingsmiddelen met de ergste bestrijdingsmiddelen.

Broccoli

Broccoli bevat anti-inflammatoire voedingsstoffen, antioxidanten, detox-support voedingsstoffen en anti-kanker voedingsstoffen. Broccoli bevat fytonutriënten in een speciale combinatie die alle stappen in het lichaam van het detox-proces (dus het reinigen) ondersteunen. Broccoli is zeer rijk aan vitamine K, vitamine C, chroom en foliumzuur.

Citroen

citroenenIk schreef al eerder een artikel over citroenen, dat vind je hier. Citroenen  stimuleren de afgifte van enzymen en toxinen doordat het de stoffen omzet in een in water oplosbare vorm die makkelijk kan worden uitgescheiden door het lichaam. Citroenen bevatten grote hoeveelheden vitamine C, die voor de leverreiniging zorgen. Niet voor niks wordt aanbevolen om elke ochtend een glas lauwwarm water met citroen te drinken om je lichaam op gang te helpen.

Walnoten en paranoten

Walnoten bevatten het aminozuur arginine, die nodig is om de lever ontgiften van ammoniak. Paranoten zijn een van de meest geconcentreerde voedselbronnen van selenium. Selenium is een antioxidant die helpt beschermen tegen schade aan de levercellen, mobiliseert de bestrijding van kanker-cellen en versterkt immuniteit.

Bloemkool

Bloemkool helpt het vermogen van je lichaam te ontgiften op meerdere manieren. Bloemkool bevat antioxidanten die helpen de ontgifting te ondersteunen en de zwavelhoudende voedingsstoffen in bloemkool verwijderen giftige stoffen.

Avocado

Deze voedzame super-food helpt je lichaam met het produceren van glutathion, dat in het lichaam gevormd wordt uit de drie aminozuren: glycine, glutamine en cysteïne. Glutathion is een antioxidant die nodig is voor het filteren van schadelijke stoffen en beschermt je lever tegen beschadiging.

Spinazie

Spinazie is rijk aan vitamine K en een bron van antioxidanten – waaronder vitamine C, vitamine E, vitamine A (in de vorm van carotenoïden) en mangaan . Groene groenten ontgiften je lever, zorgen voor het verhogen van de galstroom en het verwijderen van toxinen.

Knoflook

Knoflook bevat zwavelhoudende verbindingen die verantwoordelijk zijn voor het verwijderen van toxinen uit je lichaam. Knoflook bevat ook allicine en selenium. Allicine is een sterke anti-oxidant die vrije radicalen neutraliseert en ontstekingen in de kiem smoort. Knoflook verlaagt ook cholesterol, voorkomt bloedpropjes en heeft anti-kanker eigenschappen. Let wel op: Hoe fijner je de knoflook snijd hoe meer profijt je hebt van dit superfood.

Kurkuma

Dat Kurkuma echt een superfood is heb ik al eerder hier geschreven. Kurkuma werkt ontstekingsremmend, helpt bij het verteren van vet, beschermt je lever tegen gifstoffen en bevordert je spijsvertering. Kurkuma verhoogt ook de natuurlijke productie van gal, krimpt gezwollen lever kanalen en verbetert de algehele werking van de galblaas. Kurkuma kun je in poedervorm (gedroogd) gebruiken, maar ook vers. Lees dan op internet eerst de gebruiksaanwijzing!

Zoals je begrijpt zijn alle voedingsmiddelen die hierboven genoemd worden rijk vertegenwoordigd in de Paleo lifestyle. Superfoods is tegenwoordig een hippe term voor allerlei buitenlandse besjes, maar ik noem onze groenten en fruit echte superfoods. Overal verkrijgbaar en heel lief voor je lichaam!

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.