Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

No comments

8 Gezondheidsvoordelen van Koffie

Veel onderzoeken die dit jaar zijn gepubliceerd promoten koffie als een gezond drankje. Een nieuwe studie, met dr. Eliseo Guallar van de aan de Johns Hopkins Universiteit verbonden Bloomberg School of Public Health als coauteur, suggereerde dat het drinken van drie tot vijf koppen per dag het risico op verstopte aderen en hartaanvallen vermindert. Voor deze studie, die in het tijdschrift Heart werd gepubliceerd, analyseerden onderzoekers bijna 26.000 mensen en hielden ze het calciumgehalte in de kransslagaderen bij, op zoek naar een correlatie met hun koffieconsumptie.

Een recente analyse van 36 studies liet zien dat een matige consumptie verband hield met een verminderd risico op hartziekten en ander onderzoek legde verband met een verminderde kans op diabetes type 2.

Onderzoekers onder leiding van het Kangbuk Samsung Hospital in Seoul, Korea, analyseerden deelnemers van een standaard gezondheidsonderzoek, onder meer met vragenlijsten met betrekking tot voedselfrequentie en CT-scans om het hoeveelheid calcium in de kransslagaderen vast te stellen. De deelnemers waren gemiddeld 41 jaar en vertoonden geen tekenen van hartaandoeningen.

De koffieconsumptie werd onderverdeeld in de volgende groepen:

 • geen koffie
 • minder dan 1 kop per dag
 • 1-3 koppen per dag
 • 3-5 koppen per dag
 • 5 of meer koppen per dag

Wat ze ontdekten was dat de invloed van waarneembaar calcium in de kransslagaders 13,4 procent was. De gemiddelde koffieconsumptie bedroeg 1,8 koppen per dag. Onderzoekers observeerden de volgende calciumratio’s voor iedere groep:

 • minder dan 1 kop per dag: 0.77
 • 1-3 koppen per dag: 0.66
 • 3-5 koppen per dag: 0.59
 • 5 of meer koppen per dag: 0.81

Onderzoekers concludeerden dat deze bevindingen bijdragen aan het groeiende bewijs dat koffieconsumptie het risico op hartaandoeningen zou kunnen verminderen en dan met name de claims met betrekking tot het positieve effect op de kans op diabetes type 2.

koffiebonen

KOFFIE EN KANKER

Ook hier geldt weer dat sommige ingrediënten, zoals chlorogeenzuur, ontstekingen tegengaan. Dit is de belangrijkste factor in de ontwikkeling van de meeste soorten kanker.

Noemenswaardige studies:

Januari 2015: het National Cancer Institute publiceerde een studie die laat zien dat mensen die vier koppen koffie (met cafeïne) per dag dronken een twintig procent lagere kans hadden op melanoom dan mensen die geen koffie drinken.

Februari 2015: een  AACR-studie ontdekte dat vrouwen die vier koppen koffie per dag drinken een kleinere kans hebben op baarmoederkanker.

Maart 2015: Engelse onderzoekers publiceerden een analyse van 34 studies van over de hele wereld en concludeerden dat koffieconsumptie – zelfs al bij één kop per dag – de kans op leverkanker verkleint.

Wetenschappers kunnen nog niet bepalen welk ingrediënt in koffie de groei van tumoren beperkt of inwerkt op de kankercellen. Maar al deze studies leiden ons wel naar het basale verband.

DE GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN KOFFIE

Er is een aantal overzichten van studies dat de voordelen van de verschillende aspecten van het drinken van koffie heeft weergegeven. De meeste studies verstaan onder een kop een hoeveelheid van circa 230 milliliter en als we het over koffie hebben, dan bedoelen we zwarte koffie, niet met melk, suiker, siroop of andere toevoegingen. In de meeste studies leveren drie tot vier koppen per dag de meeste voordelen op. Zwangere vrouwen en mensen die last hebben van maagzuur of andere aandoeningen kunnen beter geen koffie drinken.

Aan zwarte koffie worden de volgende voordelen toegeschreven:

 • vermindert de kans op de meeste soorten hart- en vaatziekten
 • vermindert de kans op een hartaanval
 • vermindert de kans op diabetes
 • vermindert de kans op kanker in het algemeen
 • vermindert de kans op alle leveraandoeningen (leverkanker, cirrose et cetera)
 • zorgt voor een kleiner risico op de ziekte van Parkinson
 • vermindert de kans op cognitieve achteruitgang
 • heeft mogelijk een beschermend effect tegen Alzheimer

Doordat er jarenlang mythes over koffie zijn verspreid – bijvoorbeeld dat koffie de groei afremt – zijn veel mensen gaan geloven dat koffie geen verstandige keuze is. Gezien de nieuwe bevindingen is er echter geen aanleiding meer om onze koffieconsumptie tot een minimum te beperken.

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.