Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

6 comments

Jodium, Hoe Eet Je Voldoende Bij Paleo?

Als we het voedingscentrum moeten geloven, dan is brood essentieel voor onze gezondheid. Er zit namelijk jodium in, een heel belangrijk mineraal voor onze schildklier. Maar… het jodium in ons zout wordt artificieel toegevoegd aan bakkerszout. Vreemd, toch? Er moeten toch ook voedingsbronnen zijn die van nature jodium bevatten?

Nu goed, eerst even terug naar het begin!

Wat is jodium?

Jodium is een mineraal dat je schildklier nodig heeft om T3 en T4 hormonen aan te maken die heel belangrijk zijn voor je metabolisme en hormoonhuishouding. Een tekort hieraan maakt het moeilijker voor je schildklier om z’n werk te doen en kan uiteindelijk leiden tot (symptomen van) hypothyroïdie.

Jodium speelt daarnaast ook een belangrijke rol in onze mentale gezondheid, de ontwikkeling van ons brein, de immuunreacties van ons lichaam, vruchtbaarheid en borstvoeding.

Waarom loop je een risico op jodiumtekort bij Paleo?

Jodium kan je van nature vooral vinden in vis en zeevruchten. Zowat alles dat uit de zee komt is rijk aan jodium.

Maar er zijn ook heel wat plantaardige voedingsbronnen die rijk zijn aan jodium, zolang ze maar groeien in een bodem die jodium bevat. Het probleem? Onze landbouwgrond is vaak helemaal uitgeput door jaren van monocultuur en bevat geen jodium meer. Daardoor zijn onze groenten geen goede bron meer  (zoals ze in het verleden wel waren), waardoor de overheid uiteindelijk overging op artificiële toevoegingen van jodium aan onze voeding.

Daardoor is het in een gewoon Westers dieet is het moeilijk om een tekort op te lopen, omdat het wordt toegevoegd aan bakkerszout en vaak ook keukenzout. Een goedkope en efficiënte oplossing van de overheid om jodiumtekorten op te lossen dus.

Maar… wie Paleo gaat eten, die eet natuurlijk geen brood meer en schakelt vaak over op (onder andere) Keltisch zeezout, dat jodiumarm is. Zonder te beseffen dat ze deze bron aan jodium wel moeten gaan vervangen door andere bronnen.

Heb jij een tekort aan jodium?

Enkele symptomen die wijzen op een tekort zijn gewichtstoename, moeilijkheden om af te vallen, vermoeidheid, haar verlies, droge huid, laag libido, …

ei

Hoeveel jodium heb je nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 150 microgram per dag voor de meeste volwassenen, en het dubbele voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Deze hoeveelheid kan je prima halen uit natuurlijke voeding, zonder supplementen te gebruiken.

Er zijn echter ook alternatieve dokters die denken dat dit absoluut niet genoeg is, zeker voor mensen met schildklier problemen. Anderzijds kan een overdosis jodium ook schildklierproblemen veroorzaken. Een delicate balans dus. Heb je schildklier problemen, dan is ons advies om zeker eens met je dokter te gaan praten voor je je consumptie gaat aanpassen.

Ga sowieso niet meteen spelen met grote dosissen supplementen, maar probeer je consumptie langzaam op te drijven, en luister goed naar de signalen van je lichaam. In principe, als je het houdt bij natuurlijke voeding is het moeilijk om te gaan overdoseren.

Hoe kom je in een Paleo dieet toch aan voldoende jodium?

 • Kook met zout dat verrijkt werd met jodium. Nu je geen kant-en-klaar maaltijden meer eet, hoef je niet bang te zijn van te grote hoeveelheden zout in je voeding, strooi maar rijkelijk!
 • Eet zo veel mogelijk vis, zeevruchten en zeewier
 • Het eigeel van kippen met vrije uitloop bevat ook aardig wat jodium
 • Mits je het verdraagt, kunnen ook melk en yoghurt een goede bron zijn.

Let op: jodium alleen is niet voldoende!

Nog een kleine kanttekening bij deze blogpost: je kan ook een jodiumtekort oplopen als je tekorten hebt aan andere mineralen die met hiermee samenwerken. De twee belangrijkste hierbij zijn ijzer en seleen, die ook belangrijk zijn voor je schildklierfuncties. Het goede nieuws? De meeste natuurlijke voedingsmiddelen die rijk zijn aan jodium bevatten ook ijzer en seleen. Alweer een reden om natuurlijke voeding te verkiezen boven supplementen 🙂

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

6 gedachten over “Jodium, Hoe Eet Je Voldoende Bij Paleo?”

 1. Ik vind het advies: “Kook met zout dat verrijkt werd met jodium. Nu je geen kant-en-klaar maaltijden meer eet, hoef je niet bang te zijn van te grote hoeveelheden zout in je voeding, strooi maar rijkelijk!” niet echt handig !!

  Kunstmatig gejodeerd zout……in het begin van dit artikel wordt het zelf al aangegeven, kunstmatig !! De hoge verhouding van natrium en chloor in keukenzout verslechterd onze immuunsysteem waardoor er hart- en vaatziektes, hoge bloeddruk, diabetes, nierziektes en veel andere kwalen kunnen ontstaan. – Bron: http://gezondheidsgoeroe.nl/kennisbank/keltisch-zeezout/#sthash.j68Nv2EW.GFL9Z06s.dpuf

  Beantwoorden
 2. Op de site van het voedinscentrum wordt het volgende gezegd:
  Dezelfde hoeveelheid jodium als in 4 sneetjes brood kun je binnenkrijgen door het eten van:

  85 gram witvis (kabeljauw, koolvis, schelvis, rode mul)
  200 gram vette zeevis (haring, makreel, zalm)
  270 gram platvis (schol, tong, heilbot)
  6 gekookte eieren
  700 gram kaas
  9 glazen halfvolle melk (per glas 175 ml)
  3,5 kilo runderlappen

  Dus het melk drinken ( niet paleo) en eieren eten moet wel erg hoog zijn, om toch voldoende binnen te krijgen.
  Ik doe paleo eten, maar het is begonnen doordat ik geen brood wilde eten vanwege het vele zout.
  Ik eet zo zoutarm mogelijk, ivm hoge bloeddruk.
  Dus veel zout gebruiken in plaats van brood doe ik ook niet.
  Ik vind dit echt moeilijk.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.