Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

15 comments

Hoe Stel Je een Paleo Weekmenu op?

Deze week kregen we van Alies de volgende vraag binnen:

“Mijn grootste uitdaging is tijd… Ik heb een heel druk leven (wie niet). Mijn vraag: hoe kan ik het best mijn maaltijden voorbereiden? Ik zie heel vaak mensen 1x in de week alles klaarmaken. Ik weet alleen niet welke groenten/vlees/vis goed is om langer te bewaren en hoe dan klaar te maken. Wat moet er in de vriezer, wat niet? Ik hoop dat je mijn vraag snapt. Want als ik op 1 dag bijna alles kan klaarmaken voor de rest van de week, zou dat me ontzettend helpen.”

Een uitstekende vraag dacht ik zo, en een fijn onderwerp voor de blog, toch?

Tip 1: Maak een handige lijst met favoriete recepten

OK, in het begin dat je Paleo doet is het natuurlijk wat moeilijker, maar spendeer eens een middag op Paleo kookblogs, koop een van onze kookboeken, … en je zal al snel enkele recepten vinden die je lekker lijken.

Let op: op je lijst mogen enkel snelle en makkelijke recepten komen: dagelijkse kost dus! Het ingewikkelde werk hou je maar voor later (ik sla bijvoorbeeld alles dat ik OOIT wil proberen op in Evernote, handig wanneer ik een etentje organiseer!).

Zo’n lijstje maken is even werk, maar als je elke week opnieuw op zoek moet naar wat je wil koken, dan is het handig om uit te gaan van een basislijst, het zal je veel tijd besparen! Enkele criteria: zorg in je lijst al voor wat gezonde variatie: voldoende visrecepten, niet alleen maar kiprecepten, maar ook varken, rund, …

Zo kan je wekelijks uit elke categorie een aantal recepten kiezen en heb je vanzelf een gebalanceerd weekmenu. Mijn lijstje zag er een tijdje geleden zo uit, maar ik ben nogal kookboek verslaafd, dus dat verandert regelmatig 😉

receptenlijst
Lijstje met favoriete Paleo gerechten van Elke

Tip 2: Hou een lijst bij van wat er in je diepvries zit

Ik maak vaak maaltijden in extra grote porties zodat ik de overschotjes niet alleen als lunch kan gebruiken, maar ook wat reserve in de diepvries houden, voor noodgevallen. Maar je moet in noodgevallen natuurlijk wel wéten wat er in die diepvries zit. Ik heb hiervoor gewoon een leeg blad met post-its in mijn agenda, zo wordt het geen warboel en kan ik snel en makkelijk aanpassen.

Planner-13
Wat zit er in de diepvries van Elke?

Tip 3: Kies 2-3 ontbijtrecepten uit voor de hele week

Niet meer. Waarom zou je elke ochtend iets anders moeten eten, als vroeger elke dag een boterham ook genoeg was? Nee, als je 2 of 3 recepten kiest, dan kan je die makkelijk in het weekend al voorbereiden. Ideaal bijvoorbeeld is een frittata, die je gewoon in de koelkast kan bewaren, een notenmix waar je gewoon nog kokosmelk aan toe hoeft te voegen, vleesmuffins die je kan invriezen, …

Tip 4: Eet ’s middags restjes als lunch

Waarom een aparte lunchmaaltijd klaarmaken als je ook gewoon restjes van gisteren kan opwarmen? Een maaltijd klaarmaken voor 4 porties is even makkelijk en kost amper meer tijd dan voor 2 porties. Ik doe het elke dag, dus ik kan het weten 😉

Tip 5: Zorg voor een routine, maar wees ook flexibel

Ikzelf maak op vrijdag het weekmenu, en dan doen we op zaterdag boodschappen tot en met dinsdag of woensdag.

Niet voor de hele week want A) daarvoor is mijn keuken en koelkast niet groot genoeg,B) niet alle vlees en vis blijven lang genoeg goed en C) ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar hoeveel ik ook plan: elke week verandert er wel iets en moet ik mijn halve planning dooreenschudden.

Dan is het handig dat ik geen voedsel moet laten bederven omdat we onverwachts eens een avond niet thuis zijn. Op woensdag of donderdag doen we dus boodschappen voor de rest van de week. Uiteraard zorg ik er ook altijd voor dat we op donderdag en vrijdag éxtra gemakkelijke gerechten hebben, want deze kan ik dan niet in het weekend al voorbereiden.

Tip 6: Organiseer een kookmiddag

Afhankelijk van wat op je weekmenu staat kan je al heel wat voorbereiden. Het ontbijt kan je al klaarmaken en in porties klaar steken in de koelkast of invriezen, eventueel soep maken, groenten snijden, de kip snijden en kruiden, … Ik probeer het zo te organiseren dat ik elke dag enkel nog alle ingrediënten in de pan hoef te gooien (bij wijze van spreken) en te zorgen dat het niet aanbrandt. Vaak niet meer dan 10 minuutjes werk!

Tip 7: Gooi je oude weekmenu’s niet weg.

Soms heb je van die momenten dat je denkt: “Bleh, nu heb ik echt even geen zin om een weekmenu te maken”. Geen probleem, dan kan je gewoon een oud weekmenu recycleren (extra handig als je ook de boodschappenlijstjes bijhoudt natuurlijk)

Wil je makkelijk van start gaan zonder meteen na te moeten denken over weekmenu’s, dan kan ik je zeker aanraden om Mitchel’s nieuwste kookboek 101 Paleo Recepten aan te schaffen. We hebben er ook meteen 3 nieuwe weekmenu’s + boodschappenlijstjes bijgevoegd zodat je snel aan de slag kan!

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

15 gedachten over “Hoe Stel Je een Paleo Weekmenu op?”

 1. Bovenstaande is een fantastische tip. Ik heb ’s ochtend geen tijd om ontbijt te maken wanneer ik moet werken. Dus ik moet dat echt van te voren doen. Ik moet lunch meenemen dus ook dat moet van te voren. Ik kan niet een avondrestje opwarmen. Op vrije dagen heb ik meer tijd. Planning is hard nodig.
  En dagelijks iets anders als ontbijt is wat mij betreft niet nodig.

  Beantwoorden
 2. Bedankt voor de tips, enorm handig!

  Waar vind je zo’n agenda? Lijkt me ook wel praktisch 🙂

  Beantwoorden
 3. Handige tips!
  Planning is en blijft lastig. Ben daarom benieuwd waar jij die handige agenda vandaan hebt?

  Beantwoorden
 4. Hallo,

  Ik wil graag starten met paleo. En heb denk ik wel een weekmenu nodig 😉
  Mag ik u vragen waar u deze agenda heeft gekocht of heeft u hem zelf gemaakt?
  Dan ben je van alles perfect op de hoogte!!

  Beantwoorden
 5. Afgelopen zaterdag 23 januari 2016 het roer compleet omgegooid. Alle suikers, meel producten, brood en restjes uit de vriezer uit de keuken verbannen. Na het lezen van jouw boek, de Paleo revolute, een boodschappenlijst gemaakt voor de hele week. Zaterdag banaanbrood gebakken de ontbijt of snackrepen en ontbijtmuffins gemaakt. Zo was ff een karwij en uitzoeken allemaal maar gelukt. We zijn net twee dagen bezig en ik kan haast niet wachten hoe het over een week of drie zal zijn. Zullen we er al gewend aan zijn zie en voel ik verschil? Ik ben nu 53 jaar en vanaf mijn 26 al ziek, CVS syndroom of ME wat je wilt. Ik ben het zat om altijd maar pijn te hebben en vermoeid te zijn. Ik hoop echt dat dit mij de goede kant op zal sturen.
  groetjes Charlotte

  Beantwoorden
 6. Goede ideeen. Ik maak in het weekend altijd een flinke pan soep (groenten/vlees of kip), als ’t klaar is pureer ik er een blik biologische gepelde tomaten doorheen en voeg ik daarna wat extra vlees/kip (apart houden als je gaat pureren) toe. Hebben we 4 ochtenden een lekkere voedzame soep als ontbijt… kunnen we er tot de lunch tegen en geen ochtendstress… ik vind om 7.11 uur de trein al vroeg genoeg.
  Koken (gewoon of in de slow cooker) gebeurt op zaterdag en zondag – lekkere grote porties zodat er wat in de vriezer kan voor dagen dat het niet uit komt…
  Paleo werkt goed voor m”n bloedsuikerspiegel (50% minder medicijnen)… nu nog echt afvallen (gaat altijd moeizaam)

  Beantwoorden
 7. Goedemorgen ik zie dat de vraag waar de agenda vandaan komt al meerdere keren gesteld is , maar niet beantwoord. Ook ik als beginner zou met deze agenda zeer geholpen zijn.

  Groetjes Marion

  Beantwoorden
  • Hi Marion,
   Deze agenda is zelf gemaakt door de schrijfster van het artikel.
   Gr Simone -Team Foodie

   Beantwoorden
 8. Hoi

  Ik ga starten met paleo. Het lijkt me niet heel makkelijk overigens maar ik ga ervoor. Ik heb een auto immuun systeem probleem en ik hoop het onder controle te krijgen. Ik vraag me af of er nog extra items zijn waar ik op moet letten zodat mijn immuunsysteem weer in balans kan komen.

  Beantwoorden
 9. Ik ben 5 weken geleden gestart met paleo, eerst de 30 dagen challenge en nu gaat het volhouden heel makkelijk. Ik doe nu 80/20 want in het weekend een wijntje daar geniet ik van????Ben al 7 kilo afgevallen. Heel blij met nieuwe levensstijl. Dank je wel. Gr Annelous

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.