Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

3 comments

Glutenvrij versus paleo

‘Paleo’ en ‘glutenvrij’ worden vaak in één adem genoemd en sommige mensen denken zelfs dat deze twee manieren van eten synoniem zijn aan elkaar. Maar dat je een glutenvrij dieet volgt, wil nog niet zeggen dat je ook paleo eet. Het is belangrijk dat je snapt wat de verschillen zijn en je zult zien dat er meerdere dingen zijn die een paleo levensstijl een beetje anders maken dan een basic glutenvrij dieet.

Leer meer over de verschillen tussen een glutenvrij dieet en de paleo-lifestyle en doe je voordeel met onze tips over welke manier van leven het beste aansluit bij je behoeften…

Waarom glutenvrij niet genoeg is

Een van de meest voorkomende dieetaanpassingen die mensen doorvoeren als ze aan hun gezondheid willen werken, is het schrappen van gluten uit hun eetpatroon. Er zijn overtuigende redenen waarom een glutenvrije manier van leven voordelen heeft en je zult waarschijnlijk je algehele gezondheid en je energieniveau flink zien verbeteren als je gluten links laat liggen.

graan-productenMen schat in feite dat maar liefst 18 miljoen mensen in de Verenigde Staten overgevoelig zijn voor gluten en toch blijven gluten een hoofdbestanddeel van het standaard Amerikaanse dieet. Het afgelopen decennium is er meer informatie aan het licht gekomen waardoor artsen beter zijn gaan begrijpen hoe gluten ontstekingen in het lichaam veroorzaken, wat een trend van glutenvrij eten op gang heeft gebracht.

Inmiddels is het mogelijk een aantal glutenvrije producten te vinden in de supermarkt: chips, cake, koekjes, wafels, donuts, pannenkoeken, brownies en nog veel meer! Maar dat je gluten vermijdt, betekent nog niet dat deze bewerkte voedingsmiddelen goed zijn voor je gezondheid. Veel van deze producten bevatten tonnen suiker, kunstmatige zoetstoffen en noem maar op. Glutenvrije producten zijn inmiddels biljoenenbusiness, maar mensen veroorzaken andere gezondheidsproblemen door zich te buiten te gaan aan dit soort bedrieglijke producten.

Je gezondheid verbeteren met paleoprincipes

Als je je gezondheid naar een hoger plan wilt brengen, houd dan vast aan de glutenvrije beperking, maar begin ook met het inbouwen van paleoprincipes. Zelfs als een product glutenvrij wordt genoemd, is het nog niet vrij van alle andere troep die vaak aan bewerkte producten wordt toegevoegd.

Doe dus je best om gluten te vermijden EN tegelijkertijd uit de buurt te blijven van bewerkte voedingsmiddelen. Als je deze veranderingen doorvoert in je gewone eetpatroon, dan profiteer je van diverse gezondheidsvoordelen:

 • kleinere kans op diabetes
 • een evenwichtige bloedsuikerspiegel
 • verminderde kans op hartaandoeningen
 • kleinere kans op kanker
 • een gezonde, stralende huid
 • meer energie
 • verbeterde spijsvertering
 • gezond haar
 • verminderde chronische ontstekingen

Het paleodieet richt zich op voedingsmiddelen die geen ontstekingen in de hand werken, wat een goede basis is voor een betere gezondheid. Veel van de algemene, chronische aandoeningen waar mensen mee te maken hebben, zijn rechtstreeks verbonden met chronische ontstekingen. Als je deze ontstekingen kunt verminderen, verdwijnen deze chronische gezondheidsproblemen vaak.

tarwe

Wat zijn gluten… en waarom zijn ze zo ongezond?

Het paleodieet raadt geen enkele consumptie van granen aan, wat betekent dat je als vanzelf een glutenvrij dieet gaat volgen als je de paleoprincipes in je leven inbouwt. Gluten zijn de proteïnen in graan, die de plant van voeding voorzien tijdens de ontkieming. Tarwe is niet de enige graansoort met gluten, aangezien ze ook zitten in gerst, rogge en andere gekruiste rassen. Als tarwe wordt gemalen en gebruikt om mee te bakken, dan beïnvloeden de gluten de textuur van de baksels, wat de reden is dat de voorkeur wordt gegeven aan tarwe en vergelijkbare granen voor gebakken producten.

Sommige mensen zijn glutenintolerant, wat betekent dat ze een abnormale immuunreactie vertonen als ze gluten eten.

Sommige mensen zijn glutenintolerant, wat betekent dat ze een abnormale immuunreactie vertonen als ze gluten eten. Soms vertonen mensen deze reactie meteen nadat ze gluten hebben gegeten, zodat de glutenintolerantie overduidelijk is. In andere gevallen zijn de directe effecten misschien minder opvallend en het is goed mogelijk dat iemand voortdurend gluten eet zonder zich te realiseren welke nadelige gezondheidseffecten daarmee gepaard gaan.

Een groot deel van de mensen die gevoelig zijn voor gluten eet regelmatig gluten en zij ervaren op de lange termijn de problemen die chronische ontstekingen met zich meebrengen. Zelfs al schrijf je chronische gezondheidsklachten niet toe aan glutenconsumptie, dan nog is het gebruikelijk dat de symptomen afnemen als gluten uit het dieet worden geschrapt.

Een van de redenen waarom de gevoeligheid voor gluten algemener wordt, hangt samen met het feit dat tarwe zoals dat tegenwoordig wordt gegeten drastisch verschilt van de oorspronkelijke granen die lang geleden werden gebruikt. De moderne technologie heeft het wetenschappers mogelijk gemaakt de tarwe te veranderen, met als gevolg dat de huidige tarwe voor circa tachtig procent uit gluten bestaat.

Paleo helpt je om andere schadelijke bestanddelen te vermijden

Paleo moedigt je aan alle granen uit je dieet weg te laten, zelfs als er geen gluten in zitten. Er zijn andere ingrediënten die ook vermeden moeten worden om de spijsvertering te optimaliseren en chronische ontstekingen terug te dringen:

Gluten: zie boven, een proteïne in het graan dat irritatie aan het spijsverteringsstelsel en chronische ontstekingen veroorzaakt.

Fytaten: deze bestanddelen binden met voedingsmineralen om zo de absorptie van de voedingsstoffen in je lichaam tegen te gaan. Ze zijn lang niet zo schadelijk als gluten, maar je moet ze wel proberen te vermijden.

Lectinen: deze kleine deeltjes kunnen zich opstapelen in je lichaam en kunnen schade aanbrengen aan de bekleding van je darmen. Ze kunnen ook je hongersignalen op een negatieve manier beïnvloeden, waardoor je je hongerig kunt voelen zelfs als je voldoende calorieën binnen hebt gekregen.

Als je een paleolevensstijl kiest, vermijd je al deze ingrediënten. Als je alleen maar glutenvrij eet, krijg je deze fytaten en lectinen waarschijnlijk echter nog altijd binnen.

Heerlijke glutenvrije paleorecepten

Dat je glutenvrij en paleo eet, betekent beslist niet dat je een paar van je lievelingshapjes op moet geven. Er zijn in feite veel heerlijke recepten die een aantal populaire voedingsmiddelen nabootsen, maar dan wel met gezondere ingrediënten. Het is onze missie om jou te voorzien van simpele en lekkere recepten waar je met je hele gezin van kunt genieten!

Deze populaire, glutenvrije paleorecepten zullen je vast bevallen:

Oorspronkelijke titel: Gluten Free vs. Paleo (What You Need to Know) Bron: http://paleogrubs.com/paleo-diet-guide/gluten-free-vs-paleo

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

3 gedachten over “Glutenvrij versus paleo”

 1. En waarom enkel kokosmeel en amandelmeel en niet boekweit teff amarant en quinoa en gierst die van nature glutenvrij zijn gebruiken?

  Beantwoorden
 2. In het hele artikel lees is gluten als meervoud maar gluten is een enkelvoudig begrip. Dus niet: gluten zijn…. maar: gluten is… wellicht goed om aan te passen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.