Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

1 comment

Bewerkte Producten

Mijn inspiratie voor dit artikel begon eigenlijk met het feit dat er weleens mensen vragen waarom we gebruik maken van bepaalde soorten meel (voornamelijk amandel- en kokosmeel). Dure meelsoorten met veel calorieën (zijn niet mijn woorden).

Ik ben gaan googelen naar witte bloem, en kwam tot schrikbarende conclusies. Maar omdat ik niet onze hele gezondheid wil toewijzen aan cola en witte bloem vond ik het wel tijd om een algemeen artikel op te zetten over bewerkte producten, en welke invloeden ze hebben op je gezondheid.

Bewerkte voedingsstoffen

Voedingsstoffen in voedsel heeft je lichaam nodig om het te kunnen verteren. Bewerkte producten hebben niet als ‘hoofd ingrediënt’ voedingsstoffen. Ontbijtgranen, ontbijtrepen, snacks, chips, zoutjes, dipsauzen, soepen, koeken, frisdranken, vruchtensappen uit pak, fruitrepen, toetjes, sauzen, voorverpakte vleeswaren, smeerkaas, afbakbrood, bladerdeeg, diepvriesmaaltijden, kant-en-klaar maaltijden en zelfs fabrieksbrood bevatten allemaal de combinatie suiker, vet en zout die jouw lichaam triggert waardoor een product onweerstaanbaar wordt.
Er worden extra stofjes toegevoegd aan voeding die ervoor zorgen dat jij niet verzadigd raakt. Dat jij het liefste de hele verpakking wilt opeten, en daarna ook de rest van de keukenkastjes plundert. Deze stoffen resulteren in een opgeblazen buik, een laag energielevel en in vreetkicks. Een loom en vermoeid gevoel, slechte concentratie, hoge bloedsuikerspiegel, hoofdpijn, slechte nachtrust en een onrustig gevoel in het algemeen. Heb jij dit gevoel weleens gehad bij het eten van pure, onbewerkte producten? Ik niet.

Naast deze ‘kleinigheidjes’, zorgen dit soort producten ook voor grotere gevolgen:

  • Je word dik. Hoe word je dik? Doordat je teveel eet. Maar ook doordat je teveel producten eet die geen enkele voedingsstof bevatten. Je lever heeft nutriënten nodig om je eten te kunnen verteren. Wanneer je alleen maar bewerkt voedsel naar binnen propt, blijft jou lichaam vragen om voedingsstoffen. Gevolg: een rommelende maag(je lichaam schreeuwt om VOEDING). Herken jij dit signaal niet en ga je gewoon vrolijk verder met die bewerkte zooi, dan gaat jou lichaam nog slechter functioneren, nog slechter eten verteren en vraagt je lichaam nog vaker om voeding. Dat zijn eigenlijk de redenen dat iemand dik wordt. Naar je lichaam luisteren is echt enorm belangrijk.
  • Diabetes: het reguleren van je bloedsuikerspiegel, daar draait het allemaal om bij Diabetes. Insuline zorgt daarvoor. Makkelijk gezegd: waneer jij bewerkte producten vol suiker eet, moet jou alvleesklier(producent van insuline) als een gek aan de gang om jou bloedsuikerspiegel weer op een normaal niveau te krijgen. De Alvleesklier maakt overuren omdat er tegenwoordig in alle bewerkte producten suiker zit. Op een gegeven moment raakt deze uitgeput(hij kan het werk niet meer aan)en wordt er te weinig insuline aangemaakt, en dat resulteert in Diabetes Mellitus.
  • Voedsel wat bestaat uit voedingsstoffen bevatten antioxidanten. Bij het verbranden van vetten en koolhydraten komen radicalen vrij. De antioxidanten beschermen mensen tegen ontstekingen in de cellen van je lichaam en aanvallen van vrije radicalen. Eet je dus veel bewerkt voedsel dan word je veel minder beschermt tegen radicalen. Die radicalen beschadigen je DNA, en de cellen krijgen geen ruimte meer om te groeien. Op deze manier ontstaan tumoren, die zich verspreiden door je lichaam.
  • Oxidatie van cholesterol. Een teveel aan cholesterol(bewerkte voeding bevat veel meer cholesterol) hoopt zich op aan de binnenkant van wanden van je bloedvaten. Het gevolg hiervan kan zijn: dichtslibben (vernauwen) van je bloedvaten waardoor er hart-en vaatziekten kunnen ontstaan. Er ontstaan wondjes in de bloedvatwand en die worden gedicht door gestold bloed. Een stolsel in de kransslagader zorgt voor een hartaanval, een stolsel in de haarvaten voor angina pectoris(pijn/druk op de borst), een stolsel in je hersenen kan leiden tot een beroerte. Je aderen beschermen tegen oxidatie kan met behulp van antioxidanten en antioxidanten krijg je binnen door jezelf te voeden.

Conclusie: we begonnen met meel en bloem (als voorbeeld, net als cola heel vaak als voorbeeld genoemd wordt), we eindigen met een aantal hele belangrijke redenen waarom JIJ zou moeten stoppen met het eten van bewerkte producten en waarom je je lichaam zou moeten voeden met producten die echte voedingsstoffen bevatten.

Wat wij willen? Wij willen dat het moderne kookboek zoals de quote hierboven bestaat uit pure producten, dat is onze Paleo missie. Doe jij mee??

Source :
Eat local grown

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

1 gedachte over “Bewerkte Producten”

  1. Beetje kort door de bocht stukje tekst, onlogisch opgebouwd en ook nog eens vol met taalfouten. Niet echt reclame voor de site of voor Paleo

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.