Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Gastblogger

4 comments

Thee heeft meer geheimen dan je kent

Thee heeft meer geheimen dan je kent paleo

Op een of andere manier blijft thee altijd een beetje het ondergeschoven kindje ten opzichte van koffie. In Nederland althans. India, Sri Lanka en China hebben bijvoorbeeld een echte theecultuur. Het is niet voor niets dat ze in het Oosten zo dol zijn op dit drankje. Thee heeft namelijk verschillende geheimen die je misschien nog niet kent, maar die je gezondheid, gewicht en spieren ten goede kunnen komen.

Theesoorten en hun kenmerken

De naam ’thee’ wordt tegenwoordig aan veel verschillende ‘blends’ gegeven. Echte theepuristen benoemen echter enkel groene, zwarte, thee, Oolong en pu-erh thee als The Real Thing. Deze soorten zijn allemaal afkomstig van de Camellia sinensis, een struik afkomstig uit China en India, en bevatten unieke anti-oxidanten genaamd flavonoïden(ECGC). De meest krachtige van deze zogenaamde ECGC, kunnen helpen tegen vrije radicalen die op hun beurt weer kunnen zorgen voor kanker, hartziekte en verstopte bloedvaten.

Des te meer theebladeren verwerkt zijn, des te minder polyfenolen (waar de flavonoïden inzitten) ze bevatten. Oolong en zwarte thee zijn geoxideerd of gefermenteerd. Hierdoor hebben ze een lagere concentratie van polyfenolen dan de groene variant. Ze blijven echter nog steeds hoog in anti-oxidanten.

 • Groene thee: Gemaakt met gestoomde blaadjes, het heeft een hoge concentratie van EGCG en is op grote schaal onderzocht.
 • Zwarte thee: Gemaakt met gefermenteerde bladeren, zwarte thee heeft het hoogste gehalte aan cafeïne en vormt de basis voor gearomatiseerde soorten, zoals chai.
 • Witte thee: uitgehard en ongegiste blaadjes.
 • Oolongthee: Gemaakt van semi-gefermenteerde bladeren.
 • Pu-erhthee: gemaakt van gefermenteerde en verouderde bladeren.

8 voordelen die je misschien nog niet kende

Waarschijnlijk had je wel eens eerder gehoord over de anti-oxidanten die erin zitten. De afgelopen jaren zijn er uit onderzoek echter nog veel meer voordelen naar voren gekomen.

 1. Thee kan bijdragen in een betere training. In de groene variant vonden onderzoekers polyfenolen die bijdragen in vetverbranding en het verbeteren van spieruithoudingsvermogen.
 2. Het drinken van thee zou de kans op een hartaanval en hart- en vaatziekten verminderen.
 3. Verschillende onderzoeken schrijven over de kankerbeschermende eigenschappen. Nu denk ik niet dat je het als wondermiddeltje moet zien, er zijn veel tegenstrijdigheden in de resultaten.
 4. Het helpt vrije radicalen tegengaan.
 5. Ondanks dat de meeste thee cafeïne bevat, werkt het hydraterend.
 6. De ziekte van Parkinson zou minder kans maken onder theedrinkers. In het onderzoek combineerden ze het drinken van thee met roken, activiteit en BMI-index van mensen.
 7. Groene thee zou helpen in de bescherming van ultraviolet licht. Misschien niet verstandig om dit als enkele bescherming tijdens blootstelling aan de zon te gebruiken, maar als back-up voor je zonnebrand is het de moeite van het proberen waard.
 8. Wil je je bloedsuiker verlagen. Drink dan meer van de groene variant. Volgens onderzoek kan de ECGC bijdragen in het verlagen van de levels.

Warm én koud!

De meeste mensen drinken thee alleen warm. Of ze kiezen voor de aangezoete variant; ‘ice-tea’. Nu de winter nadert, heeft de warme drank wellicht de voorkeur, maar probeer ook eens een goede, échte ijsthee. Zelf vind ik de Bengal Spice van Celestial Season erg lekker om te laten afkoelen en te voorzien van wat ijsblokjes. Geen suiker nodig en toch lekker verfrissend.

Kies voor échte thee

Natuurlijk kun je het gewoon in de supermarkt kopen. Maar wil je genieten van een kop échte thee, kies dan voor volle blaadjes en zonder toegevoegde aroma’s en smaakmakers. Lekker die ‘appeltaartthee’, ook al is hij zonder suiker, kijk toch nog maar eens op het etiket… Wordt het gelijk een stuk minder aantrekkelijk door. Geef liever iets meer uit aan een goede thee. Naar verhouding heb je er minder van nodig. Je kunt het gewoon los in je pot of theeglas doen of doe de blaadjes in een thee-ei of zakje.

Losse thee verkopen ze onder andere bij:

 • Ekoplaza
 • De Tuinen
 • Brandmeesters
 • Simon Levelt

Ben jij een theedrinker? Ik ben gek op rozenthee of groene jasmijn. Welke theesoorten zijn jouw favoriet?

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

WRITTEN BY

Gastblogger

Sinds we per 1 December 2016 over zijn gegaan naar onze nieuwe website hebben we de artikelen die geschreven zijn door een divers aantal mensen gegroepeerd onder het account "gastblogger". Wil je ook schrijven voor Paleo.nl maar wel een eigen profiel opbouwen dan is dit mogelijk. Laat een bericht achter via ons contactformulier.

4 gedachten over “Thee heeft meer geheimen dan je kent”

 1. Zijn er nog bepaalde winkels/merken die je aanraad? Ik heb van vriendinnen gehoord dat niet alle thee merken even betrouwbaar zijn.

  Beantwoorden
 2. Bij de Tuinen en Ekoplaza kun je voor goede thee terecht Fenna. In de supermarkt kun je kiezen voor Celestial Seasons.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.