Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

No comments

Succesverhaal Susan

Het is weer woensdag, tijd voor een nieuw succesverhaal! Dit keer Susan, studente van 19 jaar die inmiddels alweer een jaar Paleo eet.

Hoi allemaal, ik ben Susan, 19 jaar en student Nederlands. Voordat ik met Paleo begon at ik alles wat nu op de ‘verboden lijst’ staat. Ik snoepte niet veel, en at ook niet heel vet, maar wel iedere dag havermout met yoghurt, veel pasta, brood, rijst, etc. Ik had gewoon een normaal gewicht, maar ben mijn leefstijl gaan veranderen omdat ik altijd rondliep met buikpijn en hoofdpijn, ik had geen energie en ik hield veel vocht vast in mijn gezicht, handen en voeten.
Op een zeker moment kon ik de pijn in mijn buik niet langer verdragen. Ik zocht naar een manier om mij weer energiek en gelukkig te kunnen voelen. Mijn huisarts wees mij op het FODMAP-dieet. Een twaalf weken durend dieet waarbij wordt gekeken welke voedingsmiddelen je minder goed kunt verdragen. Door vervolgens deze voedingsmiddelen uit het dagelijks dieet te elimineren, zullen de klachten verminderen. Na een aantal weken FODMAP was ik nog niet overtuigd van de kracht van dit dieet. Mijn osteopaat attendeerde mij uiteindelijk op Paleo. Ik raakte enthousiast, en ben mij hierin gaan verdiepen. Twee dagen later at ik Paleo en leefde ik volgens de Paleo leefstijl.

Alles zonder pakjes en zakjes

De verandering van eet- en leefstijl is best ingrijpend. Voornamelijk de eerste weken waren zwaar en tijdrovend. Ik moest zoeken naar alternatieven. Mijn Brinta-ontbijt maakte plaats voor een overheerlijke salade met vers fruit. En de boterham met kaas als lunch werd een groentenomelet. Naarmate de weken verstreken verzamelde ik tientallen recepten en begon ik plezier te krijgen in het zoeken naar en koken met nieuwe, pure producten. Nu, driekwart jaar later, bereid ik al mijn maaltijden zelf. Niets komt uit pakjes of zakjes.

Het dieet wierp zijn vruchten af. Geleidelijk kreeg ik weer energie om te studeren, eenvoudig op de fiets boodschappen te doen of een rondje te wandelen. De maanden voordat ik met Paleo begon, was dit voor mij onmogelijk. Ik verloor veel vocht in mijn handen, voeten en in mijn gezicht. En bovenal ben ik verlost van mijn buikkrampen en hoofdpijn.

Ik word steeds beter in het toepassen van paleo in mijn leven. Als student heb ik vaak tijd tekort. Het zoeken naar nieuwe recepten en het koken met onbekende ingrediënten vergt veel tijd. Ik bereid ’s avonds mijn ontbijt, lunch en tussendoortjes voor de volgende dag. Dat kost hooguit tien minuten tijd en ik kan ’s ochtends tien minuten langer blijven liggen! Ik neem altijd mijn eigen eten mee naar school. Geen broodjes uit de kantine voor mij.
Mijn klasgenoten reageren soms verbaast: ‘ben je soms om half vijf opgestaan om dat allemaal klaar te maken?’ Veel mensen in mijn omgeving vragen geïnteresseerd naar mijn eetstijl. Ik heb onlangs aan drie klasgenoten uitgelegd hoe ik mijn eetstijl heb veranderd. Ik heb ze daarbij uitgelegd wat Paleo precies inhoudt, en wat voor soort maaltijden ik eet. De reacties zijn altijd heel begripvol.

Positieve reacties werken motiverend

Natuurlijk is de verandering van eetstijl niet altijd even rooskleurig. Het minimaliseren van bijvoorbeeld de suikerinname zorgde bij mij eerst voor een enorme dip in energie. Ik vond het dan moeilijk om gemotiveerd te blijven. Positieve reacties vanuit de omgeving werkten voor mij erg motiverend en ook het samen volgen van Paleo zorgt voor een groter doorzettingsvermogen. Mijn ouders raakten ook enthousiast over Paleo. Zij hebben, net zoals ik, hun complete eetpatroon omgegooid. Je kunt elkaar helpen en ervaringen uitwisselen. Het was een hele verandering, en het was lang niet altijd eenvoudig maar het is de tijd en moeite meer dan waard!

Hoe ik op het rechte pad blijf? Ik zorg dat ik altijd genoeg gesneden groenten in de vriezer heb liggen. Deze kan ik ieder moment gebruiken om bijvoorbeeld een omelet te bakken. De restjes chili, nasi of sla van de vorige avond eet ik gewoon de volgende dag. Ook buitenshuis is Paleo geen belemmering meer. Als ik uit eten ga zoek ik een gerecht dat zo min mogelijk bewerkt is. Als er een sausje bij wordt geserveerd, vraag ik het sausje apart. Bijna alle restaurants hebben salades, vis of vlees op het menu staan. Het brood vooraf en het toetje sla ik over. Ik ga zonder buikpijn naar huis. Van dat soort momenten kan ik enorm genieten! Ik houd in mijn achterhoofd dat niemand bepaalt wat ik wel of niet mag eten. Dat bepaal ik helemaal zelf. Als ik een keer wil ‘zondigen’, kies ik daar bewust voor. Ik vind dat Paleo geen last op mijn schouders moet worden. Het moet vooral leuk blijven. En erg lekker!

Ik heb een manier gevonden om niet de gevolgen maar de oorzaken van mijn klachten te bestrijden door middel van voeding. Het is ontzettend inspirerend om iedere dag meer te leren over voeding en gezondheid. En er valt nog veel meer te leren! Door te luisteren naar mijn lichaam voel ik mij fitter dan ooit! Ik hoop meer mensen te kunnen motiveren op zoek te gaan naar een leefstijl die bij hun persoonlijkheid en leven past. Het Paleodieet is een simpele, relatief goedkope en effectieve manier om weer gezond en gelukkig te worden. Hier spreekt een gelukkig (oer)mens!

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.