Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

5 comments

Hoe Paleo je bloeddruk verbetert

Een hoge bloeddruk is de belangrijkste risicofactor voor een vroegtijdige dood. Het is verantwoordelijk voor de helft van alle doden door hart- en vaatziekten.

Een hoge bloeddruk is de belangrijkste risicofactor voor een vroegtijdige dood. Het is verantwoordelijk voor de helft van alle doden door hart- en vaatziekten. Ongeveer een vierde van de wereldbevolking kampt ermee! Je bloeddruk onder controle houden is dus absoluut een van de belangrijkste dingen die je kan doen om je (gezonde) leven te verlengen.

Eerst even wat basics!

Wat is bloeddruk?pm-0216-med-img_8888-472-1

De bloeddruk is exact wat het zeg: de druk in je bloedvaten. Als je een normale hoeveelheid bloed, een gezond hart en gezonde, elastische bloedvaten hebt, dan is je bloeddruk normaal.

Als je bloeddruk te laag is, dan ga je je duizelig voelen, vooral als je opstaat na een tijdje zitten. Dat kan meestal weinig kwaad en is vaak het gevolg van dehydratatie of een zouttekort (waardoor je minder vocht vasthoudt).

Een hoge bloeddruk zal niet meteen symptomen geven (afgezien van een lichte hoofdpijn soms). Een hele hoge bloeddruk kan zware hoofdpijn, vermoeidheid en misselijkheid veroorzaken. Dit is het gevolg van een te hoge hoeveelheid vocht en zout in het bloed en/of van dikkere of hardere wanden aan je bloedvaten.

Zelfs als je je gezond voelt, is het een goed idee om af en toe eens te laten checken bij je dokter of je bloeddruk OK is, zeker naarmate je ouder wordt, omdat dit een belangrijke risicofactor is voor hart- en vaatziekten.

Een gezonde bloeddruk is lager dan 120/80.

Als je bloeddruk hoger is dan 120/80 maar lager dan 140/90 is dat nog geen drama, maar wel een teken dat je wellicht wat moet veranderen aan je eet- en leefgewoontes. De rest van het artikel kan je hier zeker bij helpen!

Hoe helpt Paleo je bloeddruk verlagen?

 • Minder suikers

Een verlaagde inname van suikers is heel efficiënt om de om het te verlagen, omdat hierdoor de insuline niveaus dalen en daardoor de hoeveelheid vocht en zout in het bloed daalt. Omdat we bij Paleo heel weinig toegevoegde suikers gebruiken en bijna enkel natuurlijke suiker uit fruit en trage koolhydraten uit zetmeelrijke groenten consumeren verlaagt je suikerinname vanzelf. Deze “simpele” aanpassing heeft wellicht de grootste invloed.

 • Meer kalium

Kalium is een van de mineralen die je lichaam helpt om de bloeddruk onder controle te houden. In Paleolitische diëten was de gemiddelde dagelijkse inname van kalium ongeveer 10500 mg per dag, de gemiddelde Amerikaan consumeert nu ongeveer 2800 mg per dag. Een groot verschil! Als je kampt met een hoge bloeddruk, probeer dan te streven naar minstens 4700 mg per dag!

Je kan kalium vooral vinden in aardappelen, heilbot, (bak)bananen, zoete aardappelen, zalm, groene bladgroenten, champignons,  tomaten, …

 • Meer magnesium

Magnesium en kalium werken samen om je het te verlagen. Je vindt magnesium onder andere in noten, zaden, groene bladgroenten en chocolade.

 • Zout

Deze had je wellicht niet zien aankomen: we worden al jaren wijsgemaakt dat te veel zout een risicofactor is voor hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten… Maar de link tussen die twee is eigenlijk heel zwak, het is zelfs gevaarlijk om te weinig zout te gaan consumeren! Zeker als je voldoende kalium en magnesium consumeert, hoef je je hier eigenlijk geen zorgen om te maken.

 • Lifestyle

Naast andere eetgewoontes, heeft ook een verschillende levensstijl een enorme impact hebben. Meer bewegen, minder zitten, meer slapen, beter slapen, ademhalingsoefeningen, meer zonlicht en minder stress hebben allemaal een enorme impact.

Met deze simpele tips is de kans groot dat je bloeddruk weer helemaal normaliseert waardoor je hopelijk nooit aan de medicijnen hoeft (of als je ze al neemt, mag je ze misschien weer afbouwen). Sowieso overleg je best met je dokter, stop zeker niet zomaar met medicijnen nemen!

Is jouw bloeddruk verbeterd sinds je Paleo bent gaan eten? Vertel je verhaal in de reacties hieronder!

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

5 gedachten over “Hoe Paleo je bloeddruk verbetert”

 1. Leuk om hier een stukje over te lezen.
  Ik heb juist afgelopen week mijn bloeddruk een x gemeten…. Bovendruk 100 en onderdruk 65.

  Met al mijn zwangerschappen heb ik zwangerschapsvergiftiging gehad en bij de eerste zelfs het hellp syndroom. Mijn onderdruk was toen met de hoogste dosis medicijnen nog 120.

  Mijn standaard bloeddruk was altijd 130 om 90 zeiden ze.

  Ik eet nu sinds vorig jaar juni paleo. Voel me fitter, ben nu ruim 23 kilo kwijt, ik had veel kwaaltjes en nu niet meer……..en mijn bloeddruk is verrassend laag.

  Dit stukje bevestigd mijn vermoeden!

  Beantwoorden
 2. Mijn bloeddruk was in mijn werkzame leven ooit 200/120. Tot grote schrik van mijn toenmalige huisarts. Verplicht verlof en zware medicatie waren mijn deel.
  Met die voorgeschreven medicatie kreeg ik uiteindelijk mijn bloeddruk weer op 130/90, wat gezien mijn huidige leeftijd (55) aanvaardbaar is.

  Tot ik een maand geleden met Paleo begon; mijn bloeddruk zakte naar 100/75 zodat ik, na advies van mijn huisarts, mijn medicatie inmiddels heb kunnen halveren. Blijft die bloeddruk zo laag, want technisch kun je spreken van een lage bloeddruk, dan kan ik nog verder terug.

  Voor de goede orde: ik eet of drink absoluut geen suiker meer. En ik mis het geen moment….

  Beantwoorden
 3. Wauww, dat van het zout zag ik inderdaad niet aankomen, zal mijn man blij mee zijn!!!!

  Beantwoorden
 4. Mijn veel te hoge bloeddruk wordt veroorzaakt door Wifi en decttelefonen. Thuis ben ik afgeschermd en gaat het goed, maar elders vooral overnachten in een wifi omgeving geeft na enige dagen een bd van over de 200/100. Hoor hier veel te weinig over. Verder volg ik al vele jaren het paleo dieet en de adviezen, maar ook een low carb dieeet, dus sommige levensmiddelen (bananen) zijn voor mij niet geschikt.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.