Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

1 comment

Hoe Kan Ik Als Vegetariër Toch Paleo Eten?

Paleo, dat is groenten, heel veel groenten (vaak meer dan de gemiddelde vegetariër), maar natuurlijk ook vlees, vis en eieren. O ja, en fruit, noten, zaden en natuurlijke vetten natuurlijk. Maar vlees en vis zijn dus echt wel een essentieel onderdeel.

Hoe doe je dat dan als je vegetarisme moet combineren met Paleo? Dat bespreken we vandaag! Het is niet echt makkelijk, niet ideaal, maar het kan zeker wel. Het belangrijkste is dat je gluten, industriële producten (dus ook vleesvervangers op basis van soja! [note]http://www.marksdailyapple.com/processed-soy-products/#axzz2p0KVXA7J[/note]) en oliën uit zaden bant uit je dieet – dat zijn de grootste boosdoeners.

Zoals je weet zijn groente en fruit superbelangrijk bij paleo, dus dat zit al goed. Omdat je als paleo vegetariër natuurlijk al minder variatie hebt, is het héél belangrijk dat je alle mogelijke groenten leert kennen en creatief gaat koken, ook met kruiden.. Een goede regel is om elke week zoveel mogelijk kleuren van de regenboog te verwerken in je weekmenu. En nee, kleurstoffen tellen niet. 😉 Voeg ook zoveel mogelijk gezonde vetten toe in de vorm van noten, notenboters, avocado’s, ghee, …

De belangrijkste bron van proteïne in een vegetarisch paleo dieet zijn wellicht eieren. Ze zijn bovendien een ook een goede bron van belangrijke micronutriënten zoals B-vitamines en choline die je niet vindt in plantaardige voeding. Eet minstens 1 ei per dag (en liefst toch enkele meer)

Om voldoende proteïnen binnen te krijgen kan je ook supplementeren met eiwitshakes. Niet ideaal, maar het is een optie…  Experimenteer ook met zuivel: als je merkt dat jouw lichaam het aankan is er niks mis mee om af en toe (rauwe!) melk, (Griekse) yoghurt en dergelijke te consumeren. En kies voor de vette variant, niet de afgeroomde of de magere.

Als je niet genoeg proteïne kan vinden in eieren en zuivel en je drinkt liever geen eiwitshakes, dan kan je overwegen om ook peulvruchten en pseudogranen te eten. Tenminste, als je ze correct kan klaarmaken. Peulvruchten en pseudogranen bevatten nog heel wat schadelijke stoffen (daarom passen ze niet binnen een paleo dieet), die je deels kan elimineren door ze laten weken of kiemen [note]http://www.westonaprice.org/food-features/living-with-phytic-acid[/note] (dat is ook wat traditionele volkeren deden!). Zo worden ze makkelijker te verteren en kunnen ze minder schade aanrichten in je lichaam. Tempeh en natto  (gemaakt van gefermenteerde soja) zijn ook geen vreselijk slechte keuze en zijn goede bronnen van vitamine K2. Oja, lijnzaad – ook een goede optie!

Last but not least, noten bevatten ook relatief veel proteïnen, maar helaas komen die ook vergezeld van vrij grote hoeveelheden omega 6 vetten (terwijl we die soort vetten net willen beperken in een Paleo dieet)

Aangezien je als vegetariër sowieso minder proteïnen eet dan andere paleo-aanhangers zal je toch automatisch meer koolhydraten gaan eten. Je kan deze zoeken in (zoete) aardappelen, pastinaak, pompoenen en andere zetmeelrijke groenten. Fruit telt natuurlijk ook, maar tenzij je veel sport, kan je hier toch best mee opletten: de meeste soorten fruit kunnen een behoorlijke invloed hebben op je suikerspiegel. We raden aan om 2 tot 3 stukken fruit per dag te eten.

Ik zou ook aanraden om te gaan supplementeren met Vitamine B12, een vitamine die essentieel is voor energie, humeur en onze hersenen. Je lichaam houdt een redelijke voorraad vast, maar als je deze niet aanvult in een vegetarisch dieet kan dat op termijn tot grote problemen leiden.

Een ander micronutriënt om in de gaten te houden is ijzer. Ijzer uit dierlijke bronnen wordt door je lichaam makkelijker geabsorbeerd dan dat uit plantaardige bronnen. Eet dus grotere hoeveelheden om je dagelijkse hoeveelheid te bekomen. Je eten klaarmaken in een gietijzeren pan kan ook een beetje helpen!

Zoek je nog wat paleo & vegetarische kookinspiratie? Dan is Mitchel’s nieuwste kookboek “Vegetarisch Paleo” absoluut een aanrader.

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

1 gedachte over “Hoe Kan Ik Als Vegetariër Toch Paleo Eten?”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.