Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

1 comment

9 Handige Tips om Tijd te Besparen met Paleo

Hoe kun je tijd besparen? De grootste uitdaging van het Paleo dieet is misschien wel de tijd en energie die het kost om alle maaltijden klaar te maken.

De keuze om geen voorverpakte voeding, diepvriesmaaltijden en afhaalmaaltijden meer te eten, betekent veel meer tijd in de keuken.

Voor je Paleo dieet kun je natuurlijk je vlees precies zo laten snijden als je wilt en voorgesneden groenten en fruit kopen. Als je het geld hebt, prima. Heb je geen geld maar wel tijd, snijd dan zelf je groenten en vlees. En toch… naast werk, sociale verplichtingen, huishouden en de zorg voor kinderen blijft er niet eens zoveel tijd over om uren in de keuken te staan. Met deze tips bespaar je tijd:

1. Plan Paleo vooruit

meal-plans_gyskgvpd-1

Weet je welke Paleo recepten je de komende week gaat maken, dan bespaar je tijd. Als je weet dat je één avond restjes moet eten omdat je die dag geen tijd hebt om te koken, kun je dat van tevoren inplannen. Ook als je weet dat je tijd nodig hebt om iets te bakken voor een picknick, verjaardag of traktatie, kun je ervoor zorgen dat je daar in de dagen ervoor tijd voor vindt. Je hoeft niet alles tot in de puntjes uitgedacht te hebben, maar een idee van wat je elke dag eet kan heel handig zijn.

2. Roosteren is snel, gemakkelijk en het vlees gaat een paar maaltijden mee

Rooster voor je Paleo maaltijd bijvoorbeeld een hele kip, kalkoen of een groot stuk varkensvlees. Ook lamsbout en rosbief kun je gemakkelijk roosteren en een paar dagen van eten. Woon je in de buurt van een boerderij, dan kun je mogelijk ook een hele gans, eend of geit krijgen. Je hoeft niets anders te doen dan wat kruiden over het vlees strooien en de oven op de juiste temperatuur en tijd zetten. Veel kookboeken bevatten een tabel met oventemperaturen en baktijden voor vlees. Ga er wel vanuit dat vlees van grasgevoerde dieren vaak sneller gaar is.

Naast dat je er een paar maaltijden van kunt eten, kun je geroosterd vlees ook invriezen voor een snelle Paleo maaltijd op een later moment. Sowieso kun je de meeste vleessoorten niet langer dan 5 dagen in de koelkast bewaren. Wil je niet iedere dag hetzelfde eten? Kies dan iedere dag voor andere groenten en of gebruik het vlees voor een roerbakmaaltijd of curry. Als je oven groot genoeg is, kun je de groenten meteen meeroosteren.

3. Kies een paar snelle, gemakkelijk te bereiden Paleo maaltijden voor doordeweeks

Bijvoorbeeld taco’s, gehaktballen, gebraad (het moet lang in de oven, maar kost niet veel voorbereidingstijd), maaltijdsalades, gepocheerde vis en wokgerechten (die meer tijd kosten, maar die je misschien eerder op de dag kunt voorbereiden). Doordeweekse dagen zijn ook ideaal voor een slowcooker maaltijd, hoewel je hiervoor wel voldoende tijd moet inplannen. Ook met een Paleo lunch als avondmaaltijd kun je tijd en geld besparen. Bijvoorbeeld met een frittata, een kruising tussen een omelet, een pizza en een pannenkoek.

4. Restjes zijn je vriend

Maak er een gewoonte van om de hoeveelheden van recepten te verdubbelen.

Als je iedere keer dat je kookt wat meer kookt, heb je altijd restjes om op te warmen als je een keer geen tijd of zin hebt om te koken. Maak er dus een gewoonte van om de hoeveelheden van recepten te verdubbelen. Een paar grote potten of pannen kunnen hiervoor heel handig zijn. Restjes hoef je niet per se de volgende avond op te eten. Zij zijn ook ideaal voor grote Paleo lunches en zelfs voor een Paleo ontbijt. Maak dus zelfs iets extra’s als je roerei bakt. Dat kun je prima opwarmen en zo bespaar je veel tijd op die ochtenden dat je geen tijd hebt om iets klaar te maken.

5. De vriezer is voor meer dan alleen rauw vlees

Als je nog niet hebt geïnvesteerd in een vriezer, doe dit dan nu. Niet alleen omdat je zo geld bespaart door grote hoeveelheden of aanbiedingen te kopen. De vriezer is ook ideaal om restjes te bewaren wanneer je een grote hoeveelheid van iets heb gemaakt. Soepen en stoofschotels kun je bijvoorbeeld heel makkelijk invriezen, maar ook geroosterd vlees, braadpangerechten of eenpansmaaltijden.

6. Bereid een Paleo maaltijd overdag voor (of de avond ervóór)

Gebruik bijvoorbeeld een paar loze minuten verspreid over de dag om de avondmaaltijd voor te bereiden. Pel bijvoorbeeld uien of snij sperziebonen terwijl je kinderen een tussendoortje eten. Eet je een roerbakmaaltijd, dan vind je vast overdag tijd om groenten te snijden en knoflook te persen, bouillon te ontdooien of gedroogde paddenstoelen te weken. Gebruik ook je oven als je de start- of eindtijd kunt instellen. Als je ’s avonds gebraden kip wilt eten, maar je eind van de middag de kinderen van sportles moet halen, maak je de schotel ’s middags alvast klaar (niet te vroeg, want dan heb je kans op salmonella), zet je hem in de oven en stel je simpelweg de start- of eindtijd in.

7. Multitask en wees opportunistisch

Als je toch tijd besteedt aan Paleo koken, maak dan meteen iets extra’s voor de volgende dag. Wil je de dag erna bijvoorbeeld broccoli-banaan muffins bakken, dan kun je ’s avonds gestoomde broccoli eten en meteen genoeg broccoli koken voor de muffins. En stoom je groenten voor het avondeten, maak dan gebruik van de tijd dat je toch in de keuken bent om alvast koekjesdeeg voor de volgende dag te maken. Bak je vervolgens die koekjes in de ochtend, dan kun je meteen een salade klaarmaken voor de lunch of het avondeten. Doe zo veel mogelijk dingen tegelijk, zonder daardoor iets te verprutsen of er stress van te krijgen (wat dat is juist niet het doel). Wees ook opportunistisch als het gaat om de tijd nemen voor koken of te bakken. Is het avondeten bijvoorbeeld sneller klaar dan je had verwacht, stop dan gerust een partij muffins in de oven terwijl je de tafel dekt.

8. Maak tijd om speciale dingen te koken

Dit is vooral handig als je Paleo wilt bakken voor jezelf of de kinderen. Gebruik bijvoorbeeld de zondagmiddag om te koken en te bakken voor de week erop. Bak een paar Paleo broden, muffins, mueslirepen of wafels. Of maak koekjes of repen zonder oven. De zondagmiddag is ook een goede tijd om een maaltijd klaar te maken die wat meer voorbereidingstijd vraagt.

9. Oefen

Hoe meer je oefent in tijdbesparende strategieën, hoe natuurlijker, gemakkelijker en efficiënter ze worden. Denk eens aan de eerste keer dat je een recept uitprobeerde en hoeveel werk dat leek. Nu je dit recept elke week maakt, is het niet eens meer nodig om de ingrediënten af te wegen. Hetzelfde geldt voor alles wat je in de keuken doet: oefening baart kunst. Het vraagt slechts inspanning tot het een routine wordt.

Meer tijd besparen met Paleo? Kijk op www.101paleorecepten.nl voor gemakkelijke en snelle Paleo recepten.

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

1 gedachte over “9 Handige Tips om Tijd te Besparen met Paleo”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.