Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

No comments

5 Redenen Waarom We Dikker Zijn Dan 30 Jaar Geleden

Een gezond gewicht bereikt je met gezond eten en een gezonde levensstijl. De afgelopen dertig jaar is onze levensstijl steeds minder gezond geworden. We eten immers meer en bewegen minder. Toch zijn er nog meer redenen waarom we dikker zijn dan een paar decennia geleden.

Zo’n dertig jaar geleden hadden we vaker een gezond gewicht doordat we actiever waren, meer tijd buiten doorbrachten en meer groen om ons heen hadden. Tegenwoordig eten we meer en brengen we het grootste deel van ons leven zittend door. We werken achter de computer en zitten ’s avonds voor de tv of op Facebook. Toch zijn dit niet de enige redenen waarom we steeds dikker worden. 5 redenen waarom we zwaarder zijn dan 30 jaar geleden:

Geneesmiddelen

Veel geneesmiddelen hebben invloed op ons gewicht. Vooral antidepressiva staan erom bekend dat ze overgewicht kunnen veroorzaken. Volgens deskundigen zou zo’n 25 procent van de mensen die deze middelen slikt tot wel 5 kilo kunnen aankomen. Omdat steeds meer mensen in Nederland antidepressiva slikken, neemt de kans op overgewicht in ons land toe. Ook andere geneesmiddelen hebben invloed op ons gewicht, zoals bètablokkers, medicijnen tegen epilepsie en bloedsuikerverlagende pillen.

Blootstelling aan chemische stoffen

We staan dagelijkse bloot aan een grote hoeveelheid stoffen die bijdragen aan overgewicht. Zo bevat veel van ons voedsel chemicaliën die verband houden met een hogere Body Mass Index (BMI) en een grotere middelomtrek. In huishoudmiddelen zitten vaak hormoon verstorende stoffen, zoals bisfenol-A (BPA), PCB’s, ftalaten, triclosan, landbouwpesticiden en brandvertragers. Ook de geslachtshormonen die koeien krijgen om hun groei te versnellen, hebben invloed op onze gezondheid. Daarnaast lijkt het erop dat de antibiotica in vlees op mensen hetzelfde effect heeft als op dieren. Namelijk: gewichtstoename.

Veranderd darmmilieu

Het is bekend dat bepaalde darmbacteriën bepalen hoe zwaar we zijn. Doordat we meer vlees eten dan een paar decennia geleden, is ons darmmilieu veranderd. Dat is niet zo verwonderlijk, want veel dierlijke producten zitten vol hormonen, antibiotica en steroïden.

Ook kunstmatige zoetstoffen houden ons gewicht in hun greep. Kunstmatige zoetstoffen misleiden onze hersenen door ze te laten denken dat ons lichaam suiker binnenkrijgt. Als er geen suiker komt, geven onze hersenen het signaal dat ze koolhydraten nodig hebben. Met als gevolg: eetbuien. Eén keer raden wat dat met ons gewicht doet.

Uitdroging

Wist je dat twee glazen water drinken voor je ontbijt, lunch en avondmaaltijd ‒ in combinatie met kleinere porties ‒ je helpt om gewicht te verliezen en minstens een jaar op gewicht te blijven? Wist je ook dat als je 1,5 liter water per dag drinkt, je in een jaar 17.400 calorieën extra kunt verbranden? Wist je dat koud water drinken je stofwisseling kan stimuleren? En dat een hongergevoel vaak het gevolg is van uitdroging in plaats van een behoefte aan calorieën? Alle reden dus om meer water te drinken.

Fastfood marketing

Heb je je jezelf wel eens afgevraagd of je echt trek hebt in dat ijsje of dat je verlangen werd opgewekt door een aantrekkelijke advertentie of commercial? Niet alleen wij, maar ook kinderen worden regelmatig blootgesteld aan fastfood marketing. Kinderen vormen zelfs de belangrijkste doelgroep. Ze worden niet alleen verleid via commercials op televisie, maar ook op scholen, via dvd’s, games en internet. Bovendien staan chocoladerepen, snoep en frisdrank in de supermarkt altijd op hun ooghoogte. Dat fastfood marketing moet werken, blijkt wel uit het feit dat één op de zeven kinderen in Nederland tegenwoordig te zwaar is.

Obesitas is misschien wel de grootste bedreiging voor onze gezondheid.

Wat je kunt doen

  • Vermijd voedingsmiddelen die schadelijke chemische conserveringsmiddelen, hormonen, of pesticiden bevatten
  • Blijf uit de buurt van bewerkte voedingsmiddelen
  • Koop verse, biologische voeding en kook zelf
  • Voeg gezonde vetten toe aan je dieet, zoals avocado’s, kokosnoten, kokosolie, biologische notenolie en rauwe noten en zaden.
  • Beweeg
  • Eet tot je verzadigd bent, niet tot je vol zit
  • Doe aan intermittent fasting om je lichaam te ontgiften en de vetverbranding te stimuleren

De beste manier om een ​​gezond gewicht te behouden, is door gezond te eten en te bewegen. Hoewel het aanleren van deze gewoontes verder gaat dan wilskracht alleen, is het vooral een keuze die je zelf maakt.

Meer tips voor een gezond gewicht? Schrijf je gratis in voor de Paleo cursus en ontdek hoe jij kunt werken aan een gezond en fit lijf.

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.