Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

2 comments

Zo Gebruik je Baking Soda

‘Baking soda’ (sodiumbicarbonaat, ook wel baksoda of zuiveringszout genoemd) is in veel huishoudens altijd op voorraad voor schoonmaakdoeleinden of om mee te bakken.

Maar de kans is groot dat je niet optimaal profiteert van alle voordelen die baksoda te bieden heeft.

Wist je bijvoorbeeld dat er een heel scala aan medicinale toepassingen is voor baking soda, zoals het veilig uit je vinger verwijderen van een splinter, of gewoon om je tanden mee te poetsen?

Samen met waterstofperoxide is het een van de goedkoopste en veiligste gezondheidsmiddelen die er zijn (je koopt een doos baksoda voor nog geen twee euro). Het is dus slim om zoveel mogelijk te weten te komen over de vele, vele toepassingen van baksoda.

De geschiedenis van baksoda

In zijn natuurlijke vorm staat baksoda bekend onder de naam nahcolite, dat deel uitmaakt van het natuurlijke mineraal natron. Natron, dat grote hoeveelheden sodiumbicarbonaat bevat, wordt al van oudsher gebruikt. De oude Egyptenaren gebruikten natron bijvoorbeeld als zeep voor schoonmaakdoeleinden. Er zijn veel anekdotische verslagen die aantonen dat baksoda sinds die tijd door veel beschavingen is gebruikt bij het maken van brood of ander voedsel dat moest rijzen.

Het was echter pas in 1846 dat dr. Austin Church en John Dwight het bestanddeel dat we nu kennen als baksoda gingen vervaardigen en verkopen. Rond 1860 kwam baksoda voor in kookboeken die destijds werden gepubliceerd en in de jaren dertig van de vorige eeuw werd het flink gepromoot als een ‘bewezen medisch middel’. In 1972 ontstond het idee om een doos baksoda in de koelkast te zetten om je voedsel vers te houden en dat sloeg aan… steek je hand op als je op dit moment een doos in je koelkast hebt staan!

Baksoda werd meer dan 150 jaar geleden populair gemaakt door Arm & Hammer en hoewel veel mensen wel op de hoogte zijn van de veelzijdige toepassingen in keuken en huishouden, weten maar weinig mensen dat baksoda ook krachtige medicinale eigenschappen heeft.

griep bestrijden

Baksoda kan bijdragen een het bestrijden van verkoudheid en griep

Sommige mensen geloven dat baksoda, als je het inneemt, kan bijdragen aan een gezonde pH-balans in je bloedsomloop. Dit is waarschijnlijk de basisaanname achter de aanbevolen toepassing tegen zowel verkoudheden als griepverschijnselen. In het boekje ‘Arm & Hammer Baking Soda Medical Uses’ (1924) somt dr. Volney S. Cheney zijn klinische successen op met sodiumbicarbonaat bij de behandeling van griep:

“Terwijl ik in 1918 en 1919 in dienst van de U. S. Public Health Service werkte aan de bestrijding van griep kwam ik op het spoor van het feit dat mensen die door en door ‘alkalisch’ waren door het gebruik van sodiumbicarbonaat zelden de ziekte opliepen, en dat degenen die griep kregen te maken hadden met een milde aanval als ze eerder gealkaliseerd waren.

Sindsdien heb ik alle gevallen van verkoudheid en griep behandeld door eerst flinke doses sodiumbicarbonaat te geven en in veel, heel veel van de gevallen waren de symptomen binnen 36 uur weggeëbd.

Bovendien heb ik, zowel binnen mijn eigen gezin als tijdens de Woman’s Clubs en ouder-leerkrachtbesprekingen, gepleit voor het preventief gebruik van sodiumbicarbonaat in verband met verkoudheden, met als gevolg dat ik nu veel verklaringen binnen krijg van mensen die aangeven dat degenen die ‘soda’ gebruikten niet getroffen werden, terwijl bijna iedereen om hen heen griep had.”

Ik ben niet al te overtuigd van hoe valide de pH-optimalisering is als het gaat om de werking van baksoda, aangezien ik in de praktijk meer dan eens verdund hydrochloorzuur (zoutzuur) intraveneus heb toegepast om mensen ook te helpen om vrijwel onmiddellijk te herstellen van acute infecties. Dit duwt de pH duidelijk in de tegengestelde richting, maar beide lijken te werken, wat erop duidt dat er een ander mechanisme aan het werk zou kunnen zijn dan dat van de pH-waarde.

De toediening is makkelijk en als het geen verlichting van je verkoudheid oplevert, is het een relatief onschadelijk middel. Los eenvoudigweg de aanbevolen hoeveelheid baksoda op in een glas koud water en drink het. De doseringen die Arm & Hammer in 1925 aanbevolen voor verkoudheden en griep luidden als volgt:

Dag 1 – Neem zes doses van ½ theelepel baksoda in een glas koud water, met steeds ongeveer twee uur ertussen

Dag 2 – Neem vier doses van ½ theelepel baksoda in een glas koud water, ook met steeds twee uur ertussen

Dag 3 – Neem zowel ’s ochtends als ’s avonds een dosis van ½ theelepel baksoda in een glas koud water en daarna iedere ochtend ½ theelepel totdat de symptomen verdwenen zijn.

11 andere medicinale toepassingen van baksoda

Je zult versteld staan van het scala aan remedies die je ter beschikking staat als je altijd een doosje baksoda in huis hebt. Dit zijn er een paar:

 • Maagzuur: dit heb ik persoonlijk aanbevolen aan veel mensen, onder wie familieleden, en ik was verbaasd over hoe effectief het is. Dit is logisch als je bedenkt dat de baksoda onmiddellijk zorgt voor het neutraliseren van maagzuur. De dosering is 1-2 theelepels in een vol glas water.
 • Verwijdering van splinters: los een eetlepel baksoda op in een klein glas water en week de bewuste vinger er twee keer per dag in. Veel splinters komen er vanzelf uit als je deze behandeling een aantal dagen toepast.
 • Anti-zonnebrand: voeg ½ kopje baksoda toe aan lauwwarm badwater en ga dan in bad liggen voor een natuurlijke verlichting van de pijn. Als je uit bad komt, laat je huid dan liever aan de lucht drogen voor extra verlichting dan dat je de overtollige baksoda met een handdoek verwijdert. Je kunt ook een mengsel van baksoda en water op een koel kompres doen en dat rechtstreeks aanbrengen op de pijnlijke plekken.
 • Deodorant: als je de parabenen en het aluminium dat in veel deodorants zit liever vermijdt, probeer daarvoor in de plaats dan een snuf baksoda gemengd met water. Dit eenvoudige smeerseltje is een effectieve en simpele natuurlijke deodorant.
 • Verbeterde sportieve prestaties: langeafstandlopers passen al lang een praktijk toe die bekend staat als ‘sodadoping’ – of het innemen van baksodacapsules – voor een wedstrijd om hun prestaties te verbeteren. De gedachte hierachter is dat dit hetzelfde effect heeft als het eten van extra veel koolhydraten. Hoewel ik je niet aanraad dit thuis uit te proberen, is dit wel nog weer een voorbeeld van de voordelen van baksoda.
 • Plakverjagende tandpasta: zoek je een ongelooflijk effectieve gebitsreiniger, meng dan zes delen baksoda met een deel zeezout. Doet dit in de blender en meng gedurende dertig seconden en bewaar in een afgesloten bakje of potje. Maak je wijsvinger nat en breng een klein beetje van het mengsel aan op je tandvlees. Begin met de buitenkant van je bovenkaak, dan de binnenkant, vervolgens de buitenkant van je onderkaak en daarna de binnenkant. Wrijf het mengsel over je tandvlees en je tanden. Spuug de restanten uit. Spoel na vijftien minuten je mond. Dit mengsel is enorm effectief als het gaat om het doden van bacteriën.
 • Insectenbeten: pas een mengsel van baksoda en water toe op insectenbeten om de jeuk te bestrijden. Je kan ook proberen het droge poeder over je huid te wrijven. Dit werkt ook bij jeukende uitslag en reacties op ‘poison ivy’, een heester die voorkomt in Canada en de Verenigde Staten.
 • Wittere tanden: wil je wittere tanden op een natuurlijke manier, prak dan een rijpe aardbei fijn en meng die met een halve theelepel baksoda. Smeer dit mengsel op je tanden en laat vijf minuten intrekken. Poets dan je tanden en spoel je mond. Gebruik deze methode niet vaker dan een keer per week, aangezien je anders het glazuur van je tanden mogelijk aantast.
 • Voetbad: voeg drie eetlepels baksoda toe aan een teiltje warm water voor een verfrissend voetbad.
 • Scrub: een pasta van drie delen baksoda en een deel water kun je gebruiken als gezichts- en lichaamsscrub. Deze methode is natuurlijk, goedkoop en mild genoeg om dagelijks te gebruiken.
 • Detoxbad: baksoda en appelazijn zorgen samen voor een geweldige spa-achtige badervaring die pijntjes wegneemt en een ontgiftende werking heeft. Mooi meegenomen: je badkuip en de afvoer worden er ook schoon van!

Baksoda is ook een uitstekend schoonmaakmiddel

Zodra je een doos baksoda in je medicijnkastje hebt gezet, kun je er maar beter ook meteen een in het kastje onder je aanrecht, in je badkamer en bij je schoonmaakmiddelen zetten…

Baksoda is geweldig om je bad en je keuken mee schoon te schrobben. Doe het in een glazen pot waar geraspte kaas in heeft gezeten met een roestvrijstalen dop met gaatjes, strooi de soda over het schoon te maken oppervlak en schrobben maar! Als je wilt kun je een paar druppels van je favoriete etherische olie toevoegen. Lavendel- en tea-treeolie hebben krachtige antibacteriële eigenschappen.

Baksoda gemengd met appelazijn is een multifunctionele sprankelende combinatie. Wil je deze mix gebruiken om je afvoer te reinigen, strooi er dan baksoda in, voeg appelazijn toe, laat 15 minuten borrelen en spoel dan door met heet water. Dit is een veiligere optie dan de gevaarlijke commerciële gootsteenreinigers.

Week potten en pannen 15 minuten in heet water met baksoda en verwijder vervolgens alle aangebakken voedselrestanten met gemak.

Gebruik baksoda om het rooster van je barbecue schoon te boenen.

Maak babyspeeltjes schoon met een mengsel van vier eetlepels baksoda en een liter water.

Je kunt baksoda ook gebruiken als wasverzachter en om je kleding witter en helderder te krijgen (voeg een kopje toe aan de wasmachine).

Baksoda is een natuurlijke tapijtreiniger. Strooi het over je tapijt, laat 15 minuten inwerken en zuig het dan op met de stofzuiger.

Om zilver te poetsen zonder giftig zilverpoetsmiddel kun je je gootsteen vullen met heet water, een stuk aluminiumfolie en baksoda toevoegen en het zilverwerk erin laten liggen totdat het weer glimt. Een makkelijke en leuke manier om je zilver te poetsen!

Strooi baksoda in je schoenen voor een natuurlijke geurverfrisser.

Heb je door vet een klein brandje in je keuken, gebruik baksoda dan om het vuur te doven.

Niet gek voor een doosje van nog geen twee euro, toch?

Oorspronkelijke titel: Baking Soda Uses: To Remove Splinters — and to Address Many Other Health Needs Bron: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/08/27/baking-soda-natural-remedy.aspx

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

2 gedachten over “Zo Gebruik je Baking Soda”

 1. Helemaal mee eens Ik denk dat ieder wel het boek vanNatrium Carbonaat in huis moet halen. De helende werking van Baking Soda van Dr. Mark Sircus

  Beantwoorden
 2. Ga nooit zomaar baksoda innemen. Artsen geven het hier aan mensen die op een nier wachten, of al een nieuwe hebben ontvangen. Het alkaliseren van urine kun je niet zomaar gaan doen! Deze patienten krijgen ook nog veel meer medicatie. Ik zou nooit gaan hobbyen met elektrolyten! Voor de maag adviseren we dit ouderwetse middel niet meer omdat AL het maagzuur geneutraliseerd kan worden. Dan kun je als reactie, je maag wil zijn natuurlijke, zure inhoud herstellen, ontzettende masgpijn krijgen. Met bicarbonaat kun je wel heel luchtige eierkoeken bakken.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.