Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Zin in pasta? Probeer eens Konjac

Zin in pasta Probeer eens Konjac paleo

Wat is Konjac?

Konjac is een wortelKonjac is een grote zetmeelhoudende wortelknol. Deze wordt veelal gegeten in Japan en China. Het was ook in de plaatselijke toko waar ik voor het eerst kennismaakte met dit bijzondere voedsel. Uit de knol wordt een meel gemaakt om er vervolgens de ‘noedels’ van te maken. Konjac is bijzonder vezelrijk, maar hebben vreemdgenoeg geen calorieen: ze bestaan voornamelijk uit water. De noedles zijn ook wel bekend als shiratakinoedels.

Past Konjac binnen de Paleo-gedachte?

Konjac is afkomstig van een knol en er is verder (meestal) niks aan toegevoegd. Wat dat betreft past het goed in de Paleo-gedachte. Gezien het verpakt in het koelvak bij de toko lag, was ik aanvankelijk toch sceptisch. Want hoe blijft het goedje goed? Na een blik op de verpakking zag ik dat er enkel water en Konjac-meel inzat.

Zoek je een keer een afwisseling en hunker je echt naar pasta, dan lijkt Konjac dus een goed alternatief. Sommige mensen ervaren echter bij veel gebruik een opgeblazen gevoel in de darmen. Voor mij een signaaltje om hier toch voorzichtig mee om te springen. Dit opgeblazen gevoel kan echter ook komen door de calcium hydroxide die aan veel merken is toegevoegd of het hoge vezelgehalte. Raadzaam is het wel om goed de verpakkingen na te gaan of er onnodige toevoegingen zoals calcium hydroxide inzitten. Om je wat meer achtergrond te geven: Calcium hydroxide, ook wel kalkmelk of gebluste kalk, is een verbinding kenmerkend voor industriële producten. Denk aan oplosmiddelen, cement of reinigingsmiddelen… En jawel, het zit dus ook in ons eten. Het wordt gebruikt om de noedles nog steviger te maken. Het zal zijn goedgekeurd, maar ik krijg toch geen goed gevoel erbij. Bovendien is Konjac ook gewoon te krijgen ZONDER het goedje, dan maar iets minder stevige noedels.

Hoe bereid je het?

Konjac als noedelsKonjac is eenvoudig te bereiden. Persoonlijk vind ik het niet lekker om het zo ‘kaal’ te eten, maar het is wel lekker in stoofpotten of met een zelfgemaakte pastasaus bijvoorbeeld. Voor gebruik even het water uit de verpakking afgieten en de Konjac afspoelen. Maak je het los, dan hoeft het maar ongeveer 5 minuten in kokend water te blanceren. Je kan ze echter ook toevoegen aan je crock-pot gerecht. Het voordeel van de shiratakinoedels is dat ze de smaken van het gerecht opnemen. Ook worden ze niet fluffy na lang koken, maar blijven ze lang stevig.

Recept: Italiaanse stoofschotel met Konjac

2 personen

Wat heb je nodig?

  • 400 g rundvlees (zoals sukade- of runderlappen), in blokjes
  • Geraspte schil van 1/2 sinaasappel
  • 75 g Gerookte bacon
  • 1 Ui, fijngehakt
  • 2 Teentjes knoflook, geperst
  • 1 Gedroogd rood pepertje, fijngewreven en in stukjes
  • 50 g Winterwortel, in plakjes
  • Halve prei, in ringen
  • 1 Stengel bleekselderij, gesneden
  • 1,5 el. Ghee
  • 1 el. Tomatenpuree
  • 3 Rozemarijntakjes
  • 1 dl Runderbouillon
  • 1 el. Arrowroot

Hoe maak je het?

1. Bak in een hoge pan de bacon op laag vuur krokant.
2. Voeg de ui, knoflook, gedroogde peper, wortel, prei en bleekselderij toe en bak 10 minuutjes zachtjes mee.
3. Haal de bacon en de groentes uit de pan. Verhit in dezelfde pan 1 el. Van de ghee.
4. Bestrooi het vlees met zout en peper en bak het aan.
5. Voeg tomatenpuree en het bacon/groentenmengsel toe en bak dit nog even kort mee.
6. Voeg tot slot de sinaasappelrasp, de rozemarijn, en bouillon toe en breng alles tegen de kook aan.
7. Voeg de Konjac toe, doe een deksel op de pan en laat het gerecht op laag vuur ongeveer 3 uur stoven tot het vlees gemakkelijk uit elkaar valt.
8. Roer na 3 uur in een apart pannetje de 0,5 el ghee met de arrowroot in een pannetje tot een vloeibaar geheel. Voeg dit mengel al roerend toe aan het stoofgerecht om het licht te binden.

Heb jij al een Konjac op? En wat zijn jouw ervaringen of hoe maak jij het klaar? Deel het hieronder.

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Meer Artikelen

7 reacties Plaats reactie

  1. Ik heb het eens geprobeerd. Het heet Raw pasta.
    In pasta is het inderdaad goed te eten.
    Er zit buiten water wel calcium in, dus ik vermoed, dat dit Calsium hydroxide is dan.
    Op zoek naar een soort zonder dus, want voor een enkele keer is het een uitkomst.
    Deze hebben ze ook in noodles en rijst.

    Beantwoorden
  2. Ben geïnteresseerd geraakt Door je verhaal die ik tegenkwam op een andere site… Ik gebruikte ook de zero pasta maar de action heeft ze helaas niet meer….Grtjs Carla

    Beantwoorden

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest