Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Superfood: Avocado Een Top Vrucht

In dit artikel vertellen we je graag meer over avocado. Avocado mag zich met alle recht een superfood noemen! Boordevol gezonde voedingsstoffen en eigenschappen.

We vertellen je er graag meer over.

Wat is een avocado?

Een avocado is een vrucht. Hij is afkomstig van een boom en groeit met name in Centraal-Amerika. De schil van een avocado is vaak oneffen of bobbelig. Het zachte, romige, vruchtvlees is groen of geel van kleur en smaakt nootachtig: rijp is het vruchtvlees zo zacht als boter. Er zijn verschillende rassen avocado’s, maar in Nederland zie je de Hass en de Fuerte het meest.

Een avocado is niet alleen lekker romig en vol van smaak, hij heeft ook nog andere voordelen.

Vet en wat nog meer?

Vet maakt niet vet. Een avocado bevat weliswaar 300 calorieën, maar is veel beter voor je gezondheid als een ongezonde snack (maar dat hoef ik je niet meer te vertellen). Paleo is niet caloriearm, we eten wat ons lichaam nodig heeft. Als dat een avocado is van 300 calorieën dan is dat geen enkel probleem. Want deze fruitsoort VULT.

Na het eten van deze superfood heb je de komende paar uur geen trek en dat zorgt er eigenlijk voor dat je de rest van de dag ook keurig binnen je ‘caloriebudget’ blijft. Ik eet elke dag 1 avocado, een halve ’s ochtenden in m’n smoothie, en een halve ’s middags in m’n salade. Het is echt een ideale manier om je smoothie en je salade wat meer volume te geven, want het is niet de bedoeling dat je op een blaadje sla gaat leven 🙂

De avocado behoort tot de fruitsoorten. Maar in tegenstelling tot het hoge koolhydraat gehalte in de meeste fruitsoorten bevat deze grotendeels vetten.

Naast de vetten bestaan ze voor 70% uit water. De avocado is een echte superfood, omdat ‘ie meer dan 15 verschillende vitaminen en mineralen bevat.

avocado

Aminozuren

Avocado’s bevatten alle 18 essentiële aminozuren die het lichaam nodig heeft om eiwitten te vormen. Gelijk een tipje voor mensen die minder of geen vlees willen eten. Ze bevatten alle essentiële aminozuren die je lichaam nodig heeft om een compleet eiwit te vormen. Je weet dus wat je te doen staat als je vlees wilt vervangen 🙂

 

Vezels

Je zou het misschien niet verwachten, maar avocado’s bevatten veel vezels! Een vrucht bevat zowel onoplosbare als oplosbare vezels. Dat alleen al maakt deze vrucht zeer krachtig: Er zijn niet veel voedingsmiddelen die kunnen opscheppen over beide soorten vezels ;). De verdeling in een gemiddelde avocado is ongeveer 75 procent onoplosbare vezels en 25 procent oplosbare vezels. Onoplosbare vezels helpen bij het opruimen van je darmen. Ze helpen tegen constipatie en zouden zelfs de kans op darmkanker kunnen verminderen, omdat je dikke darm effectief wordt schoongemaakt. Oplosbare vezels zijn goed om de eetlust onder controle te houden, doordat je langer een vol gevoel houdt.

Vitamines

Ze zitten bomvol vitamines B, K en E. Deze zijn verantwoordelijk voor een goedwerkende stofwisseling, een gezonde huid en het groeien en gezond blijven van je botten. Ook een handigheidje; ze helpen voedingsstoffen van andere voedingsmiddelen opnemen.

Foliumzuur

Voor de aanstaande mama’s; een halve geeft al bijna een kwart van de aanbevolen dagelijkse inname foliumzuur, een vitamine die het risico op aangeboren afwijkingen verkleint. Deze superfood beschermt dus de ongeboren baby. Een hoge inname foliumzuur zorgt ook voor een lager risico op hart- en vaatziekten.

Een stralende huid

De enkelvoudig onverzadigde vetten in avocado zijn ook gunstig voor het verbeteren van je huid. Ze zorgen er namelijk voor dat je een goede vochtgehalte in de epidermale (bovenste) laag van je huid houdt. Dit zorgt dat hij zacht aanvoelt en er goed blijft uitzien. De Omega-9 vetten helpen bovendien roodheid en irritatie verminderen en zijn betrokken bij het herstel van beschadigde huidcellen. De antioxidante carotenoïden, vitamine E en vitamine C helpen daarnaast bij het beschermen van je huid tegen rimpels en andere zichtbare tekenen van veroudering. En dat is altijd mooi meegenomen!

Hoe eet je een avocado?

Op bovenstaande foto kun je goed zien wat de makkelijkste manier is om het vruchtvlees van een avocado te snijden.

Avocado in combinatie met eitjes, bacon of zalm is hemels. Maar wat te denken van healthy chocomousse?
Zelfs als middagsnack is een halve vrucht met wat olijfolie en peper en zout echt genieten.

In het kookboek Paleo Kids maak ik veelvuldig gebruik van avocado’s. En ook in de boeken van Mitch en Sjanett staan volop recepten met deze vrucht.

Wanneer zijn ze rijp?

Nou daar is eigenlijk een trucje voor. De avocado bevat een pitje. Als je dat pitje eraf trekt dan kun je zien of de avocado rijp is. Is het gedeelte onder het pitje bruin dan is hij eigenlijk overrijp. Is het gedeelte onder het pitje helder van kleur dan is hij goed. Ik vind dit zelf wel een beetje een bewerkelijke manier, want dit betekent dat je in de winkel pitjes moet gaan trekken en dat lijkt me ook niet echt de bedoeling. Ook kun je aan de kleur van de schil zien of een avocado rijp. Groen is onrijp, bruin/zwart is rijp.

Koop een aantal vruchten in 1 keer, en geef ze een paar dagen de tijd om te rijpen. Wanneer je avocado helemaal gedeukt is betekent het dat hij zijn voedingswaarde aan het verliezen is. Geen zorgen, zoals met alles, zul je na verloop van tijd een echte kenner worden, en precies weten wanneer je de perfecte in handen hebt. 🙂

Bewaren: bij voorkeur buiten de koelkast. Aangesneden avocado’s worden snel bruin, je kunt dit voorkomen door er wat citroensap overheen te sprenkelen. Eet de andere helft wel het liefst binnen een dag op.

Hoe eet jij ze het liefst? Laat het me hieronder weten!

 

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Meer Artikelen

3 reacties Plaats reactie

  1. Net een stukje gelezen op Facebook, dat de pit ook heel gezond is. Veel antioxidanten en is ook goed voor huid, darmen en spieren.
    Mooi om dan de hele vrucht te gebruiken.
    Eefje

    Beantwoorden
  2. Hoi,

    Avocado wordt in veel paleorecepten gebruikt. Hebben jullie ook een alternatief voor avocado, aangezien ik hier allergisch voor ben.

    Groetjes Rachel

    Beantwoorden
    • Hi Rachel,

      Helaas kan ik niet zo standaard avocado vervanger noemen. Wellicht in sommige recepten door rijpe banaan.
      Maar elk recept is anders.

      Gr, Simone

      Beantwoorden

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel

Deel dit artikel op social media met vrienden!