Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Powerspices Deze Krachtige Smaakmakers Zijn Extreem Goed Voor Je Lichaam

Specerijen: ik ben er gek op. Trek het keukenkastje boven mijn gasfornuis open en je treft invloeden uit alle windstreken.

Naast dat specerijen je gerechten extra smaak geven, bieden ze verschillende voordelen. Ze zouden bijdragen in betere prestaties, herstel, gemoedstoestand en weerstand. Echte ‘Powerspices’ dus.

De volgende specerijen mogen niet in je keukenkastje ontbreken. Voeg er iedere maaltijd een of meer toe en profiteer van hun natuurlijke eigenschappen.

Kaneel

Kaneel is één van mijn favoriete specerijen. Het geeft gerechten vaak net dat beetje zoetheid. Kaneel geeft je insuline een boost. Insuline zorgt ervoor dat glucose in je bloedbaan en cellen komt. Het kan bijdragen in spieropbouw en helpen spierafbraak tegen te gaan. Alleen let op: dit is alleen zo als je juist eet. Door het eten van veel snelle koolhydraten en suikers zijn veel mensen insuline-resistent. Eet je al een tijdje Paleo (en/of Laag GI 1), dan is dit laatste waarschijnlijk niet het geval.

Voeg een snufje kaneel toe aan je ontbijt of maak een lekkere post-workout herfst-smoothie van banaan, kaneel, schepje whey-proteïne, water en eventueel een klein handje walnoten.

Kurkema

Kurkema, oftewel geelwortel of Koenjit. Kurkema staat vooral bekent als ontstekingsremmer. Ook kan het klachten en problemen aan maag en galblaas verlichten. Dit komt met name omdat het bijdraagt in de vertering van vet. Regelmatig spierpijn? Voeg ook dan wat Kurkema toe aan je maaltijden. Het zou spierpijn helpen voorkomen. Recente onderzoeken tonen zelfs aan dat Kurkema de groei van kankercellen in borst en darm remt. Maar of een flinke portie toevoegen aan je eten dan voldoende is…?

Hak een halve bloemkool en een halve ui fijn in de keukenmachine. Verhit een pan met een eetlepel kokosolie. Bak het bloemkool-uimengsel aan en verhit met een deksel op de pan 10 minuutjes door op een laag vuur. Voeg peper en kurkema toe.

Komijn

Komijn is afkomstig van een plant die eigenlijk is gerelateerd aan peterselie. Het bevat veel ijzer, dat kan helpen bloedarmoede te voorkomen, een beetje calcium en magnesium. Allemaal belangrijke bouwstoffen, met name wanneer je sport. Komijn zou ook zorgen voor de aanmaak van enzymen door de schildklier. Deze enzymen helpen bij de spijsvertering.

Voeg wat gemalen komijn toe aan een citrus-gebaseerde marinade voor vlees. Komijn in kruidige (vlees)stoofschotels is ook lekker. Of rooster de zaden in een koekenpan en voeg ze met wat olijfolie toe aan geroosterde groenten.

Houd het betaalbaar

Kies zoveel mogelijk voor hele specerijen. Echt goede kruiden zijn duur, maar hebben ook veel meer smaak. Zo houd je het betaalbaar:

  • Investeer in een goede rasp, molen (kan ook een oude koffiemolen zijn) en verschillende potjes.
  • Koop kaneelstokjes, maar ook specerijen als hele nootmuskaat, komijn en kardemom en maal of rasp ze.

  • Koop in bulk. Zelf ga ik vaak naar de plaatselijke toko of de markt. Woon je niet in een stad? Dan kan het verkrijgen van goede specerijen lastig zijn. Bij Natural spices 2 koop je biologische kruiden en specerijen online. Ze hebben hier ook veel hele specerijen.

Naast dat specerijen verschillende gezondheidsvoordelen bieden, zijn ze gewoon ontzettend lekker. Best lastig om dan een selectie te maken ;). Wat zijn jouw favoriete specerijen?

Media / Wetenschappelijke studies:

  1. http://nl.wikipedia.org/wiki/Glykemische_index
  2. http://www.naturalspices.eu/

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Meer Artikelen

1 reactie Plaats reactie

  1. Leuk stukje, meis! Met specerijen kun je je gerechten op een gezonde manier zo veel lekkerder en rijker maken! Love it.. Heb Kurkema wel in mn kast staan, maar gebruik het eigenlijk amper… Goede tip!
    Misschien nog een goede toevoeging voor mensen die dagelijks kaneel gebruiken: kies dan voor Ceylon-kaneel. Het gehalte coumarines (een stof die in grote hoeveelheden hoofdpijn en nierfalen kan veroorzaken) is daarin vele malen lager dan in Kassie-kaneel. Is wat zachter van smaak, maar ook iets zoeter. In de winkel vind je overigens vaak alleen Kassie-kaneel.
    http://Www.gekruid.nl is trouwens ook een fijne site met veel info over de verschillende kruiden en specerijen!
    Bron: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/coumarine.aspx

    Beantwoorden

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.