Wat is het Paleo dieet?

Het paleodieet legt de focus op “echte voeding”, natuurlijk eten zonder al teveel bewerkingen. Makkelijk gezegd is het, eten zoals de natuur het voor ons bedoeld heeft.

Onze huidige manier van eten (veel koolhydraten, graan, zuivel, bewerkte voeding etc.) is redelijk nieuw voor ons mensen – we eten pas 10.000 jaar op de manier hoe we nu eten. Dit lijkt lang, maar als je kijkt naar de 2 miljoen jaar dat wij op deze aardbol zijn is dit natuurlijk relatief kort. De paleo manier van leven en eten kijkt naar het tijdperk voor die 10.000 jaar. Het kijkt naar hoe wij aten voor de landbouw en veehouderij.

Als je kijkt naar de vele welvaartsziekten die nu opduiken, en de vele verschillende manieren van eten is het wellicht helemaal geen gek idee om eens terug te kijken naar hoe we oorspronkelijk aten en hoe wij als mensen ontwikkeld zijn om te eten van voeding uit de natuur.

Ons schijf van vijf raadt aan om suiker, graan, kaas, melkproducten en nog meer suiker te eten – maar het is een feit dat al deze voeding onze gezondheid enorm beschadigd. Met ruim 1 miljoen mensen die last hebben van diabetes in Nederland gaat er overduidelijk iets niet goed.

Het Paleo dieet lijkt dat te verhelpen.

Populariteit

Met boeken als “The Paleo Solution” van Robb Wolf en “The Primal Blueprint” van Mark Sisson heeft het paleo dieet enorm veel populariteit gekregen in de Verenigde Staten. Recentelijk was het paleo dieet zelfs bij dr. OZ.

Mitchel van Duuren heeft in Nederland het paleodieet omarmt en brengt dit aan de man met boeken en programma’s als “de Paleo Revolutie” en “het Paleo Revolutie Plan“.