Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

1 comment

Knoflook, Boordevol Goede Eigenschappen

Ik vind het zelf altijd reuze interessant waarom een bepaald voedingsmiddel nou zo goed voor je is. Knoflook behoort uiteraard ook tot de natuurlijke superfoods en ik dook even in het hoe en waarom.

Knoflook (allium sativum) is een plant uit de lookfamilie. Ui en bieslook behoren ook tot deze familie en zijn net als knoflook bolgewassen.

Geur

knoflookKnoflook heeft een heel erg sterke geur en is daarom een belangrijke smaakmaker in gerechten. Het dankt zijn geur aan een zwavelverbinding die staan bekend om hun sterke geuren. Sterker nog, zwavelverbindingen in darmgassen zijn verantwoordelijk voor de geur van winderigheid. Deze krachtige zwavelverbindingen doden en remmen een heel arsenaal aan bacteriën, virussen, schimmels, parasieten en wormen. Ze werken ook binnen het lichaam in vitale systemen zoals de bloedsomloop en de spijsvertering. Een deel van deze zwavelverbindingen verteer je niet, maar neem je op in je bloed. Daardoor wordt de knoflook geur in je hele lichaam verplaatst en ruik je het dus niet alleen uit je mond, maar ook uit de poriën in de huid. Wil je dat verhelpen? Peterselie neutraliseert de geur van knoflook. Ik haal zelf altijd het groene nerfje dat in het midden van de knoflook zit eruit, dat schijnt de kern te zijn die de sterke geur veroorzaakt.

Kalium, fosfor, calcium en magnesium zijn de mineralen die in knoflook zitten. Ook bevat het kleine hoeveelheden vitamines, dat natuurlijk een schijntje is bij je dagelijkse hoeveelheid, omdat je maar een kleine hoeveelheid eet per dag.

Knoflook werkt bij het voorkomen van hart-en vaatziekten, zoals atherosclerose of aderverkalking. Aderverkalking is vorming van tandplak in de slagaders die de doorstroming van het bloed kunnen blokkeren en kan leiden tot een hartaanval of beroerte. Daarnaast werkt het ook bij een te hoog cholesterol, te hoge bloeddruk en geeft het je immuunsysteem een positieve boost.

Knoflook is rijk aan antioxidanten, die helpen bij het vernietigen van vrije radicalen. Vrije radicalen zijn deeltjes die celmembranen en DNA kunnen beschadigen, en kunnen bijdragen tot het verouderingsproces en de ontwikkeling van een aantal ziekten waaronder hartziekten en kanker. Antioxidanten neutraliseren vrije radicalen en verminderen de schade die ze aan kunnen brengen.

Wil je je lichaam eens een goede detox geven? Voeg dan wat extra knoflook aan je eetpatroon toe, sulfaat in knoflook reinigt namelijk giftige metalen uit je lichaam. Daarnaast werkt deze superfood ook heel goed voor je vetverbranding dus dat is ook mooi meegenomen.

Hoe te gebruiken? Al deze gunstige eigenschappen van knoflook treden pas in werking wanneer je deze fijnhakt en dan een paar minuten laat rusten voor je het bakt. Je kunt voor de echte gezondheidsboost knoflook het beste rauw eten.

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

1 gedachte over “Knoflook, Boordevol Goede Eigenschappen”

  1. Beste Mitchel,

    Als ik dagelijks knoflook wil supplementeren door middel van capsules, welke hoeveelheden kan ik het beste nemen?

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.