Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

No comments

Fluoride, Schadelijk voor Je Gezondheid!

Fluoride in tandpasta mag dan wel goed zijn voor je tanden. Het is slecht voor je gezondheid. Dat blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in het prestigieuze medische tijdschrift The Lancet.

Vooral kinderen ondervinden schade van fluoride. Wat doet fluoride in ons lichaam? Waarom is het zo schadelijk voor ons zenuwstelsel en wat zijn alternatieven voor fluoride in tandpasta?

Al in 2014 schreven dr. Philippe Grandjean en Philip J. Landrigan in The Lancet(1) dat vijf chemicaliën schadelijk zijn voor het zenuwstelsel: pcb, lood, arseen, tolueen en kwik. Naast deze vijf stoffen zien zij nog zes stoffen met neurotoxicologische eigenschappen, waaronder fluoride.

Waarom is fluoride zo schadelijk voor onze gezondheid?

Het hoopt zich op in ons lichaam en kan na verloop van tijd tot gezondheidsproblemen leiden, zoals bloedarmoede, botontkalking, botverdunning en botvergroeiing.

Ook kan fluorose ontstaan. Dit is een tandverkleuring waarbij witte vlekken en streepjes op de tanden zichtbaar zijn. Soms kan er sprake zijn van putjes in het glazuur.

Een chronische overdosering van fluoride versnelt het verouderingsproces van het lichaam. Dit komt doordat enzymen in het lichaam beschadigd raken. Dit tast verschillende organen aan, zoals de schildklier, nieren en lever. Ook heeft het een schadelijke invloed op de hersenen, bloedcirculatie, ademhaling, spijsvertering, het immuunsysteem en het gehele zenuwstelsel.

Het wordt zelfs in verband gebracht met bot-, blaas en longkanker.(2)In hun artikel merken Grandjean en Landrigan op dat miljoenen kinderen wereldwijd ontwikkelingsstoornissen hebben, zoals ADHD en dyslexie. Zij spreken zelfs over een ‘pandemie van ontwikkelings-neurotoxiciteit.’ Hun bevindingen komen overeen met die van een onderzoek door Harvard-universiteit. Hierbij vonden onderzoekers dat kinderen in gebieden waar veel fluoride aan het drinkwater werd toegevoegd een lager IQ hadden dan kinderen in gebieden met minder in het drinkwater.(3)

tandpasta

Waar zit fluoride in?

Fluoride komt in Nederland niet voor in drinkwater. Toch kunnen we de stof wel via onze voeding binnenkrijgen. In sommige voedingsmiddelen is het namelijk te vinden, zoals in sterk bewerkte thee uit verontreinigde gebieden.Ook via tandpasta met fluoride kan de neurotoxine ons lichaam binnendringen. Zelfs als je je mond goed spoelt na het tandenpoetsen. De slijmvliezen in de mond nemen namelijk veel van de fluoride in de tandpasta op. Bij tandpasta voor kinderen tot 6 jaar moet dan ook sinds 2009 een waarschuwingstekst op de verpakking staan. Zij krijgen tijdens het tandenpoetsen immers vaak te veel in één keer binnen.

Wat is het alternatief voor fluoride in tandpasta?

Vanwege de gezondheidsrisico’s die eraan kleven, mijden veel Amerikaanse ouders tandpasta met fluoride inmiddels. Zij gebruiken meer natuurlijke merken of maken zelf tandpasta van kokosolie, biologisch neemblad poeder en etherische olie, zoals pepermunt- of kaneelolie. Ook vanuit wetenschappelijke hoek komt er hulp om blootstelling aan fluoride zoveel mogelijk te vermijden.

Wereldwijde fluoride preventiestrategie

In hun artikel in The Lancet stellen Grandjean en Landrigan een wereldwijde fluoride preventiestrategie voor. Ze zijn van mening dat ‘niet geteste chemicaliën niet zonder meer als veilig mogen worden gezien voor de ontwikkeling van de hersenen. Chemicaliën die nu in gebruik zijn en alle nieuwe chemicaliën moeten daarom eerst getest worden op hun schadelijkheid voor het zenuwstelsel.’ Om deze inspanningen te coördineren en de vertaling naar preventie te versnellen, adviseren de onderzoekers om zo snel mogelijk een internationaal kantoor op te richten. Hopelijk komt dit kantoor er snel, zodat er ook een einde komt aan de schadelijke effecten van fluoride op onze gezondheid. In de tussentijd kun je het beste zelf alert blijven op fluoride in je voeding en tandpasta.Meer tips en informatie voor gezond leven? Schrijf je gratis in voor de Paleo cursus en ontdek hoe jij kunt werken aan een gezond en fit lijf.

Source :
Neurobehavioural effects of developmental toxicity. Grandjean, P., Landrigan, P.J., The Lancet, Volume 13, No. 3, p330–338, March 2014., Cancer, Harvard Study Confirms Fluoride Reduces Children’s IQ, Mercola, J., Huffington Post, Mar 30, 2013

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.