Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Boordevol: De Voordelen van Boerenkool Wat Maakt Deze Groente nou zo Bijzonder?

Maak je borst maar nat Popeye, want de vertrouwde spinazie heeft er een geduchte concurrent bij.

In Amerika is het een ware hype, maar wij Hollanders kennen deze groente al wat langer: kale oftewel boerenkool. Boordevol bouwstoffen en ook heerlijk zonder aardappels.

Boerenkool is een groene bladgroente die wij voornamelijk kennen als gekrulde variant. De groente behoort net als kool, broccoli en spruitjes tot de Brassica familie. Wat maakt deze groente nu zo bijzonder? En hoe kun je het zoal eten?

Calcium- en vitaminerijk

Veel mensen denken nog dat je melk moet drinken voor calcium… Zoals veel andere groene groenten barst boerenkool van calcium. Rauwe boerenkool bevat met 180 mg/100 g meer calcium dan halfvolle melk (123 mg/100 g). Ook vitamine A, C en K zijn rijk vertegenwoordigd. Vitamine K helpt bij de bloedstolling. Vitamine A is belangrijk voor de ogen en huid.

Antioxidanten

popeyeNaast calcium en vitamines is boerenkool rijk aan antioxidanten als carotenoïden en flavonoïden. Dit zijn antioxidanten die vaak in verband worden gebracht met anti-kanker gezondheidsvoordelen. Ook luteïne en zeaxanthine verbindingen vind je terug in boerenkool. Dit zijn de belangrijkste bestanddelen van de gele vlek (macula lutea) in het oog.

Al met al een krachtig plantje dus. Boerenkool behoudt zijn gezondheidsvoordelen het beste wanneer je het minimaal verhit. Probeer boerenkool eens op de volgende wijze in je maaltijden. Wie weet maak jij straks Popeye aan het blozen ;).

Smoothiepower!

Mitch schreef al een review over het 70 groene smoothies boek. Het mooie aan smoothies vind ik dat je lekker kunt spelen met de ingrediënten. Een simpele twist aan de vermelde recepten is bijvoorbeeld het vervangen van spinazie door boerenkool.

Salade

Vervang een deel van je salade door boerenkool. Overgiet met citroensap en olijfolie. Laat het even intrekken, dan wordt de kool wat zachter. Heerlijk met walnoten en bijvoorbeeld mandarijnenpartjes.

Stomen

Net als andere koolsoorten is boerenkool perfect te stomen. Voeg voor het stomen een teentje knoflook toe. Maak na het stomen het geheel af met peper en citroenschaafsel.

Boerenkoolchips

Dit is DE hit in Amerika: Boerenkoolchips. Aangezien je hier zout aan toevoegt, wel een snack om met mate te eten. Verwarm de oven tot 200 graden. Leg de gewassen in eetbare stukjes gescheurde boerenkool op een, met bakpapier bekleedde, bakplaat. Besprenkel met olijfolie en wat Himalaya-zout. Verwarm 10-15 minuten tot de chips lichtbruin zijn.

Hoe eet jij boerenkool het liefst? Deel je favoriete recept.

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Meer Artikelen

6 reacties Plaats reactie

  1. Hoi Maaike,
    Als trombose patient heb ik altijd geleerd dat Vit K je bloed helpt bij het stollen zoals je zegt, maar voorkomen doet het niet. Het is eerder zo dat het de anti-stollingsmiddelen tegenwerkt die je moet slikken…

    “Bij trombose stolt het bloed echter te goed: in de bloedvaten of in het hart ontstaat spontaan een bloedstolsel. Dat is gevaarlijk, want een stolsel kan de bloedtoevoer naar organen en weefsels afsluiten. Daarom moeten mensen die een grote kans op trombose hebben, dagelijks antistollingsmiddelen gebruiken.
    De meeste antistollingsmiddelen danken hun werking aan het feit dat ze vitamine K tegenwerken; het zijn zogenoemde vitamine K antagonisten. Hierdoor worden er minder stollingsfactoren aangemaakt, waardoor het bloed minder snel stolt en de kans op trombose daalt. ”
    zie ook http://www.vitamine-info.nl/nieuwsartikel/article/alleen-hoge-doseringen-vitamine-k-van-invloed-op-bloedstolling-38/

    Beantwoorden
  2. Vitamine K is essentieel voor het vormen van stollingsfactoren in de lever. Antistollingsmedicatie van het type vitamine-K-antagonisten remt de bloedstolling door middel van het blokkeren van de bindingsplaats voor vitamine K in de lever. Inname van veel vitamine K bevattende producten terwijl ook vitamine-K-antagonisten worden gebruikt, zal leiden tot verminderde werkzaamheid van de medicatie, er is immers meer vitamine K aanwezig, waardoor ook weer een hogere dosis van de medicatie noodzakelijk is. Sacha heeft hier dus helemaal gelijk.
    Voor het aanmaken van voldoende stollingsfactoren is voldoende vitamine K nodig. Als vitamine K zorgt voor de aanmaak van stollingsfactoren (en dus niet voor antistolling, maar deze juist tegenwerkt) hoe kan voldoende vitamine K dan trombose tegengaan? Dit lijkt mij een verkeerde conclusie van Maaike.
    Overigens is overdosering van vitamine K door gezond eten niet mogelijk. Overdosering door inname van te veel suppplementen is wel mogelijk, vaak met trombose als gevolg.

    Beantwoorden
  3. Hoi Maaike, ik heb een vraag over het dagelijks nuttigen van groene groenten. Tijdens mijn studie heb ik geleerd dat je vooral moet variëren in kleuren op je bord. Iedere dag groene groenten (maar ook bieten en andere knollen) zouden te veel nitraten bevatten en dienen dus met mate gegeten te worden. Voorzichtig dus met nitraatrijke groenten. Hoe kijk jij daar tegen aan? Hartelijke groe(n)ten, Zus

    Beantwoorden
  4. Hi Sacha en Merel,
    Dank je voor jullie nuttige aanvullingen. Mijn conclusie betreffende trombose en Vitamine K (zeker in combinatie met medicatie) blijkt inderdaad te kort door de bocht. Zo zie je maar dat we altijd van elkaar kunnen leren. Ik heb het artikel aangepast!

    Beantwoorden
  5. Hi Zus,
    Afwisseling is uiteraard altijd de beste keuze. Overigens bevatten niet alle groene groenten veel nitraat. Broccoli, komkommer, spruitjes en prei zijn bijvoorbeeld nitraatarm. En, in tegenstelling tot spinazie, boerenkool ook :). Groene groenten hoef je dus naar mijn idee niet te mijden om het nitraat. Nitraatrijke groenten (en dit zijn zoals je zegt inderdaad niet alleen groene groenten, maar bijvoorbeeld ook bietjes, koolrabi en venkel) zou ik beperken tot max. 2 keer per week, zoals geadviseerd door het voedingscentrum. En verder ook lekker genieten van kleur op je bord!

    Beantwoorden
  6. Niet al te letterlijk nemen wat Maaike zegt en bedoeld,
    Maaike bedoeld dat je meer boeren kool moet eten….een onderschatte groente.Waar dus stoffen inzitten die we absoluut nodig hebben.
    Maandag Biet,Dinsdag boerenkool,Woensdag wortelen en uien,Donderdag Andijvie, Vrijdag Spruiten.Zaterdag Broccoli,Zondag,Asperges.etc etc.
    Elke week afwisselen.

    Nu zullen er wel weer mensen zijn die zeggen we eten zondags altijd patat.
    En van biet plas ik rood ect,al die mensen die zo reageren weten precies hoe het zit maar willen Maaike pakken op haar woorden.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.