X

Zijn Boekweit, Quinoa en andere Pseudogranen Paleo Proof?

Een Veel Gestelde Vraag

Vragen beantwoorden vind ik super. Zo hoef ik niet te bedenken wat te schrijven en weet ik zeker dat ik mensen help met het beantwoorden van de vragen. Gisteren schreef ik naar aanleiding van een vraag een artikel over borstvoeding en paleo.

Vandaag schrijf ik een artikel over een onderwerp waar denk ik veel onduidelijkheid over is. Namelijk pseudo granen en paleo. Bedankt Julia voor het insturen van je vraag.

Pseudo granen.

Enkele pseudo granen zijn bijvoorbeeld quinoa, chia zaden of boekweit. En ja, ik realiseer me dat ze superfoods genoemd worden.

Pseudogranen, zijn geen graan/grassoort zoals echte granen. Van graan weten we sowieso dat het niet goed voor ons is. Maar pseudo granen zijn zaden. En zaden zijn paleo, toch?

Niet helemaal, naar mijn mening zitten deze pseudo granen te hoog in koolhydraten om echt helemaal paleo te zijn.

Boekweit;
In bijvoorbeeld boekweit zit een stuk meer zetmeel dan zaden zoals vlaszaad, of pompoenpitten en dus kunnen we het beste deze producten met mate gebruiken.

Als je kijkt naar het verleden is boekweit zeker geen paleo. Je kunt een gouden ring om een pseudo graan doen (of om een aap) maar het is en blijft een koolhydraatrijke-wannebe-graansoort die daarnaast ook nog best hoog op de glycemische index zit (54). En als je mijn artikel over diabetes hebt gelezen weet je dat je dit zoveel mogelijk moet vermijden helemaal als je al deels insulineresistent bent.

Als laatste moeten er veel bewerkingen gedaan worden om boekweit eetbaar te maken voor ons mensen (malen, roosteren, spoelen, etc.) en begonnen wij mensen hier ongeveer van 6000 v.C. mee.

Oke, dit lijkt een tijd geleden. 😉 Maar als je het vergelijkt met de miljoenen jaren dat wij hier al op de aardbol rondlopen dan valt het in het niets.

Of er plaats is voor boekweit tijdens een paleo levenstijl? Strikt gezien, nee. Maar wij, of in ieder geval ik, leef de paleo levensstijl met de 80/20 regel. Als ik 80% van de tijd mij strikt paleo aan de paleo regels hou dan is het prima mogelijk om in die 20% minder perfecte voedingsmiddelen te pakken zoals boekweit, quinoa, aardappelen of havermout in je voeding.

Havermout; Hoewel het wordt gezien als gezonde voeding zit er fytinezuur in dat zich bind aan de vitamines en mineralen in je voeding wat het weer geen topvoeding maakt.

Andere vervangers voor graanproducten zijn bijvoorbeeld aubergine, of wat dacht je van courgette waar je heerlijke spaghetti mee kunt maken. De laatste twee zijn de beste opties.

80/20 regel.

Nogmaals, strikt gezien zijn pseudo granen geen paleo. Wel kun je het bij wijze van de 80/20 regel prima af en toe eten. Mocht je willen afvallen kun je het het beste laten staan. Heb je overgewicht en ben je al insulineresistent kun je het het beste laten staan, tot je op het moment bent gekomen dat je lichaam weer in balans is (tot je weer een gezond figuur hebt zonder al teveel vet). Je kunt dan langzaam weer dit soort producten toevoegen en kijken wat voor effect het heeft op je lichaam.

Wat is jouw kijk op deze voedingsbronnen?

Danielle:

View Comments (55)

  • En hoe zit het met Speltbrood?

    • Speltbrood ook gewoon met mate eten. Ook spelt bevat gluten en antinutriënten, en hoewel het de betere optie is omdat het gefermenteerd is zou ik ze in de 20% van de 80/20 regel plaatsen.

  • Super helder, bedankt voor het antwoord!
    Die 80/20 regel is inderdaad een hele goeie.

    ... en ik vermoed dat je geitenmelk en - yoghurt ook niet zal aanraden?
    Ik kom met deze vragen omdat ik mij wel eens verdiept heb in de Ayurveda, de hindoeïstische gezondheidsleer. Zij beweren dat koemelk niet voor de mens bedoeld is, maar bevelen geitenmelk als gezond alternatief.

    Ik heb trouwens ook een recept gecreëerd met mijn Paleo-recepten (een beetje als hobby, het is niet bepaald een professionele site): http://paleoproof.weebly.com

    Je wordt in ieder geval creatief met Paleo ;-)

    Groetjes van

    Julia

    • Daar vraag je me wat. Ook ik neem wel eens geitenzuivel. Kijk ook het artikel:

      https://www.paleo.nl/lactose-intolerantie-wel-of-geen-zuivel-tijdens-paleo/

      Waar ik in de laatste alinea praat over geitenzuivel en het volgende schrijf:

      Geit

      Geitenzuivel is ook een optie. Meer vet, minder caseïne, minder lactose en minder verteringsproblemen maken van geitenzuivel een perfecte optie. Zowel qua structuur als qua voedingswaarden komt geitenmelk heel dicht in de buurt van moedermelk, wat het een meer aannemelijke keuze maakt dan melk van de koe.

      Tof dat je ook een site bent begonnen! Laten we paleo alive & kicking maken met z'n allen in Nederland. Iedereen kan zijn steentje bijdragen.

  • Zoals koeienmelk is voor kalfjes is geitenmelk voor geitjes. Wat niet wil zeggen dat je het moet laten als je het lekker vindt.
    Ik kan niet tegen kaas (ben ik door Paleo achtergekomen) maar eet het af en toe wel omdat ik er gewoon heel dol op ben! 80-20 toch. :D

    • Deels eens, feit blijft wel dat ons lichaam geitenzuivel beter kan verdragen.

    • ADRIANA. IK BEN DOL OP GEITENKAAS (BELEGEN/OUD), KOOP HET BIJ DE BOERDERIJ (STAAT OP DE MARKT). MAAR HET WORDT ME NU BIJ DE PALEO AFGERADEN.

  • Hoe zit het met cassave?
    Het is een wortel en levert zetmeel
    Wel of niet paleo proof ?

  • Ja daar ben ik ook heel nieuwsgierig naar. Ik gebruik casava ook wel eens in gerechten of taartjes, maar is het wel of geen paleo.... ?

    • Is paleo, maar met mate wegens de grote hoeveelheid carbs.

  • de mens loopt helemaal niet miljoenen jaren rond op aarde. De soort homo sapiens ontstond slechts 200.000 jaar geleden.

    Daarnaast is de mens paleo-technisch gezien gebouwd op een leven in Afrika. Betekent dit dat er eigenlijk alleen groenten, fruit en noten uit Afrika kan worden gegeten? volgens de geldende theorieën bereikten de eerste mensen bijvoorbeeld pas 10.000 jaar geleden de America's. ze aten toen pas voor het eerst tomaten en avocado's aangezien deze soorten hier oorspronkelijk vandaan komen. Hoe moet ik dit zien? Zijn de soorten dan wel paleo? Oorspronkelijke bewoners van Amerika eten dan al 10.000 jaar tomaten, de rest van de wereld eet dat pas een paar honderd jaar sinds Columbus er een paar mee terug nam. In dat opzicht is boekweit met 6000 jaar, in ieder geval voor ons Europeanen, een stuk paleo-achtinger dan tomaten ;).

    • Leuke reactie oerman,

      Ieder zijn eigen visie en dat waardeer ik.
      De eerste familieleden van de "Homo" familie dateren 2,3 miljoen jaar geleden: http://en.wikipedia.org/wiki/Human
      Als je het mij vraagt was het zonder het eten van vlees niet mogelijk om verder noordelijk te trekken of te evolueren naar de soort die we nu zijn geworden.

      Tomaten zijn niet de beste groenten: https://www.paleo.nl/nachtschades-paleo/
      En dat columbus overal naartoe trok betekend niet dat er voor dat hij daar kwam geen leven was ;)

      Ieder zijn theorie. En ik zit hier ook niet voor "mijn" theorie, en als geschiedeniskenner of iets dergelijks.

      Ik zie alleen dat het aanpassen van voeding op de "paleo-manier" heeeél veel mensen helpt. ;-)

      • wim boons says:

        Mooi verwoord Mitch ?

    • Ben ook wel benieuwd naar je antwoord van de vraag van oerman?

      • Charlotte van Liessum says:

        Naar welk antwoord ben je precies nieuwsgierig Natasja?

  • Ik kan niet tegen vlees, krijg ik buikpijn van, vis kan wel mar dat eet ik niet iedere dag, en van vlees vervangers krijg ik ook buikpijn en ik vind ze niet te eten! Dan blijft er wel weinig over op je bord als je de pasta en t brood weg laat. Ik eet meestal merhkorn brood met avocado en tomaat of met cashewnotenpasta of andere noten pasta maar dat is ook dan geen paleo proof product dus dat mehrkorn brood.
    En ik eet iedere ochtend havermout met water aangemaakt, soms mey blauwe bessen maar havermout is dus ook niet goed om te vaak te eten???
    Wat kan ik als ontbijt dan eten? Ik geef les op div sportscholen in de ochtend en yoga trek ik nog wel op een fruitsmootie maar n uur xco en een uur spinning niet dan ga ik echt tegen de vlakte!

    En mag tonijn uit blik ook? Op water basis.
    En grapefruits ook toch? Love grapefruits!!

    • katrien59 says:

      Hoi Ilona, ook ik ben een paleo aanhangen, hoewel ik op dit moment ook naar de voedselzandloper zit te lonken.Het blijft toch ingewikkeld: wie verkondigt de waarheid? we weten het allemaal niet. We weten alleen dat het anders moet. Als ik je klachten lees, zou ik daar ook eerst iets aan doen. Ik kan je een orthomoleculair arts aanbevelen. Die weten erg veel. (en werken op basis van onderzoek) Afhankelijk van je ziektekostenverzekering wordt het ook nog eens vergoed! Ook erg interessant is het boek van Richard de Leth: Oergezond.
      Hoop dat je iets hebt aan deze tips.

      • Oergezond????

  • Ilona, ik zou persoonlijk willen weten WAAROM ik niet tegen vlees zou kunnen. In het stukje hierboven lees ik allemaal producten die het je lichaamwaarschijnlijk zo zwaar maken dat vlees te zwaar is geworden om te verwerken.
    Tikkie offtopic wellicht maar ik zou eerst eens bij een natuurarts langsgaan.

    (Eiwitten worden aangestuurd door een specifieke DNA-code. Eenzijdig, overmatig of verkeerd gebruik van steeds dezelfde eiwitten kan ernstige diepliggende onbalansen veroorzaken. Vooral waar deze bronnen van een lage kwaliteit zijn, kunnen de ziekten behoorlijk hardnekkige en/of ingrijpend zijn. Zoals candida, allergie en kanker. Vooral het overmatig gebruiken van de door bio-industrie gemeste dieren, zuivel en verkeerd (bewerkte) soja en geoxideerde meelproducten is hier de oorzaak van. Allen voedselsoorten waarop men steeds meer mensen intolerant of allergisch reageert. Ook is er sprake van steeds meer intolerantie en allergische reacties t.a.v. tarwe-eiwit en gluten. Gluten is een moeilijk verteerbaar eiwit dat naast het specifieke graaneiwit voorkomt in tarwe, gerst, rogge – en door teeltvermenging – eventueel in haver.)
    bron: vitalevoedingsvisie.nl

    • Kijk eens op de website van mercola, en zoek naar nutritional typing. Niet iedereen is voor vlees gemaakt. Het lijkt er op dat je de blauwdruk hebt van een vegatarier! Luister naar je lichaam, niet naar theorien.

  • Cathyanne says:

    Hi Mitch,

    Super interessant deze website! Wat ik me wel afvraag; hoe krijg jij voldoende jodium binnen?

    Groetjes,
    Cathyanne

    • ik weet niet hoe Mitch het doet, maar ik neem kelppoeder.

  • Boekweit is een goede bron van mangaan en antioxidanten die tegen vrije radicalen beschermen. Boekweit bevat meer eiwit dan tarwe en heeft een lagere glykemische index van 44. Het eiwit is van hoge kwaliteit met alle essentiele aminozuren. Met name het aminozuur lysine is waardevol, omdat dat weinig voorkomt in andere granen of groenten en goed is voor de celgroei. Boekweit wordt vooral geroemd vanwege het hoge gehalte aan nitrilosides, die een kankerremmende werking hebben. Uit onderzoek blijkt verder dat boekweit weinig effect op bloedsuikerspiegel heeft door chiro-inositol (Bron: World Healthiest Foods).

    • Dank voor je reactie!

1 2 3 4
Related Post