Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Gastblogger

1 comment

Als Mosterd na de Maaltijd of Toch Erbij?

Persoonlijk ben ik gek op pittig eten. Niet dat de vlammen uit je mond moeten schieten, maar wel lekker pikant.

Veel sausjes die je in de supermarkt koopt zijn echter vaak meer gevuld met bindmiddelen en additieven, dan natuurlijke ingrediënten. Wat past er dan als alternatief? Een van mijn favorieten: Mosterd!

Hoe Paleo is mosterd?

Het blijft altijd een leuke discussie hoe ‘Paleo’ iets is. Aten onze voorouders, de oermens, ook mosterd? Hmm… vrij onwaarschijnlijk. Is het gemaakt van natuurlijke kruiden en specerijen? Ja, althans als je de goede koopt of het zelf maakt. In dat geval vind ik het persoonlijk in het Paleo-eetpatroon passen.

Een stukje achtergrond

Een van de mooie dingen achter echte voeding vind ik vaak het stukje historie. Voedsel met een verhaal. Zo werd mosterd in de zesde eeuw gebruikt als medicijn tegen schorpioenbeten. Een kleine eeuw later werd het ook gebruikt als een soort van ‘pleister’. De romeinen aten de mosterd al ongeveer in de vorm zoals wij het kennen.

Wat is mosterd eigenlijk?

Het belangrijkste bestanddeel van mosterd zijn de mosterdzaadjes. Deze zijn afkomstig van de mosterdplant, een kleine eenjarige plant. Er zijn verschillende soorten mosterdzaad. Zo heb je bijvoorbeeld naast geel ook zwart zaad. De gele kleur van mosterd komt overigens vaak ook zo sterk naar voren door de toevoeging van wat kurkuma aan de receptuur.

Kopen of zelf maken?

mosterd_marneHoewel mosterd een natuurproduct is, is niet ieder potje in de supermarkt de beste keuze. Aan veel mosterdmerken is suiker toegevoegd, soms nog conserveermiddel en andere bestanddelen. Bekijk de potjes maar eens een keer. Als je goed zoekt, vind je gelukkig ook nog merken die het wel gewoon bij de kracht van het product houden. Marne mosterd bijvoorbeeld: water, mosterdzaad, zout, specerijen, natuurlijk aroma. Of je maakt het lekker zelf.

Eenvoudige basis voor mosterd:

1/4 kop gele mosterdzaadjes;
1/4 kop bruine of zwarte mosterdzaadjes;
1 kopje water;
4 theelepels mosterdpoeder;
1/4 witte wijnazijn;
1/2 theelepel zeezout.

Eventueel toe te voegen:

2 eetlepels honing
2 eetlepels geraspte verse mierikswortel
1/4 kop gehakte verse kruiden (echt elke vorm)

Bereiding

1. Laat de mosterdzaden een nachtje weken in het water.
2. Maal de hele mosterdzaadjes voor een paar seconden met de hand met een vijzel en stamper. Je hoeft ze niet superfijn te maken, omdat je ook mosterdpoeder gebruikt.
3. Giet de fijngestampte zaden in een kom en voeg het zout en mosterdpoeder. Bij gebruik, voeg ook de optionele ingrediënten toe.
4. Giet de azijn en het water, erbij en roer goed. Als alles is opgenomen, giet het in een glazen (uitgekookte) pot en bewaar in de koelkast. Wacht ten minste 12 uur voor gebruik.

Je kunt de mosterd zo 1 á 2 maanden goed houden (hoewel sommigen beweren dat mosterd eigenlijk niet kan bederven…)

Experimenteer en leer!

In wat je toevoegt kun je vervolgens lekker gaan experimenteren. Zo gebruiken ze in Italië fruitsappen in plaats van water. Zelf nog niet getest, maar zeker iets om te proberen. Wist je dat mosterd overigens erg lekker is in combinatie met zoete aardappel. Maak hier een puree van, voeg mosterd, wat limoensap, peper en een klein beetje kokosolie toe en je hebt er een nieuwe eetvariatie bij.

Heb jj al eens zelf mosterd gemaakt en een bijzondere, of erg lekkere, variatie ontdekt. Deel hem hieronder.

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

WRITTEN BY

Gastblogger

Sinds we per 1 December 2016 over zijn gegaan naar onze nieuwe website hebben we de artikelen die geschreven zijn door een divers aantal mensen gegroepeerd onder het account "gastblogger". Wil je ook schrijven voor Paleo.nl maar wel een eigen profiel opbouwen dan is dit mogelijk. Laat een bericht achter via ons contactformulier.

1 gedachte over “Als Mosterd na de Maaltijd of Toch Erbij?”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.