Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

No comments

Medjoul Dadels

Hier op de Foodie office zijn we er gek op: medjoul dadels! Het is een goede vervanger van suiker, en blijkt ook nog bomvol voedingsstoffen te zitten!

Medjoul dadels komen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Ze zijn afkomstig van de dadelpalm waar ze aan trossen groeien. Medjoul dadels zijn gewoon in de supermarkt verkrijgbaar, maar vaak niet het hele jaar door.

Verschillen tussen dadels

Wat is nou precies het verschil tussen gewone dadels en medjoul dadels? In de supermarkt heb je 2 soorten dadels te koop. Dadels die je bij het gedroogde fruit kunt vinden zijn vaak klein en hard en smakeloos (vind ik). Medjoul dadels zijn groter, zachter en een stuk smaakvoller en liggen bij het verse fruit.
De kleine harde variant is vaak bewerkt (gekonfijt), medjoul dadels zijn dat niet. Dat is ook gelijk de reden waarom medjoul dadels een stuk prijziger zijn. Het telen en oogsten van deze dadels is erg arbeidsintensief. Elke dadel wordt met de hand geoogst en dit is ook moeilijk daar de dadels allemaal rijpen op verschillende tijdstippen.De dadels worden gerijpt en gedroogd in de zon terwijl ze nog steeds verbonden zijn met de boom. Dadels kunnen vers gegeten worden, maar worden vaker gedroogd simpelweg omdat ze dan langer houdbaar zijn.

De feitjes:

  • Dadels verlagen je cholesterol: omdat in dadels heel veel vezels zitten, verlagen ze je LDL(negatieve) cholesterol. Wanneer je een te hoog cholesterol hebt, zal je aangeraden worden om vezelrijk te gaan eten.
  • Ze voorkomen constipatie, ook weer door de vezels! Eet je veel medjoul dadels, blijf er dan wel bij drinken, want vezels moeten wel voldoende vocht hebben om hun werk te kunnen doen. 🙂
  • Het is een natuurlijke bron van energie. Dadels bestaan uit suikers (ja!) maar wel natuurlijke suikers en dat vind ik een groot verschil. Ze geven je acute energie, en slaan het niet direct op als vet. Sport je intensief dan zijn dadels echt een hele goede post workout snack. Ze vullen meteen je glycogeen voorraad aan.
  • Ze verlagen de triglyceriden in je bloed. Triglyceriden zijn een soort vet (lipiden) in je bloed. Met een hoog niveau van triglyceriden kan je risico op hart-en vaatziekten verhogen.
  • Dadels versterken je botten en helpen osteoporose voorkomen.
  • Ze bevatten een hoge waarde aan kalium, calcium, fosfor, magnesium en ijzer.
  • Daarnaast zijn dadels rijk aan vitamine A. Dit is een antioxidant die het lichaam beschermt tegen invloeden van buitenaf.
  • Ze zijn lekker!!! Misschien wel de belangrijkste. 😉  Medjoul dadels smaken een beetje naar caramel en kun je daarom gewoon gebruiken als vervanger van suiker. Dadels zijn ideaal om lekkere snacks mee te maken. Om stijging van je bloedsuiker te voorkomen worden ze eigenlijk altijd in combinatie met noten gebruikt.
  • Dadels vullen met amandelpasta(tip!) 🙂

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.