Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

2 comments

Kwaliteit en de Laagste Prijs? Je Kan Ze Niet Beide Hebben!

Een tijdje terug was er op Panorama (een Belgisch programma) een documentaire over hoe supermarkten steeds maar weer de prijzen verlagen (want ja, de consument vraagt daarom natuurlijk) en hoe de boeren daar de prijs voor betalen:

het wordt voor hen steeds moeilijker om kwaliteit te leveren én hun bedrijf te laten overleven.
Want de beste kwaliteit en laagste prijs.. dat is een moeilijke combinatie!

Het ding is: de boeren zijn niet het enige slachtoffer: wij (de consument) zijn dat ook. Want door boeren te dwingen om altijd maar goedkoper te produceren, kunnen diezelfde boeren moeilijk de kwaliteit van onze voeding behouden. Je kunt de documentaire hier bekijken, echt een aanrader! [note]http://www.canvas.be/programmas/panorama/b342645c-8f8b-402a-ab87-b86af92f68d7#panel-epi[/note]

Wat de documentaire niet bespreekt, en dat vond ik wel wat jammer, is wat je nu kan doen om deze waanzinnige trend tegen te gaan. Ik zie eigenlijk twee mogelijkheden: je kan het aanpakken via de politiek en de overheid, of je kan simpelweg je geld anders besteden.

De politieke weg lijkt me eerlijk gezegd moeilijk, omdat er natuurlijk ook altijd gelobbyd wordt door de grote bedrijven. Wat je wél kan doen, zowel voor jezelf als voor de boeren, is om je stem te laten gelden met je euro’s: vermijd de supermarkt en koop rechtstreeks bij de boer. Nee, ik weet het, misschien zijn er nog niet zo héél veel mensen die dit doen, en hebben we op dit moment nog niet zo’n grote invloed, maar élke klant telt. Voor de supermarkt maar zeker voor de boer!

Hoe doe je dat?

Geen zorgen, je hoeft niet per sé elke week op bezoek bij de boer, er zijn al heel wat organisaties die dit regelen, ook als je in de stad woont. Je zal zien dat het niet alleen héél betaalbaar is, maar dat je ook veel betere kwaliteit zal krijgen. Boeren die meewerken aan groentenpakketten bijvoorbeeld zijn zowat altijd bioboeren. En er zijn bedrijven waar je een stuk koe kan kopen, en waar die koe pas van het grasveld wordt gehaald als elk stukje koe verkocht wordt, in tegenstelling tot de fabriekskoe die haar hele leven doorbracht in een fabriekshal. Da’s toch prachtig, als je aan consument ook het welzijn van de dieren kan verbeteren?!

Concreet, hier zijn een aantal websites waar je terecht kunt voor betaalbare groenten en vlees:

Wat zijn de voordelen?

  • De boer krijgt een groter deel van de winst waardoor ook hij een goed leven kan leiden (geloof me: boer zijn is sowieso geen beroep waar je rijk van wordt!)
  • Het is niet duur. Groenten kopen bij de boer in plaats van de supermarkt is goedkoper omdat je al die tussenliggende schakels (die ook hun graantje winst meepikken) weglaat. Het vlees dat je rechtstreeks koopt is misschien wel wat duurder, maar het is ook véél beter van kwaliteit. En omdat de groenten voordelig zijn komt het vaak op hetzelfde neer. Persoonlijk betaal ik net geen 20€ per week voor groenten voor 2 personen, valt goed mee, toch?
  • Het is gezonder én lekkerder! Omdat je groenten supervers zijn, bevatten ze veel meer vitamines en mineralen dan wanneer je voeding moet geïmporteerd worden. Zo haal je per maaltijd véél meer voedingsstoffen binnen dan voorheen (en bespaar je misschien weer op supplementen?). Om dezelfde reden bevatten je groenten en fruit véél meer smaak en maken ze elk gerecht nog een stuk lekkerder ook.
  • Het is gevarieerd. Omdat je automatisch de seizoenen volgt, leer je heel afwisselend te eten. Nee, dan kan je niet het hele jaar door tomaten of aardbeien eten, maar ik garandeer je: ze zullen des te smakelijker zijn wanneer ze eindelijk weer in je groentenpakket zitten 😉
  • Het is verrassend. Soms krijg je echt groenten van de boer waar je nog nooit van gehoord hebt, vergeten groenten zeg maar. En dan ontdek je dat die echt ongelofelijk lekker zijn!

Persoonlijk vind ik het gewoon ook heel erg belangrijk dat de persoon die met heel veel liefde en zorg mijn eten kweekt, daar ook eerlijk voor betaald wordt. Want dankzij de boeren, krijg ik gezonde voeding tegen een prijs die ook voor mij redelijk is. Het alternatief is dat ik meestap in de prijzenoorlog die de supermarkten voeren OF mijn eigen voeding ga produceren. Maar dat wil ik niet: mijn passie ligt bij het helpen van andere mensen, terwijl ik ook goed voor mezelf zorg. En dat kan, dankzij onze boeren, dus verdienen ze mijn euro’s.

Stem jij al met je euro’s?

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

2 gedachten over “Kwaliteit en de Laagste Prijs? Je Kan Ze Niet Beide Hebben!”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.