Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

7 comments

Intermitterend Vasten: Wat, Hoe en Waarom (niet)?

Intermitterend vasten is een vorm van vasten waarbij je op regelmatige basis (elke dag of enkele keren per week) slechts tijdens een aantal uur per dag mag eten en de rest van de dag gaat vasten.

Er zijn verschillende variaties gaande van 16 uur vasten tot enkele dagen vasten (wat al behoorlijk extreem is).

Je kan intermitterend vasten gebruiken om sneller af te vallen of om een plateau te doorbreken. Het heeft bovendien ook heel wat gezondheidsvoordelen, maar let op: het is niet voor iedereen!

Hoe werkt het?

Intermitterend vasten geeft je lichaam een gezonde dosis stress waardoor het terug in overlevingsmodus schiet, net zoals het deed tijdens de oertijd. Dat werkt zo: als je lichaam denkt dat er een energietekort dreigt, dan moet je fit zijn en goede beslissingen kunnen nemen. Aangezien je voeding op is, moet je op jacht en dat kost vaak veel tijd en energie. Die energie komt uit je vetvoorraad (hoera, je valt meteen af!). Omdat je bij het jagen beter ook geen pijn of blessures hebt, zal je lichaam ook moeite doen om ontstekingen snel op te lossen.

Wat zijn de voordelen van Intermitterend vasten?

De grote voordelen van intermitterend vasten zijn dat het:

 • je insulinegevoeligheid verbetert, waardoor je makkelijker afvalt (in combinatie met nog heel wat andere belangrijke hormonen)
 • de aanmaak van BDNF (een groeihormoon voor de hersenen) stimuleert waardoor je makkelijker spieren aanmaakt en vet verbrandt.
 • je bloedsuiker stabiliseert waardoor je langer verzadigd blijft en minder snel honger hebt.
 • de lipolyse versterkt waardoor je cellen vetten makkelijker loslaten en verbranden.
 • autofagie versterkt. Dit is een detox proces dat ontzettend goed is in het oplossen van schade aan je lichaamscellen. Je kan het zien als een soort interne detox. Kleine vuilnismannetjes (lysosomen heten ze) gaan op zoek naar je zieke, stervende en beschadigde cellen en eten ze op. Dit is cruciaal voor onze immuniteit en het verminderen van chronische ontstekingen. Het kan je lichaam zelfs helpen om kanker te vermijden.
 • makkelijk vol te houden is op lange termijn. Je hoeft dus niet bang te zijn voor een jojo-effect.

Korte periodes van vasten helpen je lichaam om dus sneller terug gezond te worden! Er zijn ook nog een aantal praktische voordelen:

 • Het is een hele goedkope methode om af te vallen: je hebt geen shakes, supplementen of dure voeding nodig.
 • Je leert weer beter luisteren naar je lichaam en leert het verschil tussen honger er goesting
 • Het is heel eenvoudig: je hoeft niks te tellen of af te wegen
 • Je spaart een hele hoop tijd uit omdat je niet hoeft te koken of op te ruimen na het eten.
 • Je eten smaakt beter. Omdat je minder vaak eet, ga je de maaltijden nadien des te meer appreciëren.
 • Je bepaalt zelf de regels: hoe vaak wil jij intermitterend vasten toepassen? Wat is doenbaar in jouw leven?

Redenen genoeg dus om te vasten, maar we willen ook nog even waarschuwen: intermitterend vasten is niet voor iedereen geschikt! Dit zijn enkele signalen dat je toch maar beter drie maaltijden per dag gaat eten:

 • Je voelt je nerveuzer of angstiger dan anders
 • Je voelt je steeds moe en ziek
 • Je hebt last van constante humeur wisselingen
 • Je hebt weinig energie doorheen de dag
 • Je hebt last van spierpijn of hebt minder kracht
 • Je slaapt slecht

Als dit voorkomt, stop dan meteen met Intermitterend Vasten en focus eerst op andere factoren in je leven die je lichaam stress kunnen geven: je werk, je slaappatroon, hoeveel je beweegt, …

Last but not least, probeer dit niet meteen in te voeren samen met Paleo. Eet eerst een tijdje (2+ maanden Paleo) en schakel dan Intermitterend Vasten in. Niet vroeger 🙂

Hoe begin je eraan?

Er zijn grofweg 2 mogelijkheden: een voedingsraam van 8 uur  -of- 24 uur vasten.

 • Voedingsraam van 8 uur.

Enkele keren per week beperk je je voedingsraam van je dag tot 8 uur. Dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld op die dag enkel tussen 12u en 20u mag eten. Buiten die uren ga je vasten, binnen die uren kan je zoveel eten als je lichaam nodig heeft. Het makkelijkste is als je kies voor 2 maaltijden + snack. Je kan dit elke dag van de week doen, maar het hoeft niet. Als je kiest voor deze methode, dan is mijn aanbeveling om minstens 3 dagen per week te vasten.

 • 24 uur vasten.

Nee, geen paniek, dit wil niet zeggen dat je een hele dag niet mag eten. Als je hiervoor kiest dan eet je bijvoorbeeld op dinsdag om 19u je laatste maaltijd, daarna vast je woensdag tot 19u en mag je dan opnieuw eten. Je eet dus minstens elke dag één maaltijd. Je kan dit een of twee keer per week doen.

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

7 gedachten over “Intermitterend Vasten: Wat, Hoe en Waarom (niet)?”

 1. Dag Elke

  Leuk om een artikel over intermitent vasting te lezen op je blog. Zelf eet ik ook al een half jaar binnen een bepaald venster en inderdaad, ik kan alles wat je schrijft beamen.
  Ik wil echter wel even wijzen op het feit dat de maaltijden die je eet tijdens het venster wel je energievoorziening voor een hele dag moeten leveren. M.a.w. De calorieën die je zou krijgen van je ontbijt en een voormiddagsnack die je zou overslaan, moeten wel toegevoegd worden aan de maaltijden die je wél eet.

  Dit is vooral van belang voor actieve mensen en zij die veel sporten, en vooral voor hen die aan kracht of spiermassa willen winnen, maar evengoed voor mensen die willen afvallen.

  Beste groeten
  Kevin.

  Beantwoorden
 2. Beste

  Dit spreekt mij enorm aan. Wat met het drinken van koffie en thee tijdens deze vastenperiode?
  Dien je ook de dag ervoor en erna “af te bouwen” dus al minder en lichter eten bv smoothies ..

  Bedankt!

  Beantwoorden
 3. Ik volg deze methode nu een paar weken. Vasten tijdens weekdagen. Eten van 12-20.00 uur, daarbuiten alleen water, koffie en thee. Voorlopig gaat het prima. In de ochtend wat hongerig, maar dat werd na een paar dagen minder.

  Ik val minder af dan verwacht, maar mijn vetpercentage daalt gestaag…

  Beantwoorden
 4. Jammer dat er geen antwoorden op de vragen komen. Een discussie is niet nodig, maar hier worden toch nuttige dingen gevraagd.
  Verder is het een goed systeem.

  Beantwoorden
 5. Hoi,

  Ik heb 2 vragen:
  * drink je tijdens het vasten wel water?
  * doe je het vasten structureel, of bijvoorbeeld voor een periode van 1 maand?

  Groetjes

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.