Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Gastblogger

No comments

Hou Je Hoofd Erbij

 

brain-trainingDe Paleo-gedachte en levenswijze omvat meer dan alleen voeding. Ook ontspannen en gezond leven in het algemeen is belangrijk.

Naar mijn idee zijn ook gezonde hersenen daar een onderdeel van. En, net zoals je je lijf kunt trainen, kun je dit dus ook met je hersenen. Waardoor je je beter kunt concentreren en beter kunt presteren. Hoe dat werkt? Daar ga ik in dit artikel graag verder op in. Wel je hoofd erbij houden ;).

Uit onderzoek door de Wake Forest University Baptist Medical Center blijkt dat bijvoorbeeld het regelmatig doen van kruiswoordpuzzels of sudoku, kan helpen om gedachten van oudere volwassenen’ jong te houden. In dit onderzoek zijn onder andere hersenscans gebruikt om de bloedstroom en hersenactiviteit te visualiseren en zo te bepalen hoe deze vorm van training de hersenfunctie beïnvloedt. Dat is leuk, zul je misschien denken, maar jij houdt niet van puzzelen. Hoe kan je dan toch de vruchten plukken en je hersenfunctionaliteit verbeteren?

1. Lees elke dag iets nieuws

Daag je hersenen uit. Door het dagelijks lezen van nieuwe dingen, bijvoorbeeld al dit artikel. Kies ook voor literatuur waar je nog niet (zo) bekend mee bent. Probeer bijvoorbeeld ook eens een gedicht of een nieuw genre. Door je hersenactiviteiten te vergroten, verhoog je de bloedstroom wat weer zorgt voor meer verbindingen tussen de hersencellen en het stimuleert celgroei.

2. Heerlijk helder… Triviant

Bedoelt ze nu echt… Ja, ik bedoel echt het spel. nodig een stel vrienden uit en haal de stofdoek over je spel Triviant Pursuit of andere hedendaagse spelen. Je hersenen reageren positief op het onthouden van historische feiten en allerhande weetjes.

3. Eet hersenenvoedsel

Waarschijnlijk eet je deze levensmiddelen al regelmatig, gezien ze onderdeel uitmaken van een Paleo-eetwijze. Gezonde vetten, zoals;

  • walnoten
  • olijven
  • zalm

zijn heus hersenvoedsel! Omega-3 vetzuren zijn belangrijke bestanddelen van hersencellen en kunnen helpen om ontsteking van de hersenen te verminderen. Omega-3 vetzuren helpen ook om slagaders te beschermen en bloed toe te voeren naar de hersenen. Zorg dat je ze een aantal keer per week eet. Niet alleen goed, maar ook erg lekker!

4. Blijf of ga trainen

Dagelijkse lichaamsbeweging kan bovendien het risico op Alzheimer verminderen.

Als trainer kan ik dit natuurlijk niet vaak genoeg zeggen, maar sporten is ook belangrijk bij een goede hersenfunctionaliteit. Door je
Dagelijkse lichaamsbeweging kan bovendien het risico op Alzheimer verminderen. Sporten verhoogt de bloedtoevoer naar de hersenen en het helpt de kans op hart- en vaatziekten, beroerte, diabetes en overgewicht te verminderen. Al deze aandoeningen verhogen op hun beurt weer het risico op de ziekte van Alzheimer.

5. Relax

Je hersenen kunnen negatief worden beïnvloed door stress. Neem dus regelmatig de tijd om te ontspannen. Zorg ook dat je voldoende slaap pakt, gemiddeld 8 uur per nacht. Het zorgt voor een optimale werking van je hersenen.

6. Het mag dan suf klinken, het werkt wel

Sorry, maar ze doen nu eenmaal hun werk bijzonder goed. Puzzels, zoals kruiswoordraadsels, Soduku of een spel als Scrabble klinken misschien suf in je oren. Ze blijken toch echt een positieve uitwerking te hebben op je hersenen. Net zoals je spieren groeien door ze te trainen, worden de vaardigheden van je hersenen ook beter als je ze telkens weer uitdaagt.

Hoe houd jij je hoofd scherp? Laat een reactie achter en inspireer anderen.

Source :
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15159540, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12595152, Robert S. Wilson PhD, Patricia A. Boyle PhD, Lei Yu, PhD, et al: “Life-span Cognitive Activity, Neuropathologic Burden, and Cognitive Aging.” Neurology, Vol. 81. 2013.

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

WRITTEN BY

Gastblogger

Sinds we per 1 December 2016 over zijn gegaan naar onze nieuwe website hebben we de artikelen die geschreven zijn door een divers aantal mensen gegroepeerd onder het account "gastblogger". Wil je ook schrijven voor Paleo.nl maar wel een eigen profiel opbouwen dan is dit mogelijk. Laat een bericht achter via ons contactformulier.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.