Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

34 comments

Zelf Ghee Maken? Simpel!

Mitchel had het een tijdje geleden over ghee als alternatief voor kokosolie, en ik dacht meteen: tijd voor een how-to!

Want ja, natuurlijk kan je ghee gewoon in de winkel kopen, maar als je het elke dag gebruikt, dan wordt dat al snel een dure oplossing vind ik. En als je eenmaal weet hoe simpel het is om zelf te maken, dan wil je gewoon niet anders meer!

Bonuspunten: tijdens de zomer is het héél makkelijk om bij de boer in je buurt een grote voorraad grasgevoerde boter aan te kopen, zodat je het hele jaar door voorzien bent van grasgevoerde ghee. Ik heb nu zo’n 5 kg in mijn vriezer zitten, en telkens mijn voorraadje ghee op is, haal ik gewoon wat pakjes uit. Vorige week maakte ik weer een nieuwe voorraad en nam ik foto’s van elke stap, zodat jij het straks ook kan!

Ghee_1Stap 1: laat de boter smelten

Je kan dit doen met een kleine hoeveelheid boter, maar ik vind het makkelijker als je veel boter ineens gebruikt. Hier had ik ongeveer anderhalve kilo, en je kan zien dat het allemaal net in mijn kookpot pas. Belangrijk is dat je je kookpot niet te groot neemt, want straks moet je heel voorzichtig met een lepel schuim eruit scheppen, en dat is toch moeilijker als de boord te hoog is.

Hier zie je dat mijn vuur nog hoog staat, maar zodra de helft van de boter (min of meer, het steekt niet nauw) gesmolten is, verlaag ik het vuur naar stand 4.

Stap 2: Verwijder het schuim

Ghee of geklaarde boter is eigenlijk puur vet: alle lactose, water en eiwitten gaan er dus uit. Het water kookt natuurlijk gewoon weg, maar de rest moet je er via het schuim afscheppen. Doe je dat niet, dan gaat het op de bodem karamelliseren. Ook goed, maar persoonlijk vind ik dat de pot dan moeilijk schoon te maken is…

Zodra je ziet dat er wat schuim begint te vormen kan je het voorzichtig wegscheppen met een lepel. Hou een kommetje of potje bij de hand om het schuim in te droppen.

Ghee_2Ghee_3Ghee_4

Stap 4: de boter wordt steeds klaarder

Ghee_5Na ongeveer 40 minuten zal je zien dat de boter steeds doorzichtiger wordt, en er minder schuim naar boven komt. Zelf ga ik op dit moment voorzichtig door het vocht heen roeren, waardoor de restjes suiker op de bodem loskomen in plaats van karamelliseren, zo gaat het dan weer opnieuw schuimen en schep ik ook dit schuim af. Je kan de restjes evengoed op de bodem laten bruin worden, maar zoals gezegd: dan heb je wat meer moeite om de pot schoon te maken 😉

Stap 5: De ghee is klaar!Ghee_8

Je ghee is klaar als je makkelijk de bodem van de pot kan zien. Ik weet het, op deze foto is dat misschien een beetje moeilijk te zien, maar in je eigen pot zal het meer dan duidelijk zijn als het klaar is, beloofd 😉 Op dit punt zet ik de lege glazen potjes klaar, een trechter en wat koffiefilters. Je kan hier bv ook een kaasdoek gebruiken, maar die heb ik nu net niet in huis. Belangrijk is in elk geval dat je alle overgebleven proteïne en lactoserestjes die misschien nog kunnen ronddrijven filtert van het botervet, een koffiefilter vind ik zelf heel handig.

Ghee_9Stap 6: Giet de ghee over in de potjes.

Daar kan ik niet veel woorden aan vuil maken natuurlijk: leg de koffiefilters in de trechters, en giet de ghee over. De ghee loopt er heel langzaam doorheen, dus giet de ghee niet te snel. Ik heb hier een elektrisch vuur dat nog even warm blijft na het uitschakelen, dus ik zet mijn pot gewoon terug op dat vuur terwijl ik wacht tot de koffiefilters leeg zijn en ik nog wat kan verder gieten. Wees voorzichtig, want het vet is natuurlijk gloeiend heet!

Stap 7: Laat de ghee afkoelen

Ghee is heel stabiel, en hoeft niet per sé in de Ghee_10koelkast te staan. Ik laat de potten zelf afkoelen tot kamertemperatuur en zet ze dan toch in de koelkast, zodat ze terug vast worden. De pot die in gebruik is, staat bij ons gewoonlijk gewoon op het aanrecht. Eenmaal afgekoeld en gestold ziet de ghee er ongeveer zo uit:

Stap 8: Koken maar!

Als het de eerste keer is dat je ghee gebruikt, dan zou ik je aanraden om te beginnen met een lekker stukje vlees, zo komt de heerlijke smaak van de ghee het beste uit 😉 Smakelijk!

 

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

34 gedachten over “Zelf Ghee Maken? Simpel!”

 1. Een vraagje: wat doe je met de afschuim? Heeft dat nog enige waarde of gooi je dat weg?

  Beantwoorden
 2. Dag Elke, wil graag eens ghee zelf proberen te maken. Waar kan ik het best grasgevoerde boter verkrijgen (woon in België). Bij een gewone boer?

  Beantwoorden
  • Dan zal je een boer moeten zoeken die zelf boter maakt. Je kan ook gewoon naar de supermarkt o.i.d..

   Beantwoorden
 3. Bij ghee schep je de melk eiwitten weg. Maar kan het dan ook gebruikt worden bij koemelkallergie?

  Beantwoorden
 4. Hi, ik heb het zelf ook wel eens gemaakt, hoelang kan je dit eigenlijk goed houden!!??

  Beantwoorden
 5. Staat het gebruik van boter en dus ook ghee niet in schril contrast met basics van het paleodieet??? Geen zuivelproducten dacht ik?

  Beantwoorden
 6. Niet boven de 150 graden laten komen bij het klaren.
  Melkeiwitten verbranden boven de 150 graden.
  Door boter te klaren haal je de oa. eiwitten eruit en is da boter
  boven de 150 graden te verhitten.

  Beantwoorden
 7. Ik heb hier boter die over de datum is en als ik het goed begrijp kan ik de bedorven eiwitten scheiden van het vet door er ghee van te maken.

  Wat denk jij ervan, zal de ghee goed & lekker zijn? Ik vind het zonde om de boter weg te gooien.

  Beantwoorden
 8. Dus de boter die je hiervoor gebruikt is anders dan roomboter? Want daar bak ik altijd in.

  Beantwoorden
  • Ghee is het pure melkvet. Met roomboter loop je heel snel de kans dat de eiwitten verbranden en dan is gelijk je boter verbrand en roomboter kan heel erg spetteren door het vocht wat er in zit. Dat risico loop je met Ghee niet, die kan veel hogere temperaturen aan en het vocht is weg gekookt.

   Beantwoorden
 9. Wat is beter; Bakken in kokosolie of in ghee? En waarom? ?

  Beantwoorden
 10. Je schrijft dat het na 40 min steeds klaarde wordt maar bij mij werd het na 15 min steeds donkerder. Dus je moet het blijkbaar echt op een lage stand zetten en dus niet laten koken? Kan de boter ook al eerder geklaard zijn? Ik had gewoon 1 pakje boter gebruikt en de schuim viel mij mee. Helaas is deze 1e x ghee maken voor mij mislukt 🙁

  Beantwoorden
  • Hi Cindy,

   Dan kun je inderdaad beter het vuur op een lage stand zetten,
   Als het goed is is de roomboter uit de supermarkt niet eerder geklaard, tenzij anders vermeld.

   Gr, Simone – Team Foodie

   Beantwoorden
 11. Ik maak nu sinds 2 jaar ghee maar na een paar weken ontstaat er schimmel.
  Ik zeef het met een oud shirtje en een zeef.
  Ik vermoed dat ik er ook ziek ben van geworden een paar keer. Vage klachten. Hoofdpijn.
  Mijn tip is goed de potjes schoonmaken en een kwartiertje in de oven zetten met 150 graden.
  De warme ghee verdelen over meerdere kleine potjes.
  De potjes lekker in de vriezer bewaren. 1 potje wat je gebruikt steeds in de koelkast bewaren en binnen een paar weken opmaken.
  Hoe lang precies weet ik ook niet.
  Laatst had ik het buiten de koelkast bewaard en verrek ik zie wat groens in mijn potje. En een paar dagen terug had ik vage klachten. Zou het dan toch die ghee zijn geweest?
  Er blijft toch een klein beetje eiwit achter wat waarschijnlijk bederft.
  Hebben jullie daar last van?

  Beantwoorden
  • Nog nooit gezien dat Ghee bij mij een groenig laagje kreeg. Ik zeef het zelf altijd door een koffiezakje. Mijn potten staan gewoon in de kelder, behalve als ik ‘m gebruik, dan op het aanrecht.

   Beantwoorden
 12. Mijn Ghee blijft wekenlang goed BUITEN de koelkast, ik denk dat de potjes of de pot niet schoon genoeg zijn, voorts is het belangrijk om ongezouten, bij voorkeur biologische, roomboter te gebruiken, een kind doet de was.

  Beantwoorden
 13. Als er geen boet in omtrek van 50 km is kan ik dan roomboter in de supermarkt kopen ?

  Beantwoorden
 14. Is dit geen recept voor geklaarde boter? Voor ghee moet je toch tot 250 graden verwarmen, en dat lukt niet op je fornuis…

  Beantwoorden
  • Ik denk dat je wat door elkaar gooit v.w.b. Ghee. Als je Ghee gaat maken verwarm je niet tot 250 graden, dat gaat niet werken. Je laat de boter lichtjes koken zodat het vocht totaal verdampt. Je kan Ghee verwarmen tot wel 250 graden, bijvoorbeeld in de oven of frituren, zonder dat er iets mee gebeurd.

   Beantwoorden
  • Hoi Tine,

   Dat kan zeker! De smaak is wel iets anders dan bij normale roomboter dus je zult moeten kijken of het je bevalt 🙂

   Beantwoorden
 15. Bij mij verstopt het koffie filter, in eerste loopt het goed door dan gaat het druppelen en dan doet het niks meer. Hoe los ik dit op.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.