Reden 7: Je Eet Niet Voldoende Goede Vetten

love-bacon
Yammieee! Bacon!

In tegenstelling tot wat wij altijd dachten, is er tijdens vele studies gedaan naar het onderwerp vetten, gebleken dat een dieet welke hoog in vetten zit goed is voor het lichaam. Proefpersonen die een dieet volgen waar gezonde vetten een flink onderdeel van zijn kregen een strakker lichaam en zagen hun cholesterol, bloeddruk en andere hartrisico factoren verlagen.

Maar misschien nog wel belangrijker dan de theorie is de praktijk. Ik heb veel mensen zien afslanken bij het consumeren van meer vetten en minder koolhydraten, en ook nog eens erg snel. Myself included!

Jaren en jaren is ons verteld dat verzadigde vetten de kans op hartproblemen aanzienlijk vergroot. Maar het probleem is dat niemand dat ooit bewezen heeft. Dit is er ongeveer 60 jaar geleden ingehamerd aangezien er toen een keer een studie naar is gedaan op basis van incorrecte data. Mensen hebben dit altijd doorverteld.

Maar hier is een feit uit recentelijk onderzoek. Sommige type verzadigde vetten verlagen het cholesterol en de kans op hartproblemen plus de kans op overgewicht!

Voor de moderne olie persing in fabrieken, kwamen de meeste vetzuren binnen ons dieet uit verzadigde of enkelvoudig onverzadigde vetten van producten als boter, kokos- en olijfolie. In tegenstelling tot meervoudig onverzadigde vetten, is deze verzadigde variant stabiel en bestand tegen oxidatie. Mensen leefden perfect op diëten welke hoog in verzadigde vetten zaten, en juist laag in meervoudig onverzadigde vetten. Dit aangezien deze pas later beschikbaar was toen de moderne olie verwerking in opkomst kwam.

Teveel meervoudig onverzadigde vetten dragen zeker bij aan het overgewicht van de huidige maatschappij. Daarnaast is het ook een katalysator voor ziektes zoals kanker en hartaandoeningen, is het schadelijk voor je lever, longen en andere organen.

Ik hoop dat je ernaar uitkijkt om veel gezonde en heerlijke vetten te eten – zoals kokosolie, avocado’s, noten en dierlijk vet – het vet waar je lichaam van zijn oorsprong naar verlangt. Deze vetten smaken niet alleen beter, maar ze helpen je om vet te VERLIEZEN!

In de tussentijd, Eet gezond en geniet van het leven,

Mitch, je vetverlies coach 😉

PS: Als je deze artikelen leuk vind, help me dan alsjeblieft om deze artikelen te verspreiden. Wij als samenleving moeten iets doen tegen de machtige voedingsindustrie die ons al zolang op het verkeerde been zet en ons wil laten geloven dat hun producten gezond zijn. Geloof me als ik zeg dat het hun echt niet gaat om jouw gezondheid, het enige wat ze willen is zoveel mogelijk geld verdienen. Artikelen als deze over verzadigde vetten, doen heel wat stof opwaaien maar kan onze samenleving zoveel gezonder maken! Alvast bedankt!

1 gedachte over “Reden 7: Je Eet Niet Voldoende Goede Vetten”

 1. Hoi Mitch,

  sinds 3 dagen ben ik gestart met paleo. Dit voornamelijk om gezondheidsredenen. Ik heb namelijk, sinds mijn galblaasverwijdering, erge darmproblemen. Aangezien ze mij intussen al 6 maanden onderzoeken, maar niet verder helpen heb ik besloten zelf eens wat uit te proberen.

  Zoals je kan lezen, heb ik echter ook een galblaasverwijdering achter de rug en het is zowat algemeen bekend dat mensen zonder gal vettig eten niet zo goed verdragen. Tot nu toe had ik daar eigenlijk geen last van.

  Tot gisteren. Ik had een heerlijke salade met avocado gemaakt, maar tijdens het eten werd ik plots misselijk en heb ik mijn salade aan de kant moeten schuiven. Wel jammer, want het smaakte.

  Een te veel aan vetten in een keer is misschien het probleem, hoewel ik voorheen probleemloos een pak frieten kon eten.

  Nu mijn vraag: hoe veel vetten per dag raad je ongeveer aan?

  Ik kan je wel vertellen dat ik nu al positieve veranderingen merk qua energieniveau. De laatste 3 dagen geen middagdipjes meer gehad, terwijl ik voorheen bijna in slaap kon vallen achter mijn bureau!

  Alvast bedankt!

Reacties zijn gesloten.