Is Zuivel Toegestaan Tijdens Het Paleo Dieet?

Het antwoord hierop is “ja en nee“. Het ligt er een beetje aan. Er is niet echt een regel of het wel of niet mag. Als voorbeeld, ik en ook een aantal andere “Paleo guru’s” met mij nemen wel af en toe volle melk, en ik consumeer daarnaast ook eiwit supplementen met als basis dierlijke eiwitten. Zijn we strikt Paleo? Nee, waarschijnlijk niet – maar het past binnen mijn 80/20 regel.

Andere Paleo-ers nemen geen melk of zuivelproducten omdat ze als mening hebben dat onze holbewoner voorouders echt geen wilde koeien net buiten hun grot hadden staan die ze even gingen melken.

Of je nu wel of geen zuivel wil drinken, er is wel één ding wat je in de gaten moet houden. En dit geld eigenlijk voor al ons eten. Des te meer een product bewerkt is, des te MINDER Paleo het is. Dus volle melk is beter dan, halfvolle of magere melk, wat weer beter is dan gepasteuriseerde melk.

Volle Melk > Halfvolle Melk > Magere Melk > Gepasteuriseerde Melk

En hoe zit dat dan met yoghurt, boter, kaas en ijs?

Nog een goede vraag. Met een groot aantal mensen die lactose intolerant zijn is het voor mij nog een redelijke verassing hoeveel zuivel we met z’n allen consumeren. Maar net zoals koolhydraten heeft ook zuivel zijn slechte eigenschappen.

Roomboter is redelijk Paleo dus daar kun je ongestoord van eten (het liefst van gras gevoerde koeien)

Yoghurt is een beetje een grijs gebied. De prebiotica in zuivel kan je spijsvertering helpen, maar het hoofdingrediënt in yoghurt vandaag de dag is helaas suiker. Dus kijk uit met yoghurt.

Kaas is redelijk veilig. Het fermentatie proces verwijderd een hoop van de lactose.

IJsjes zijn nog steeds een no-go. Als je het af en toe gebruikt om jezelf te verwennen of trakteren is dat echt geen probleem. Maar het suikergehalte in een ijsje is gewoon te hoog om dit op regelmatige basis te eten.

3 gedachten over “Is Zuivel Toegestaan Tijdens Het Paleo Dieet?”

 1. Hallo,

  Bedankt voor de info, ik ben nu zo`n tijdje bezig met Paleo en dat bevalt me goed.
  Ik gebruik wel kwark natural als ontbijt…. volgens mij eet ik gewoon nog té veel zuivel.
  Ik zoek dus een vervanging, ik ontbijt ook regelmatig met het overgebleven eten van de overige dag..maar sóms.. ben ik uit gefantaseerd wat paleo voedsel betreft…
  Anyway, keep te good work up!

 2. Yoghurt hoofdingrediënt suiker?
  Misschien vruchtenyoghurt, maar gewoon volle yoghurt zit geen suiker in, behalve lactose wat in melk zit, een liter koemelk zit ongeveer 4,50% lactose.
  Er zit wel verschil in yoghurt, ze zijn met verschillende yoghurtbacteriën gemaakt, soms word een snelle variant gebruikt. Je zou ook kefir kunnen proberen.

  Gepasteuriseerde melk is er pas sinds 1880 ofzo.
  Rauwe melk is in de winkel niet te koop, wel bij wat plaatselijke boerderijwinkels, maar ik drink het wel dagelijks, van eigen koeien.
  En volgens sommige lactose-intoleranten is rauwe melk wel te verteren, en anders kun je nog (rauwe) A2 melk (google maar) proberen. Vroeger waren de meeste koeien A2, maar de A1 is er later ingefokt toen men op hoge productie ging focussen.

Reacties zijn gesloten.