Het verhaal achter het Paleo dieet

Om te kijken waar het paleo dieet vandaan komt moeten we ver terug in de tijd. Ongeveer 2 miljoen jaar šŸ˜‰ en wel naar het continent Afrika.

Het menselijk lichaam heeft zichzelf de afgelopen miljoenen jaren geƫvolueerd tot wat het nu is. En we zijn pas 10.000 jaar geleden begonnen met het eten van graan en andere dingen die de agrarische cultuur ons heeft gebracht. Dit lijkt lang, maar 10.000 jaar is niks vergeleken met de tijd die wij als mensen echt al op deze wereld zijn.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat ons lichaam niet ontwikkeld is voor het eten waar ons voedingspatroon nu uit bestaat. Met de grote hoeveelheid suiker en bewerkte voeding die we tegenwoordig consumeren weet ons lichaam geen raad, en daarnaast waren deze bronnen van voeding niet eens voor handen voor ons achter-achter-achter-achtergrootouderjager-verzamelaars.

En hoewel we dus graan eten sinds de agrarische revolutie, hunkert ons lichaam nog steeds naar de voeding van voor die tijd. Daarnaast wil graan niet eens graag gegeten worden en zit het vol met anti-nutriƫnten en kleven er best wat nare bijwerkingen aan het eten van graan.

Het is bewezen dat graan een aanslag is op je darmen en spijsvertering en dat het je immuunsysteem aantast. Graan eten, is wachten op problemen.

Het paleo dieet gaat dieper in op het eten zoals het bedoeld is voor ons mensen – veel verse groenten, fruit, vlees, vis, noten en zaden.