Paleo dieet – Eten zoals ons lichaam het bedoeld heeft

Wat is het Paleo dieet?

Het paleo dieet is een kijkje in de keuken van onze voorvaders. Lang verhaal kort – het komt erop neer dat je meer natuurlijke voeding gaat eten als dan je nu doet. Ons lichaam is hier namelijk op ingesteld, maar in het tijdperk waarin we nu leven kun je op elke hoek van de straat eten krijgen.

En om ons eten houdbaar te maken gooien we er een boel met troep in. Niet zo best… Evenals de suikers, het zout en de koolhydraten die in al ons bewerkte voedsel zitten en waar het overgrote deel van de Nederlanders zich elke dag mee vol eet.

En nee, ik bedoel niet alleen de chips, koekjes en toetjes. Maar juist ook de dingen waarvan een hoop mensen zich niet bewust zijn dat het “slecht” voor je is.

Gevolg is een steeds groter wordende groep met Nederlanders met (fors) overgewicht. Het paleo dieet kan hier iets aan doen!

Het paleo dieet gaat terug in de tijd van onze paleo voorouders, en de gedachte dat deze mensen waarschijnlijk helemaal nog niet zo gek waren. Zij wisten dat hun lichaam het beste functioneert als ze voedsel aten dat niet bewerkt was.

Eigenlijk wisten ze niet beter, want dit voedsel was voor hun niet beschikbaar.

Zij aten, wat wij als mensen zijnde behoren te eten van moeder natuur.

Waarom is het Paleo Dieet Populair?

Of eigenlijk waarom zou het populair moeten worden in Nederland, aangezien dit dieet in Amerika een enorme opmars heeft gemaakt.

 1. Het is simpel. Ik kan in een zin zeggen hoe dit dieet werkt. En daarom is het gemakkelijk om te volgen. In het paleo dieet focus je op de kwaliteit van de voeding die je eet, en niet de hoeveelheid. Dit betekend geen calorieën tellen, geen weegschalen en meer focus op kwaliteitsvoedsel.
 2. Het werkt. Ik heb nog GEEN verhalen gelezen van mensen die niet zijn geholpen met het paleo dieet. In ieder geval niet op alle sites die ik ben tegen gekomen tijdens het zoeken van informatie (see for yourself).

De populariteit van dit dieet komt omdat mensen zich gaan realiseren dat als je je “boerenverstand” gebruikt je zelf ook wel kunt nagaan hoe we met zijn allen in deze obesitas / overgewichts-tijdperk terecht zijn gekomen. En dat wanneer we weer back naar onze “roots” gaan en het paleo dieet in de praktijk gaan volgen dat we zien – dat het echt werkt!

Welke voeding kan ik eten tijdens het paleo dieet?

Over het algemeen bestaan de maaltijden van het paleo dieet uit vlees / vis, groenten, fruit, noten en zaden. Als het beweegt of je kunt het rauw eten, dan is het waarschijnlijk wel “paleo-proof”. Je kunt ook de paleo dieet voedingslijst bekijken.

Waar kan ik paleo dieet recepten vinden, en is het niet saai om steeds hetzelfde te eten?

Je kunt mijn uitgebreide lijst van paleo recepten bekijken. En nee, er zitten recepten bij waar het water je van in de mond loopt.

Ik heb nog meer vragen over het paleo dieet, kun je mij helpen?

Ik heb een paleo dieet FAQ gemaakt – die kunnen mogelijke vragen die je nog hebt beantwoorden, zo niet dan kun je mij altijd een mailtje sturen.

8 gedachten over “Paleo dieet – Eten zoals ons lichaam het bedoeld heeft”

 1. Welke twe supplementen gebruikte jij ook alweer dagelijks jodium en?

  Beantwoorden
 2. Goedendag
  Wat ik me afvraag is hoe ik vleesconsumptie moet rijmen met de nieuwe richtlijnen van de WHO, die aangeven dat het eten van vlees het risico op kanker verhoogt.

  Beantwoorden
 3. Hallo,
  Mijn moeder heeft veel pijn door haar artrose. Nu lazen wij dat artose een voedselallergie is. Wij willen nu het paleo dieet volgen zodat zij minder pijn heeft. Is dit een juiste keuze? Kunt ons hierin adviseren?
  Groeten Jolanda van Opbergen

  Beantwoorden
  • Hallo

   Ik heb ook artrose en heb ontdekt, dat ik suiker absoluut niet moet eten; ook niet een gebakje of een ijsje af en toe. Zodra het me weer lukt om meerdere dagen geen (geraffineerde) suikers te eten, neemt de pijn af en heb ik minder dikke knieën en beweeg ik makkelijker.
   Uiteraard ook geen ‘eten’ uit pakjes, zakjes en blikjes (maar dat is Paleo) 🙂
   Grts
   Louise

   Beantwoorden
 4. ik heb veel geleerd over het paleo dieet ik heb heel veel van jullie site gepikt om in mijn presentatie te zetten. ik ben hier dol op ik kom vast nog een keer terug om nog iets op te halen

  Beantwoorden
 5. Ik eet vegetarisch en wil dit blijven doen. Is het Paleodieet dan voldoende voedzaam?
  Noten bevatten net als peulvruchten veel fitinezuur. Waarom zijn noten wel Paleo?

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.