Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

No comments

Excuses of uitdagingen?

Hoe denk jij? In excuses of in uitdagingen? Deze bepaalde insteek kan je hele leven weleens beïnvloeden.

Enkele voorbeelden:

  • “ik wil graag afvallen, maar ik heb een heel druk leven”
  • “het lukt mij gewoon niet. Heb je tips?”
  • “ik weet gewoon niet hoe ik een Paleo maaltijd kan samenstellen”
  • “pff , wat kan ik nu nog eten als ik geen brood mag eten?”
  • “bleh, alleen maar groenten en vlees, dat is toch saai?”
  • “ik hou dit nooit vol…”
  • “ik kan niet koken, dit is veel te moeilijk voor mij”
  • en last but not least “ik heb gewoon niet genoeg zelfdiscipline”

Meestal hopen ze dat ik een magische oplossing kan verzinnen. Helaas, magische oplossingen heb ik niet, maar hopelijk wel heel wat nuttige tips, en die wil ik in deze reeks graag met jullie delen!

Kleine disclaimer: ik ben zelf ook geen heilige natuurlijk en gebruik ook weleens een excuus als ik niet goed bezig ben. Deze reeks is dan ook een beetje een reminder voor mezelf: excuses helpen me niet om gezond te worden, er zijn altijd oplossingen mogelijk!

De echte reden achter die excuses

Mensen hebben dus heel wat excuses om paleo op te geven. En volgens mij zijn ze geen van allemaal helemaal eerlijk met zichzelf. De échte reden? “Gezond worden is voor mij geen prioriteit”. Want als je gezond zijn écht belangrijk zou vinden, dan zou je meer moeite doen om deze obstakels te overwinnen.

Maar voor we daar aan beginnen moet je eerst en vooral even eerlijk kijken naar jouw leven. Ja, het is druk, je hebt een klein budget, weinig steun van je familie en / of je kan eigenlijk helemaal niet koken. Maar je bent toch ook ontevreden met je gewicht en gezondheid? Waarom kwam je anders in de eerste plaats bij Paleo terecht?

Je moet dus gaan werken aan je motivatie. Als eerste wil ik dat je even opschrijft wat je allemaal niét leuk vindt aan jouw lichaam. Zal dat veranderen als je blijft eten zoals je nu eet? Nee.
Maak nu ook even een lijstje met alle gezondheidsklachten die je hebt. Slaap je slecht, kan je nergens je aandacht bij houden, heb je verteringsproblemen of veel te weinig energie, wisselt je humeur sneller dan het weer of ben je echt niet te pruimen als je PMS-vriendin weer op bezoek is? Hoe graag wil je nu echt van die klachten af?

Wat als ik je zei dat je je leven compleet kon omgooien in amper 30 dagen tijd? Nee, je zal niet alle kilo’s zo snel kwijtraken natuurlijk (je hebt ze tenslotte ook niet opgebouwd in 30 dagen tijd ;-)), maar ik durf wedden dat je je al heel wat beter zal voelen als je beter gaat eten.

En 30 dagen, da’s toch helemaal niet lang. IEDEREEN kan iets 30 dagen volhouden, maar je moet het echt willen natuurlijk. Bonus: tijdens deze 30 dagen ga je je zoveel beter voelen, dat je niet eens meer het idee hebt dat je iets moet opofferen en je krijgt zoveel meer energie dat je gewoon beter werkt: plots heb je zowaar tijd over.

En ik beloof het je: Paleo eten is eigenlijk helemaal niet ingewikkeld of tijdrovend. Natuurlijk kost het meer tijd om een maaltijd te bereiden dan om snel een diepvriespizza op te warmen, maar het duurt ook geen uren. Met een goede planning kom je al heel ver.

Geen obstakels of moeilijkheden maar uitdagingen en oplossingen

voor élk probleem is een oplossing.

Nu je je motivatie weer op een rijtje hebt en je weet waarom het zo belangrijk is dat je Paleo gaat toepassen in je leven, kunnen we terugkeren naar de excuses. Ik weet dat er natuurlijk meer excuses zijn dan ik kan behandelen in een blogpost, maar ik hoop dat je hiermee ook gaat inzien dat er altijd oplossingen zijn.

Bekijk het zo: je hebt helemaal geen obstakels of moeilijkheden, maar je hebt uitdagingen. Uitdagingen waar je zeker een oplossing kunt voor vinden, en daar wil ik je zeker mee helpen.

Een nieuwe levensstijl starten is nooit makkelijk, en sommige mensen moeten heel wat moeilijkheden overwinnen voor ze succes vinden. Sommigen bekijken deze moeilijkheden als obstakels en gebruiken ze als excuus om het op te geven. Zonde, toch?

In mijn ervaring hebben deze mensen vaak een tekort aan motivatie (of zelfvertrouwen) en geven ze op zodra er een obstakel in zicht komt. Ik hoop met deze reeks dan ook aan te tonen dat er voor élk probleem een oplossing is.

Het is gewoon een feit dat je jezelf voor de gek houd. Je kunt op een gegeven moment zo ver zijn in het jezelf voor de gek houden dat je zelf gaat geloven dat de excuses ook echt gewoon geldige redenen zijn. Dit moet je voorkomen. Door jezelf telkens onder de loep te nemen voorkom je dat je je eigen ’tekortkomingen’ accepteert en er zelf in gaat geloven dat het je ook echt niet gaat lukken. Je kunt dit gerust een weekje doen. Stel je bent net door een vriendin gewezen op Paleo, hebt je ingeschreven op de nieuwbrief en bekijkt elke dag de Facebook pagina, dan hoef je echt niet vanaf dag 1 zoiets te hebben van YES. Maar dit proces moet ook geen maanden duren. Want van uitstel komt afstel. Zoals ik al zei in de inleiding; jij verdiept je niet voor niks in Paleo. Dat is niet omdat je mega gezond leeft en je super energiek voelt. Dus trek je eigen conclusies en vraag je af HOE GRAAG JE DIT WILT. Die mindset alleen al levert je zoveel extra positieve energie op, dat alle te nemen obstakels veel minder erg zijn. Of wil jij je over een paar maanden nog steeds afvragen waarom je nog steeds die stap niet genomen hebt? Voor je het weet is er weer een jaar voorbij. Een jaar waarin je je allang de Paleo lifestyle eigen had kunnen maken, op jouw manier.

Zo, voor nu heb ik je wel even genoeg geconfronteerd en hopelijk aan het denken gezet. Volgende week ga ik wat dieper in op de mogelijke excuses en oplossingen, want dat willen we graag toch! 🙂

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.