Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

De Beste Probiotica En Hoe Ze Je Gezondheid Ondersteunen

Een levensechte pil voor gewichtsverlies. Farmaceutische bedrijven hebben het keer op keer geprobeerd – en steeds weer zonder succes. Maar in feite bestaat deze pil en het geheime ingrediënt is beslist verbazingwekkend: probiotische bacteriën.

Het gebruiken van supplementen met bacteriën die goed zijn voor je darmen is tegenwoordig veel gebruikelijker dan zo’n tien jaar geleden en je kunt producten die probiotische krachten claimen overal vinden, van het gangpad met vitamines bij de drogist tot de zuivelafdeling in de supermarkt. Maar ondanks de veelheid aan ‘Activia-reclames’ op televisie, weet nog lang niet iedereen wat probiotische voedingsmiddelen zijn, hoe ze je gezondheid ondersteunen of hoe je ze aan je dieet kunt toevoegen.

Wat zijn probiotica?

Simpel gezegd zijn probiotica ‘goede bacteriën’. Natuurlijk, we zijn geconditioneerd om te denken dat bacteriën slecht zijn en ziektes veroorzaken, maar het blijkt dat ze helemaal zo slecht niet zijn. In feite zitten je ingewanden vol micro-organismen die helpen met het verwerken van voedsel, bepaalde infecties voorkomen en bijdragen aan een goed functioneren van je immuunsysteem.

Probiotica vallen in de categorie goede organismen en de soorten die zich in je lichaam bevinden zijn doorgaans een combinatie van bacteriën en gistsoorten. De meeste gezonde mensen hebben biljoenen probiotica in hun maag en darmen, maar het is mogelijk om de productie van goede bacteriën te verhogen door gefermenteerde producten of supplementen. Als iemand een antibioticum heeft gebruikt (wat een schadelijk effect kan hebben op de hoeveelheid gezonde bacteriën die zich in het lichaam bevindt) of als een patiënt darmklachten heeft, schrijven artsen soms een probioticasupplement voor om de gezondheid in het algemeen en die van de darmen in het bijzonder te ondersteunen.

Een aantal gezondheidsvoordelen van probiotica

De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar de effecten van de gezondheid van de darmen en het immuunsysteem en wetenschappers stuitten steeds weer op een verband tussen de functionaliteit van de darmen en andere vitale organen zoals de hersenen, het hart en de lever. Gedurende hun onderzoek naar hoe de ingewanden functioneren, hebben de onderzoekers veel nuttige toepassingen van probiotica ontdekt, waaronder:

 • verbeterd functioneren van het immuunsysteem;
 • betere opname van vitaminen en mineralen zoals ijzer, calcium en de vitaminen A en D;
 • minder symptomen van het geprikkelde darm syndroom;
 • minder symptomen van diarree;
 • gezondere huid en minder voorkomen van eczeem;
 • betere spijsvertering;
 • beter functioneren van het urinewegsysteem;
 • verbeterde vaginale gezondheid;
 • verbeterde mondconditie;
 • minder optreden van ziekten als verkoudheden;
 • verbeterde weerstand tegen allergieën.

buikpijnProbiotica doen hun werk door voedsel door de ingewanden te verplaatsen en de  slechte bacteriën te bestrijden die kunnen leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Het gebruik van dit soort supplementen kan zorgen voor een gezonder spijsverteringsstelsel en een betere algemene gezondheid.

Soorten probiotica

Je hebt besloten een probioticum uit te proberen, maar er zijn zoveel soorten dat je niet goed weet waar je moet beginnen. In het algemeen zijn er twee hoofdsoorten van bacteriën waar de meeste probiotica die in voeding of supplementen voorkomen van zijn afgeleid. De meeste probiotica bevatten deze beide soorten en vaak ook een aantal andere.

Bifidobacterie: van bifidobacteriën, die in bepaalde zuivelproducten zitten, is aangetoond dat ze met name een positief effect kunnen hebben op het geprikkelde darm syndroom.

Lactobacillus: de lactobacillus, die de meest algemene van de twee is, komt voor in yoghurt en gefermenteerde voedingsmiddelen, wordt gekoppeld aan een hoger energiepeil, een verbeterde spijsvertering en lactosetolerantie (het kan zelfs bijdragen aan de behandeling van diarree en andere symptomen).

Zijn probiotica veilig?

Er is nauwelijks bewijs dat gezondheidsproblemen rechtstreeks in verband brengt met het gebruik van probiotica. Integendeel, bijna alle onderzoeken tonen aan dat ze in de meeste gevallen een positieve werking hebben. Sommige mensen met een immuunaandoening, zoals de ziekte van Lyme, kunnen ze wellicht beter vermijden vanwege het risico ontstekingen op te lopen, maar de overgrote meerderheid van de bevolking kan profiteren van de voordelen van probiotica.

Het is wel goed om te bedenken dat je de eerste keer dat je een probiotische pil inneemt een aantal bijeffecten kunt ervaren. Hierbij valt te denken aan:

 • maagpijn
 • gasvorming
 • een opgezwollen gevoel
 • diarree

Deze symptomen zijn doorgaans tijdelijk en verdwijnen nadat je de probiotica een paar dagen hebt gebruikt. In sommige gevallen kunnen allergieën optreden, evenals wanneer je allergisch bent voor specifieke bacterieculturen of een van de andere ingrediënten in een supplement.

Zoals met ieder supplement kun je ook voordat je probiotica gaat gebruiken het beste eerst overleggen met je arts. Hij of zij kan je helpen de beslissingen te nemen die het beste zijn voor jouw lichaam en behoeften.

De beste voedingsmiddelen voor gezonde darmen

Je darmen bevatten al een bepaalde hoeveelheid gezonde bacteriën. En hoewel er supplementen zijn die ervoor kunnen zorgen dat deze bacteriën zich vermeerderen, is het gunstiger om probiotica via je voeding binnen te krijgen, in andere woorden – door de juiste voedingsmiddelen te eten. Als je je dieet zodanig aanpast dat het de volgende voedingsmiddelen bevat, dan zullen je algemene gezondheid en welbevinden vaak verbeteren:

Yoghurt

Yoghurt is waarschijnlijk het meest gangbare gefermenteerde voedingsmiddel dat er is en levert een grote hoeveelheid probiotica. Probeer de soorten die vol kunstmatige zoetstoffen als aspartaam en Splenda zitten te vermijden. Ook yoghurt in smaken die smaakstoffen, toevoegingen en kunstmatige kleurstoffen bevatten kun je beter laten staan. Ga zoveel mogelijk voor ‘puur natuur’ of voor de Griekse varianten.
Wel is het aan te raden alleen yoghurt te eten als je geen last hebt van lactose. “Officieel” is yoghurt niet paleo.

Zuurkool

Inderdaad, dit is misschien een verrassend voedingsmiddel, maar dankzij het fermentatieproces is zuurkool een krachtige bron van gezonde bacteriën! Het is gemaakt van gefermenteerde kool en andere groenten en boordevol levende culturen die een echte ‘boost’ voor je gezondheid kunnen zijn – en dan zitten er ook nog eens volop vitaminen in zoals vitamine K en B6, die goed zijn voor iedereen.

Tafelzuur

Een andere verrassende bron van probiotica – het bescheiden tafelzuur. Probeer wel lokale of biologische varianten (en niet de massaproducten) te kopen om te garanderen dat je de maximale hoeveelheid probiotica binnenkrijgt. Potten die in de koelkast bewaard moeten worden zijn het beste – de producten die houdbaar zijn op kamertemperatuur bevatten geen goede bacteriën meer.

Kombucha

Dit oeroude Chinese drankje werd meer dan 2000 jaar geleden al gedronken en is gemaakt door zwarte thee te fermenteren. Je kan een kit kopen om het thuis te maken of het gebotteld kopen in speciaalzaken.

Gemberbier

Met minder dan 0.5% alcohol is gemberbier op natuurlijke wijze gefermenteerd en een geweldige optie als je een verfrissend drankje wilt dat vol probiotica zit.

Kefir

De zuiveldrank kefir ontstaat op een vergelijkbare manier als yoghurt en wordt gemaakt door het fermentatieproces dat ontstaat als kefir aan melk wordt toegevoegd. Het levert je veel probiotica en een dosis eiwitten.

Kimchi

Kimchi is een basisproduct in de Koreaanse keuken en is een zeer pikante soort zuurkool. Het wordt meestal gemaakt met azijn, knoflook, zout en chilipepers.

Gefermenteerd vlees- en vissoorten

Ingemaakte eieren of varkenspootjes, corned beef, zure haring en andere op soortgelijke wijze gefermenteerde vlees- en visproducten kunnen ook gezonde bacteriën bevatten (zelfs als ze niet zo smakelijk zijn als andere probiotica-rijke voedingsmiddelen).

Smaakmakers

Misschien sta je er niet bij stil, maar dingen als gefermenteerde mosterd, pittige saus, chutney en zoetzuur kunnen allemaal probiotica bevatten. Als je op de etiketten kijkt, kun je verschillende producten vinden die goede organismen bevatten.

Je hoeft niet je hele eetpatroon om deze voedingsmiddelen te laten draaien – alleen al door ze wanneer de mogelijkheid er is toe te voegen, zou je al voordelen moeten ervaren. Door de juiste voedingsmiddelen te eten verhoog je niet alleen de hoeveelheid probiotica in je lichaam, maar geef je je algehele gezondheid ook een echte ‘boost’.

Nog een paar dingen waar je op moet letten

Het is de moeite waard om probiotica aan je dieet toe te voegen en ze kunnen een enorme invloed hebben op je gezondheid en je welbevinden. Maar er zijn een paar dingen die je in gedachten moet houden omdat ze de resultaten kunnen beïnvloeden.

Overleg in de eerst plaats met je (huis)arts. Een medische professional kan je helpen te bepalen of probiotica passen bij jou en je levensstijl.

Let op de ingrediënten. Zelfs yoghurt die vol probiotica zit is misschien niet de beste keuze als hij ook vol zit met kunstmatige zoetstoffen en smaakstoffen. Kiezen voor biologisch en natuurlijk is altijd beter.

Weet wat je kunt verwachten. Gezonde darmen heb je niet van de ene op de andere dag. Als je probiotica en gefermenteerde voedingsmiddelen een plek geeft in je dieet, zal je een geleidelijke verbetering van je spijsvertering en je algehele gezondheid ervaren. Geef niet al na een paar dagen op – houd je aan je probioticadieet en je zult snel genoeg verschillen opmerken.

Als je in zijn algemeenheid (ook) gezond eet, geeft dat betere resultaten. Alle probiotica in de wereld kunnen een dieet met veel suiker en bewerkte voedingsmiddelen niet ongedaan maken!

Het is kortom de moeite waard om je in probiotica te verdiepen – onderzoek heeft uitgewezen dat goede bacteriën een enorme invloed kunnen hebben op je welzijn. Het toevoegen van probiotica-rijke voedingsmiddelen aan je dieet zou een goede eerste stap kunnen zijn naar gezondere darmen en een betere algehele gezondheid.

 

 

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Meer Artikelen

6 reacties Plaats reactie

 1. Avatar

  Probiotica is van levensbelang.
  1 x per jaar probiotica kuur bijhouden is belang voor je darmflora.
  Darmflora noem ik ook de TURBO van je darmen, het ondersteund je gezondheid en je cosmetische schoonheid.
  Darmen en de hersenen staan samen in verbinding, het zijn net als tweelingen die met elkaar communiceren.
  Probiotica, Vezels (oplosbaar en niet oplosbaar) geeft turbo power aan je darmen.
  Darmen, bloedsuikerspiegel en insuline werken samen door dagelijks met vezels te eten, hiermee is de kans groot dat je ook afvalt.
  Oplosbare vezels voedt alleen de darmcellen en de darm bacteriën.
  Niet oplosbare vezels zijn niet verteerbaar, dus je krijgt geen piek in je bloedsuikerspiegel en hiermee haal je de energie uit je lichaamsvet.
  Dieet is niet gezonde manier van afvallen omdat bloedsuikerspiegel lage waarde krijgt, lichaam maakt weinig insuline aan om lichaamscellen te voorzien van glucose, lichaam steelt glucose uit de spiercellen en uiteindelijk val je ook af met spieren.
  Groetjes aan iedereen
  Leef niet alleen gezond maar leef ook verstandig ????

  Beantwoorden
 2. Avatar

  Wil je meer weten, ik leef met jullie mee.
  Ik ben jullie vriend, waar kwalen zijn dan ben ik er ook

  Beantwoorden
 3. ik vind de informatie vrij beperkt tegenwoordig. iedereen weet dat probiotica belangrijk is.
  maar ben je bekend met de verschillen per bacteriestam en het effect op welk specifiek deel in darm?

  bv niet histamine-stimulerend en dus de goede stammen zijn:

  L. grasseri
  L. rhamnus
  B. bifidum
  B. longum
  L. plantarium
  B. infantis
  B. breve
  L. salivarius

  Slechte zijn:
  L. delbrueckii
  L. bulgaricus
  L. casei
  L. reuteri
  L. helveticus
  S. thermophilus

  Er staat zelden op de verpakkingen van bv yoghurt vermeld welke erin zitten!
  en de probiotica van tegenwoordig zijn vaak samengesteld met matige stammen…

  Beantwoorden
  • Dennis Van Gerven

   Hoi Lonneke,

   Dat klopt. Informatie vanuit verkopers en aanbieders van probiotica supplementen is vaak vrij summier. Dit komt omdat probiotica geen officiele vastgelegde werkzaamheid kennen volgens de regels van de Europese Unie.

   Vitamine C, biotine, omega-3-vetzuren dragen deze goedkeuring bijvoorbeeld wel.

   Omdat probiotica deze goedkeuring nog niet draagt worden fabrikanten van probiotica beperkt in hun informatieverstrekking naar klanten toe over hun product.

   Als je bijvoorbeeld naar de website van Yakult kijkt, dan staat er geen concrete informatie op wat de specfieke werking is van hun bacterie-stam.

   De Amerikaanse supplementenmarkt steekt wat dat betreft wat liberaler in elkaar.

   Beantwoorden
 4. Hebben jullie ervaring met en een schep, in koud water opgeloste, aardappelzetmeel van Honig als probiotica?

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.