X

3 Redenen Waarom Je Gaat Afvallen met het Paleo Dieet

Behaal Je Optimale Gewicht!

Ik zit zelf al een tijdje in de afslankbusiness en eigenlijk zijn er maar weinig klanten van mij die echt de waarheid spreken.

Tot ik vorige week vroeg aan een aantal mensen via de mail wat nou hun #1 reden was om af te vallen. Een dame / meid vertelde me:

“Ik wil er gewoon weer lekker uitzien”.

Hehe, eindelijk iemand die het gewoon zegt! We willen er allemaal “lekker” uitzien, of we het nu willen toegeven of niet, en we zien er allemaal het beste uit als we ons optimale gewicht bereiken.

De Paleo leefstijl is in Amerika ontzettend populair geworden omdat dit helpt om mensen hun optimale gewicht te laten behalen. Of dit nu betekent dat je spieren wilt opbouwen, vet wil verbanden of beide wil doen.

Daarnaast helpt de Paleo leefstijl ook om je huid weer prachtig te maken, vermindert het de kans op het ontwikkelen van hartklachten en diabetes. Maar voor de meesten is de verandering te zien aan het lichaam het belangrijkste.

Ik zal me op dit moment focussen op hoe een Paleo dieet je helpt om af te vallen. En voor de magere mensen die zich afvragen of dit dieet ook kan helpen om wat zwaarder te worden is het antwoord ook “Ja” maar meer hierover later.

Hier zijn de top 3 redenen waarom je met de Paleo levensstijl af zult vallen en slank zult worden:

1. Je Eet Geen Troep Meer.

Maar Mitch, troep is geen onderdeel van mijn dieet…

Nee? Waarschijnlijk wel. Je denkt alleen zelf dat het geen troep is.

Je brood, koekjes, snoep, crackers, chips, tortilla’s, sandwich wraps, rijst, pasta en alles met als toevoeging suiker is troep. Die dingen zitten vol met calorieën en laag in voedingswaarde, helemaal als ze gemaakt zijn van graan, wat al helemaal een verspilling van je smaak is. Deze voeding bestaat voornamelijk uit carbs, wat er voor zorgt dat als je ze niet direct verbruikt, je het opslaat in je lichaam als vet.

Geraffineerde koolhydraten (en granen sowieso in het algemeen) hebben een erg negatief effect op de bloedsuiker spiegel.

Als je een piek krijgt in je bloedsuiker (je weet wel, het onrustige gevoel dat je krijgt als je een doos met snoep eet en de crash die je erna voelt), zorgt dit ervoor dat je je lichaam in een staat brengt waarin het gemakkelijk vet opslaat door de insuline en cortisol pieken die je in je lichaam pompt. Meer hierover in een ander artikel.

Omdat de Paleo manier van leven de granen en verzadigde suikers uit je dieet haalt, zul je niks meer eten dat niet vol zit met voedingswaarde. De hoge kwaliteit eiwit die je zult eten zal spieropbouw bevorderen en zal je suikerspiegel in balans houden.

De gezonde vetten zullen je brandstof worden, en de groenten en fruit zijn een perfecte bron van voedingswaarde, vezels en complexe koolhydraten (carbs).

Dit is alles behalve “troep”. 😉

2. Je Zult Geen Vocht Meer Vasthouden.

Er gebeurt iets interessants als we carbs eten. Onze cellen houden namelijk water vast dat van koolhydraten komt. Het is een prachtig iets in het menselijk lichaam wat ervoor zorgt dat we fysiek werk kunnen leveren zonder dat we enorm veel water hoeven te drinken. Als je glucose gaat aanspreken in het lichaam (glycogeen), dan komt er water vrij in je lichaam.

Dat was fantastisch in de tijd dat we nog jagers waren, maar nu we allerlei kantoorbanen hebben waarmee we geld verdienen, om vervolgens eten in de supermarkt te kopen is dit niet meer nodig. Toch eten we veel meer koolhydraten dan voorheen in de vorm van granen en extra suikers, en dus dragen we een hoop extra gewicht met ons mee in de vorm van water.

Heb je wel eens het programma “De Afvallers XXL” gezien? Alle deelnemers verliezen altijd een ontzettende hoeveelheid gewicht in de eerste week. Vijf, tien of soms wel vijftien kilo in de eerste week. Het meeste is echter water dat ze in hun cellen vast houden.

Als je voor de eerste keer overgaat op Paleo, zul je merken dat je in het begin echt extreme dorst hebt en veel meer bezoekjes aan het toilet doet om dit water te lozen. Samen met het verliezen van gewicht tijdens dit proces, zullen ook je opgeblazen benen en voeten, de zwelling onder je ogen en je opgeblazen handen een stuk minder worden.

3. Je Eet Geen Voedsel Meer Waar Je Gevoelig Voor Bent.

Sommige experts hebben aangegeven dat 80% van de Nederlandse bevolking wellicht wel gevoelig is voor gluten. Dat zijn VEEL mensen. Oké, wat zijn gluten, en wat bedoel ik met gevoelig hiervoor zijn?

Gluten zijn eiwitten die je vindt in:

  • tarwe
  • spelt
  • haver
  • rogge
  • gerst

Als er op het product niet wordt vermeld dat het “gluten vrij” dan heb je ermee te maken. Gluten komen voor in brood, pasta, koekjes, crackers, bijna alle toetjes, tortilla’s, soepen, cereals, bier etc, etc.

Als je gevoelig bent voor iets dan betekent dit simpelweg dat je immuun systeem op een bepaalde manier op dit voedsel zal gaan reageren. Het is niet perse een “allergie” zoals de dokter zal zeggen, maar je immuun systeem wordt beïnvloed. Recent onderzoek (4 April 2016) laat zien dat dit geen “broodje aap” verhaal is. Mensen kunnen gevoelig zijn voor alles, en kunnen last hebben van de symptomen hiervan. Als voorbeeld, sommige mensen krijgen hoofdpijn als ze brood eten. Gewoon normaal brood.

Vaak verliezen mensen gewicht als ze stoppen met het eten van voedsel waar ze gevoelig voor zijn. Dit gebeurt omdat je lichaam vocht zal vasthouden (ja, weer vocht) als het probeert zichzelf te beschermen voor iets; het vocht is er als een soort van buffer. Dus als je het voedsel uit je dieet haalt wat je lichaam “aanvalt” zal het water ook mee verdwijnen.

Voedsel gevoeligheid kan ook problemen veroorzaken met je hormonen, en we weten inmiddels al wel dat het hormoonsysteem veel te maken heeft met je lichaamsgewicht.

Omdat het Paleo dieet veel voedsel verwijderd waar mensen gevoelig voor kunnen zijn zoals gluten, zuivel, soja en geraffineerde suikers, is er een goede kans dat je een positieve reactie zult ervaren als je dit voedsel niet meer op regelmatige basis zult eten.

That’s it! Ik kan je eerlijk vertellen dat ik nog nooit iemand gehoord heb (na uren en uren zoeken naar Paleo artikelen) die is begonnen met een Paleo levensstijl en GEEN gewicht is verloren als dit niet nodig was. Als je eet zoals je als mens bedoeld bent om te eten, dan zal je lichaam eindelijk de mogelijkheid hebben om er, uhmm, lekker uit te zien.

Dit artikel is geschreven in Oktober 2012 toen Paleo absoluut nog geen bekend dieet was. Inmiddels volgen vele tienduizenden mensen deze lifestyle en hebben we tientallen Paleo ervaringen en succesverhalen mogen delen op deze website.

Danielle:

View Comments (71)

  • Beste Mitch,

    Ik ben een 38 jarige man, 1.77 meter lang/kort en 84 kg bij een vetpercentage van circa 13%. Ik draag aardig wat spiermassa en ben een zeer fanatieke Crossfitter.

    Ik at tot nu toe als een bodybuilder. 8 kleine maaltijden, elke 2 uur, hoog in eiwit en relatief laag in koolhydraten. Ik heb Paleo ontdekt en ben mij gaan verdiepen. Ik ben sinds afgelopen week begonnen te eten volgens het Paleo principe. Dat bevalt goed, alleen ben ik nog zoekende naar een goede modus waarin ik geen spiermassa verlies maar wel zak in vetpercentage naar zo'n 10%. Volgens mij zal dat vanzelf wel goed gaan met een Paleo levensstijl.

    Kun je misschien wat tips geven over het opbouwen van een maaltijden plan voor iemand die intensief sport zoals ik.
    Heb je misschien een voorbeeld van hoe een week eten er bij jou uit ziet ?
    Ik heb namelijk nog lang niet uitgevogeld hoe ik dat het beste kan doen.

    Groetjes,

    John

    • Hey John,

      Doordat je in elke maaltijd voldoende eiwitten consumeert verkregen uit vlees, eieren, vis etc. zul je geen spiermassa verliezen.

      Eigenlijk verschilt paleo niet zo heel veel met de "bodybuilder-way-of-life" maar je eet meer groenten, geen graan en je bent heel matig met zuivel.

      Paleo is uitstekend geschikt voor heel sportieve mensen, jij en ik included. Binnenkort zal ik hier wat meer posten over hoe en wat ik eet op een dag.

      Bedankt voor je reactie, leuk om te weten dat je meeleest. ;-)

      Gr Mitch

  • Christiane says:

    Hoi Mitch

    Ik wil MORGEN haha, graag beginnen met het paleodieet.
    Is er iets met een van dag tot dag programma?

    Ik vind het moeilijk zelf samen te stellen etc.

    Groetjes Christiane

    • Hoi Christiane,

      Waar je rekening mee moet houden wanneer je Paleo wilt gaan doen is dat ieder lichaam anders is. Een dag-tot-dag programma lijkt wellicht handig, maar kan dit dan gevolgd worden voor een man met 30kg overgewicht, of door een vrouw die de laatste 3kg eraf wil en onder de 60kg wil duiken?

      Je voelt hem al aan. Het is een kwestie van zelf bepalen wat je lekker vind, hoeveel je lichaam nodig heeft etc. Als je geen trek hebt, dan eet je niet. Onze voorouders gingen echt niet om de 2 uur eten omdat dit zogenaamd goed was voor de spijsvertering. Het zijn allemaal logische redeneringen.

      Waar ik mee zou beginnen, als je echt een statement wil maken is ALLE bewerkte voeding uit je huis gooien en gaan shoppen bij de supermarkt voor simpele, echte voeding (vlees, vis, groenten, noten) en hier gerechten mee maken. Bij ieder gerecht in ieder geval iets van eiwit, en eten wanneer je trek hebt.

      Je lichaam is op zoek naar voedingsstoffen, geen voeding! Er zit hier wel degelijk verschil.

      Wacht vervolgens nog even op de Paleo Handleiding (boek) waar ik nu de-laatste-puntjes-op-de-i-aan-het-zetten ben. ;-) Die komt er zeer binnenkort aan, en dat is de complete gids voor een energiek, sterk en slank lichaam behaald met eten welke goed voor je is, en waar je lichaam voor gemaakt is om het te verteren.

      Gr Mitch!

  • Hallo Mitch,

    Gisteren was ik bij een vriendin op bezoek die helemaal enthousiast is over Paleo.

    Ik wil 30 kilo afvallen, ik sport niet en ben net `genezen` van een burnout dus heb een jaar thuis gezeten met volledig niets doen.

    Aangezien ik 30 kilo af wil vallen en sporten niet mijn hobby is maar noodzaak, ben ik op zoek naar een combi van voeding en bewegen, dat ook vol te houden is. Ben echt op zoek naar een manier van sporten die ik leuk vind, maar die sportscholen zijn allemaal zo verrekte duur en dat past op dit moment niet in mijn leventje.

    Is Paleo iets voor mij of is dat meer voor de al wat sportievere mens?
    Heb jij tips over meer bewegen?

    Bedankt!
    Danielle

    • Hi Daan (mag ik dat zeggen),

      Veel mensen die naar de sportschool gaan trainen echt niet goed.
      Kijk anders deel 5 in de paleo cursus waar ik er beknopt op in ga: https://www.paleo.nl/reden-5-maakt-training-je-dik/

      Schrijf je ook even in als je de andere 10 delen van de cursus wil ontvangen.

      Bottomline is dat het supergoed is om elke dag lekker een half uur a een uur te lopen (je hoofd leeg te gooien, lekker je gedachten laten gaan), en wanneer je er klaar voor bent kun je korte explosieve sprints in je schema gooien (op het tempo dat jij aankan, en ja dit gaat vermoeiend zijn de eerste keren).

      Dit is als je de sportschool niks vind, want als je dat erbij doet en met gewichten gaat trainen. Explosief, 2x in de week en max 45 min per keer, dan zal het allemaal nog wat beter gaan.

      Dat alles gezegd hebbende hangt 80% van je resultaat af op welke manier je eet. Welke genen in je lichaam jij gaat aanspreken met je voeding. Degene waarmee je vet op blijft slaan, of die waar je vet mee verbrand. Met de juiste voeding kun je simpelweg die knop gewoon omzetten.

      Blijf lezen en leren,

      Veel succes!!

  • Hoi Mitch!

    Kunt u mij vertellen welk merk van visolie is goed en waar kan ik het kopen in nederland. Ik ben vegetariër en eet geen vis. Daarom wil ik wat vis olie in mijn dieet op te nemen.
    Bedankt!

    • Hoi Ramya,

      Dit blijft een goede visoliecapsule: http://www.eiwitpoeder.nl/extromega-1

      Voor optimaal gebruik zou ik ongeveer 5 capsules nemen zodat je ongeveer aan de 900 mg EPA en 600 mg DHA komt.

      Groet Mitch

      • Jammer dat Mitch hier niet op reageert......

        • Charlotte van Liessum says:

          Hi Ans,

          De reacties van Mitch zijn door hem geplaatst. En ook wij van team Paleo.nl willen met liefde mensen op weg helpen :)

  • Dank voor je leuke info,ik ga ook n poging wagen om af te vallen. Tot nu toe lukt dat niet met mijn toch zeer gezonde leefwijze.
    Btw je site staat vol grammaticale fouten....das jammer...:-)

  • Hoi Mitch,

    Leuk dat ik op je site terechtkwam. Tot nu toe lees ik vooral veel op Amerikaanse sites. Ik leef sinds juli vorig jaar volgens het Paleo-principe. In eerste instantie vooral omdat ik me fitter en energieker wilde voelen en omdat ik al lange tijd last had van watten in mijn hoofd. Paleo bevalt me ontzettend goed! Ik heb me fysiek en geestelijk in lange tijd niet zo goed gevoeld. Toegegeven, het is behoorlijk bewerkelijk omdat je heel veel tijd in de keuken moet doorbrengen, maar daar word je vanzelf handiger in. In het begin verloor ik niet gelijk veel gewicht, maar nu ben ik ongemerkt toch al 10 kilo kwijt. En voor mijn gevoel moeiteloos! Het voelt in het begin heel vreemd om zoveel (gezonde) vetten te eten. Mede omdat het Voedingscentrum ons zo bang heeft gemaakt voor vetten. Maar het levert veel resultaat op! Onder andere gewichtsverlies, een mooiere huid en helderder in mijn hoofd. Ook mijn PMS is veel minder en heb ik nauwelijks meer last van psoriasis. Ik zal zeker nog eens vaker je site bezoeken. Dank voor je info!

    groet, Karin

    • Hoi Karin,

      Bedankt voor je berichtje, en WOW, wat een goeie gebruikerservaring heb jij ook met de paleo levenswijze!

      Heel veel succes nog!

  • Hallo Mitch,

    Na het lezen van het bovenstaande artikel wilde ik graag vertellen dat ik wel aan ben gekomen met paleo. Ik vind het zeer frustrerend om eerlijk te zijn! Ik eet nu drie weken streng volgens paleo en sport 4 keer per week (hardlopen, bodypump en total body work out). Ik volg paleo vanwege psoriasas klachten maar dacht dat ik ook zeker zou afvallen.
    Heb je tips?
    Ik ben 28 jaar oud, 1.75 groot en weeg inmiddels 72.5 kg! Vreselijk en wil graag onder de 67 wegen.

    Groetjes

    • Wel even een reality check, met 1,75 72,5 kilo wegen is echt niet problematisch. Als dat je gewicht is met veel beweging en gezond eten.. Dan beste Marloes is het waarschijnlijk gezonder vriendjes met die 72 KG te worden. Die kilo's zouden ook zeker zomaar in meer spier weefsel kunnen zitten

  • Hallo Mitch,
    Via een link van iemand naar hetpaleioprincipe.nl ben ik verder gaan lezen.
    Kost jouw cursus ook €325,-- euro?
    Ik heb me iig aangemeld voor de nieuwsbrieven om meer te weten te komen van deze manier van eten en om te kijken of het wat is voor mij.
    Gr
    Cari

    • Nee, hoor dat kost mijn cursus niet.

      Maar mijn programma is pas vanaf 10 Mei verkrijgbaar. Lees eerst de nieuwsbrieven goed door. Dat is een heel goed begin!

      Laat me weten wat je ervan vind.

  • Hoi Mitch,

    Hier een meelezer. Bedankt voor je informatie op de site! Ik ben sinds vandaag paleo aan het eten en heb echt extreme dorst. Ik vond het fijn om te lezen dat dit voor kan komen :-). Succes met je site, ik blijf m lezen.

    Gr. J

  • Hoi Mitch,

    Ik ben met Paleo in aanraking gekomen doordat ik bij the bootcamp club ben gaan trainen. Een Paleo workshop was onderdeel van het programma. Ik ben op 6 april begonnen met Paleo eten, het is nu 11 mei en ik ben 7 kilo kwijt!
    Naast de verloren kilo's zit ik een stuk strakker in mijn vel, mijn gezichtshuid straalt en ziet er gezond gekleurd uit. Mijn energie is bijna onuitputtelijk. En bovenal: ik eet werkelijk zalig!
    Heb totaal niet het idee dat ik aan de lijn ben.
    Train 2 keer in de week 1 uur, lekker buiten, bootcampen. Een combinatie van interval cardio en kracht.
    Ik geloof dat het Paleo principe voor het eerst een leefstijl is die ik langdurig ga volhouden.
    Ik kan het iedereen aanbevelen!

    Groeten van Wilma

1 2 3 5
Related Post