Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

No comments

Zelfgemaakte Zuurkool

Zuurkool
Groente gerechten

Zuurkool

Wist je dat onze buik ongeveer 100 triljoen bacteriën bevat, zowel goede als slechte? De goede bacteriën helpen je lichaam om eten te verteren, om essentiële voedingsstoffen te absorberen en om je immuunsysteem te versterken. Ze zorgen er ook voor dat je spijsverteringsstelsel gezond en ‘schoon’ is, beide essentieel voor een plattere buik. Je kan je darmen in balans houden door elke dag te genieten van veel verse groenten en gezonde vetten, en door rekening te houden met de juiste voedselcombinaties, maar soms kan je buik wel wat extra hulp gebruiken. Zeker als je veel last hebt van stress, als je hormonen uit balans zijn of als je niet voldoende slaapt. Voeg daarom eens gefermenteerde groenten zoals zuurkool en kimchi toe aan je maaltijden. Ze zijn een van de beste natuurlijke bronnen van probiotica.

Macro's (per portie)

Vetten 0% (0 g)
Eiwitten 18% (3 g)
Vezels 36% (6 g)
Koolhydraten 0% (0 g)
67 Calorieën per portie

Ingrediënten

Porties 4

Groene kool
1
stuk(s)
Keltisch zeezout
1
tl

Bereidingswijze

Moeilijkheid Easy

Voorbereidingstijd 15

Kooktijd

1

Verwijder de vier buitenste bladen van de kool en leg ze even aan de kant. Je zal die bladen later nog nodig hebben.

2

Gebruik de keukenmachine met het 2-millimeter-mes om de kool te versnipperen. Je kan hiervoor ook een mandoline of chef-mes gebruiken. Plaats de versnipperde kool in een heel grote mengkom.

3

Strooi het zout over de kool en masseer de kool gedurende 30 seconden of langer, tot de kool zijn sap begint vrij te geven.

4

Laat de kool 5 à 10 minuten rusten. Het zout zal de vloeistof uit de kool trekken. Als je gehaast bent, kan je een of meerdere eetlepels water aan de kool toevoegen om het proces te versnellen.

5

Masseer de kool opnieuw tot de groente heel sappig is.

6

Plaats de zachte kool en het sap in een grote bokaal en duw de kool goed aan zodat het sap erboven komt te staan.

7

Plaats de buitenste koolbladen (die je aan de kant had gelegd) bovenop de zuurkool. Bedek de kool met een klein gewicht zoals een kleine bokaal gevuld met water. Dat zal ervoor zorgen dat de kool mooi onder water blijft staan en dus niet slecht zal worden door contact met zuurstof. Sluit de bokaal af.

8

Bedek de bokaal met een propere keukenhanddoek. Plaats de zuurkool 4 dagen à 1 maand op een koele donkere plaats om te fermenteren, afhankelijk van hoe zuur je de kool wenst.

9

Zodra de kool klaar is, kan je de bovenste koolbladen verwijderen en de zuurkool eventueel in kleinere luchtdichte potten gieten. Bewaar de zuurkool in de koelkast.

10

TIP.

Controleer of de zuurkool zeker niet beschimmeld is of een bruinig kleur heeft. Als dat het geval zou zijn, kieper alles dan in de vuilbak en begin gewoon opnieuw. Maak je geen zorgen als er zich bovenaan luchtbubbels vormen. Dat betekent dat er zich probiotica in de zuurkool aan het vormen zijn. • Gebruik altijd een glazen bokaal, en vermijd plastic en metaal; glas heeft geen invloed op het fermentatieproces. • Wil je ook eens andere recepten uitproberen? Je kan allerlei kleurrijke groenten en kruiden aan je zuurkool toevoegen, zoals wortel, rode biet, broccoli, look, gember, citroensap, verse dille, karwijzaadjes of zelfs hete chilipepers!

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.