X

Is Graan Paleo?

Waarom je van Brood Niet Persé Groot en Sterk Wordt

Vroeger (voor Paleo) was ik gek op brood, spaghetti en andere producten gemaakt van graan. Maar voor nu is graan voor mij niets anders dan een lekkere, maar niet vullende maaltijd.

Ja, ik lust nog steeds wel brood, maar ik eet het bijna niet meer omdat ik na het eten gewoon geen verzadigd gevoel heb.

Granen zijn een goedkope manier om suikers / calorieën binnen te krijgen, en het is overal verkrijgbaar. Dat maakt dat we het zo massaal eten. Echter het is geen optimale voeding. De lectines (gluten) uit graan zijn niet goed voor je – aangezien ze je darmstelsel kunnen beschadigen – en de insulinepiek die je krijgt na het eten van graan zorgt voor een verstoring van je hormoonstelsel.

Nope, ik hou niet van graanproducten. Ik noem het… “Het gif van de wereld”. Haha, sommige van mijn vrienden horen het me nog zeggen. Maar na mijn resultaat, zitten zij nu ook op de eerste rij om paleo eens een kans te geven.

Onze genen zijn niet veel veranderd

Zoals je wellicht weet zijn we als mensen pas 10.000 jaar geleden graan gaan eten. Als je dit tegenover de tijd zet die wij op aarde zijn (2.000.000 jaar) en daarbij bedenkt dat onze genen niet veel zijn veranderd in deze lange periode dan kun je wel nagaan dat het veelvuldig eten van deze voeding vragen is om problemen.

Helaas denken nog steeds veel mensen dat graan, en dan met name bijvoorbeeld volkoren, echt gezond voor je is en vol met voedingsstoffen zit. Niks is minder waar.

Natuurlijk zijn er redenen te bedenken om wél granen te eten. Nogmaals het is goedkope voeding, en het is op elke hoek van de straat verkrijgbaar. Soms ben je in bepaalde sociale situaties op granen “aangewezen” maar buiten dat zie ik weinig redenen om graan te consumeren.

Je moet begrijpen dat de overheid het eten van granen heeft gepusht om financiële redenen. Het is goedkoop om te verbouwen en je kunt het lang bewaren. Wees dus bewust WAAROM de overheid dit promoot als gezond.

Het spijt me als ik je moet teleurstellen maar er worden veel fabeltjes verteld over het gebruik van graan. En in dit artikel wil ik ook een aantal van deze stellingen ontkrachten.

Te beginnen met:

In graan zitten vezels die je nodig hebt!

Hmmm… Waar, maar ook weer niet helemaal waar. In graan zitten inderdaad vezels. Maar zo ook in groenten en fruit, en zelfs nog een stuk meer. Als je kijkt op basis van calorieën dan bevat fruit ongeveer twee keer zoveel vezels als volkoren graan, en groenten ongeveer ACHT keer meer vezels.

Daarnaast zitten in groenten en fruit ook veel vitamines en mineralen. Graan bevat ook vitamines zoals B1 en B2, magnesium, ijzer en zink. Maar als ik dan kan kiezen tussen een koolhydraatrijk broodje (denk insuline) of een grote salade, dan ga ik toch voor de salade. Deze geeft je al deze voedingsstoffen, mineralen en zelfs nog meer.

Granen staan prominent in de schijf van vijf!

Jazeker. Maar vertelde ik je net niet al wat de grootste reden hiervan is? Financieel gewin. Daarnaast blijft de overheid vasthouden aan traditionele wijsheid. Maar uiteindelijk zal ook de overheid breken. Het kan niet anders. Die schijf van vijf gaat een keer flink op de schop. Wanneer? No idea? Maar ze hebben op een gegeven moment kaas er al afgehaald wat ik me kan herinneren, echter beter hadden ze de graanproducten eerst verwijderd naar mijn mening. 😉

Update 2016: Er is een nieuwe schijf van vijf. Ik ben zelfs door Trouw geïnterviewd om mijn mening hierover te geven. De schijf van vijf is al iets beter, maar verre van optimaal.

Misschien was kaas het eerste stapje, want ze zullen de boel nooit rigoureus omgooien. Wat denk je dat het voor gevolgen heeft voor de economie als iedereen ineens massaal het graan laat staan. Enorme gevolgen! 65% van ons Westerse dieet bestaat uit graanproducten, denk jij dat de overheid dit liever zo lang mogelijk even stil houdt!? Ik denk het wel.

Er is echter geen enkele reden om graan te eten. Bij mij staat het stoppen van graan eten in hetzelfde lijstje om gezonder te gaan leven als het stoppen met roken, en stoppen met het drinken van je calorieën (in de vorm van sapjes, frisdrank of alcohol). Ik ben ervan overtuigd dat het dermate slecht voor je is.

Het probleem is gewoon dat ons lichaam zich nog niet aangepast heeft aan het verteren van graanproducten. Deze voeding is nog “te nieuw”. We hebben er 3 miljoen jaar over gedaan om rechtop te gaan lopen. De verandering van de botstructuur duurde 1 miljoen jaar. De verandering van de knieën nog een miljoen jaar. Graan zit pas 10.000 jaar in ons voedingspatroon, 3% van onze totale tijd op deze aardbol. De tijd dat wij dit goed kunnen verteren ga jij echt niet meer meemaken ;-).

Daarnaast zijn de meeste graanproducten van zichzelf niet eens lekker of zelfs eetbaar, ze moeten eerst bewerkt worden om ze eetbaar te maken. Zonder bewerking zitten er vele giftige anti-nutriënten in graanproducten.

Gluten, lectines en fytaten (fytinezuur)

Alles op aarde wat leeft heeft een manier gevonden om zichzelf te beschermen tegen gevaar. Dit is de basis van het overlevingsinstinct. Dieren kunnen vaak rennen, of aanvallen. Maar planten kunnen dit niet. Het geheime wapen van planten is vaak een vorm van gifstof zodat dieren niet teveel kunnen eten zonder ziek te worden. De natuur wil elke soort graag in leven houden namelijk.

Het enige deel van de plant welke gegeten mag worden is de vrucht / het fruit. En niet zonder reden. Fruitsoorten zijn lekker en zitten boordevol voedingsstoffen omdat het juist de bedoeling is dat ze opgegeten worden. Hierdoor kunnen de zaadjes zich verspreiden als dieren / of mensen weer gaan poepen. De zaadjes uit het fruit blijven in tact tijdens het verteringssysteem. Alles in de natuur heeft een plan, een functie. En fruit moet opgegeten worden, de zaadjes moeten verspreid worden, via poep, via de wind, of via een bij naar de volgende bloem.

Sommige dieren kunnen graan eten. Vogels en insecten kunnen omgaan met de anti-nutriënten. Maar mensen kunnen dit niet. Misschien als we granen 2 miljoen jaar geleden “ontdekt” hadden dan was dit nu anders geweest. Maar zo is het niet. Sommige mensen kunnen zuivel verdragen, en anderen kunnen zoete aardappelen prima eten, maar we kunnen niet ontkennen dat de effecten van lectines, gluten en fytaten niet goed zijn voor ons lichaam.

Ik zou niet weten waarom mensen die toegang hebben tot vlees, fruit en groenten ook nog graan zouden moeten eten. We hebben geen graag nodig om te blijven leven, sterker nog, je leeft een stuk prettiger zonder graan. Ik spreek uit ervaring. Meer energie, en een sterker en slanker lichaam.

Danielle:

View Comments (124)

  • Echt een eye-opener... Ik was al gestopt met het eten van brood, witte rijst en witte pasta vanwege het zetmeel. Met de gedachte heel gezond bezig te zijn eet ik nu elke ochtend havermoutpap (met water, chia zaadjes, rozijnen en kaneel). Uit het artikel kan ik opmaken dat ik daarmee helemaal niet gezond bezig ben?! Of is havermout een graansoort dat wel goed is?

    • Nope, havermout is niet het beste wat je kunt eten. Je hebt heel slecht graan, zoals tarwe - en middelmatig slecht graan zoals rijst. Havermout zit hier een beetje tussenin.

      Het probleem met graan, en dus ook havermout, wat ik hierboven niet heb aangegeven is ook het fytinezuur wat aanwezig is. Dit zuur hecht zich aan mineralen waardoor deze niet geabsorbeerd kunnen worden. Dus hoewel de granen mineralen bevatten kan je lichaam hier niks mee.

      Daarnaast blijft het een insuline pomper voor je lichaam, en mijn stelling is dat je in je leven zo min mogelijk insuline moet aanmaken voor een zo fit mogelijk lichaam.

      Suikers en graan elimineren is het beste! Maar het zijn keuzes die je moet maken.

      • elisabeth hertsenberg says:

        zou je wel speltbrood kunnen eten?

        • Speltbrood is ook gewoon graan. Je kunt dit eten zoals Quinoa of boekweit en dat soort "gezonde granen". Maar als je doelstelling is om af te vallen met de paleo levenswijze dan kun je deze het beste in het begin vermijden.

          Zodra je op je goede gewicht zit kun je deze producten rustig weer toevoegen om te kijken hoe je lichaam erop reageert.

          • ik ben het er niet helemaal mee eens dat spelt bij de 'gezonde granen' hoort. spelt is net zo slecht als tarwe. Op basis waarvan is het een gezondere graan en is havermout een slechte? ik heb juist begrepen dat havermout een veel betere optie is want veel minder allergenen (wel zo'n 20)en het is zeer goed voor je darmen.

          • Stef (Neo Paleo) says:

            Even in het kort: grassen worden grofweg onderverdeeld in 3 subfamilies: bamboesoorten, graansoorten en rijstsoorten.

            Spelt en tarwe zijn graansoorten: beide bevatten gluten maar spelt bevat meer eiwitten en mineralen dan tarwe (en dat smaak je dan weer in de typische notensmaak van een speltbrood).

            Boekweit en quinoa zijn geen grassen, dus ook geen granen.

          • Ik lees steeds over afvallen binnen de Paleo ideologie. Wat als je niet wilt afvallen, maar juist aan wilt komen?

      • Je spreekt over fytinezuur maar waarom spreek je dan nooit over oxaalzuur dat in fruit en groenten aanwezig zijn? Deze zijn toch ook niet echt gezond?

      • Net kreeg ik weer van iemand te horen (die HEEL SLANk is) Dat ze ontbijt met havermout gekookt in water. En ik hoor dus van meerdere mensen dat ze hier goed op reageren. maar als ik dat ga eten heb ik echt de hele tijd buikpijn! Hoe kan dat nu :( Het lijkt alsof het veel te 'zwaar' is voro m'n lichaam.

        • Martha de Paulo says:

          Ik eet overnight havermout dat is havermout in gefilterd water een nacht in de ijskast zeten en de andere dag afgieten en zo kan je het beter verwerken. Maar hoe zit het met vlees eten wat ik zo wie zo vreselijk vind om te weten hoe de dieren worden geslacht, kippen, koe, varken, schapen, lammetjes, kalfjes. De melk die er word gedronken die bestemd is voor de kalfjes die weg worden gehaald van de moeder dus wat blijft er nog over. Ik koop biologisch brood dus dat is wel beter voor je gezondheid. Eieren vind ik ook niet gezond want de kippetjes krijgen stress omdat ze teveel eieren moeten leggen. Vlees eten kan darmkanker veroorzaken wat kunnen we nog eten. Zo,wie zo eet ik geen vlees meer vanwege het dierenleed en de volgende stap is naar vegan. Ook heb ik een vermoeden dat de lekkende darm de oorzaak is van parasieten die lekken maken in je darmen. Ik heb ze zelf en heb de parasieten opgelopen in Mexico. Oke dat was mijn visie

  • Fotografie Ilse says:

    Wat een goed artikel, zo goed geschreven!
    Ik heb al verschillende boeken gelezen zoals het energeticus-dieet, oergondisch eten, oesterk, paleo, enz., maar rond spelt, geitenmelk enz. is niet echt een duidelijkheid? Boekweit zou geen graan zijn en zwarte wilde rijst ook niet; het zou een grassoort zijn? Ik heb jaren gluten-en lactosevrij gegeten en biologisch, sinds 4 maanden paleo en darmen veel rustiger nu! Omdat er niet echt een vervanger is voor pasta vroeg ik me af of 100% boekweit-pasta af en toe wel eens kon?

    • Je eet paleo? Wat een onzin. Ten eerste weten we helemaal niet wat mensen in het paleotijdperk aten, maar wat we wel weten is dat mensen aan de kust anders eten dan in het binnenland. 1 paleodieet kan er helemaal nooit zijn.

      • Idd! en wat voor de ene werkt werkt voor de andere juist niet! en ik vind dat je granen met mate kan eten, behalve die gluten bevatten dan!

  • Een extra nadeel van granen is dat ze hoofdzakelijk onverteerbare vezels bevatten die de fermentatie in de dikke darm aanwakkeren, wat bij veel mensen darmirritatie (opgeblazen buik, kramp, winderigheid e.d.) veroorzaakt.

    PS Nog even over de zaadjes in fruit: die worden niet door bijen van de ene bloem naar de andere gevlogen, dat is stuifmeel, waar in combinatie met een stampertje pas later een zaadje van komt ;-).

    • Herma je hebt gelijk, je scheef het wel op 1 april maar het is geen grap.
      Dergelijke fouten maken mij altijd argwanend op de rest van de Paleo sites,
      waar bijv. Aspartaam dat niet echt streng verboden wordt.

  • Wat ik in dit verhaal een beetje mis, is een wetenschappelijke onderbouwing van de stellingen die je noemt. Begrijp me niet verkeerd, ik eet zelf ook Paleo sinds kort, maar wil wel graag weten wat nu precies de redenen achter bepaalde stellingen zijn.

    Het noemen van enkele stoffen die ergens in voor komen, is naar mijn mening onvoldoende om als "bewijs" te tellen dat iets wel of niet goed zou zijn.

    Het artikel zou, vind ik, een hoop baat hebben bij een nadere uitleg en empirische onderbouwing van deze stellingen.

    Just my 2 cents ;)

  • Hoi, mijn kleindochter eet glutenvrij brood, zou ik dat dan wel mogen?

    • Nee, beter van niet. Brood = brood, en het blijven veel suikers en weinig voedingswaarde.

      Het is wel iets beter, omdat het geen gluten bevat, maar aanraden zou ik het niet.

      • Ik vind het allemaal heel interessant om te lezen. Geloof zeker dat het waarheden bevat. Maar enkele dingen ben ik het niet helemaal mee eens. Bacon? Kan toch niet goed voor je zijn? Ben geen moslim ofzo varkens zijn chill.
        en zover ik weet is ook rundvlees niet echt super.
        Als het tokt is het okee? Ik neem aan dat je wel bedoeld kip die niet bewerkt is dus volledig bio.

        We moeten zeker opletten wat we eten. Maar inplaats van het eten te veranderen na dat van vroeger met andere Leef omstandigheden.
        lijkt het mij beter om verder te kijken. De evolutie gaat door natuurlijk.

        Vlees is super lekker maar het is niet noodzakelijk. De essentiële stoffen in vlees kunnen we ook uit andere plantaardige voeding halen. Daarbij hoef je niet direct aan soja te denken want te veel soja is ook niet goed.

        Om vlees te verteren vraagt meer energie van je lichaam dan de notenmix waar overigens meer verschillende aminozuren in zitten dan vlees.

        Dit is in ieder geval wat ik geloof of denk te weten. Leer mij alsjeblieft.

        mitch misschien vind je dit een interessant boek " je moet bukken om een kruid te plukken" het ligt niet gelijk met jullie visie. Maar het heeft vele mensen geholpen van vervelende ziektes heb het zelf ervaren. Uiteindelijk zijn we allemaal natuurlijk opzoek na de waarheid.

      • In de pauze eet ik 4 broodjes, wat moet ik dan ipv brood nemen??

  • ben heel blij met dit gegeven en de duidelijkheid naar buiten. weet zelf heel goed het verschil in mijn lichaam als ik wel of geen brood eet. Enorm, weg dikke en opgeblazen bui, winderigheid honger schommelende bloedsuikerspiegel.
    als ik er mee stop dan heb ik al in no time een ander gevoel mentaal en fysiek.
    heb t echt verschillende malen uitgetest ook met zuivel. hetzelfde verhaal
    ook al is t wel duurder ik probeer zoveel mogelijk biologisch te kopen

  • Ik ben heel benieuwd wat ik met mijn lunch dan moet eten ipv brood?? En mag kwark met muesli wel of dan ook niet??
    En qua avondeten, als ik geen pasta of aardappels eet heb ik zo weer honger, dus wat eet je dan zodat het je maag vult?
    Ik hoor graag je antwoord. Gr Rachelle

  • Interessant verhaal, ik zie echter geen enkele bewijsvoering voor je argumentatie.

  • goedemorgen,
    Ik heb net twee boeken gelezen van Gordon S Tessler n.l Afvallen door goed te eten en het Genesis Dieet en dit wat ik nu lees staat daar haaks tegenover met name de granen.
    Wat is waarheid in deze?
    De mensen die veertig jaar in de woestijn leefde aten alleen granen en zaden ze maakten pap brood en het gaf ze veel energie.
    Als je ervan uit gaat dat God ons geschapen heeft zal Hij toch wel weten wat het juiste voedsel voor ons is lees maar.
    met vriendelijke groet Jolanda

    • Hoi Jolanda, ik ken deze boeken niet. Iedereen gelooft wat hij wil geloven. Ik ben overtuigd van de Paleo theorie, ik heb hier eigenhandig natuurlijk een hoop resultaat mee gezien bij mezelf, en bij anderen.

      Maar als jij graag iets anders wil volgen dan is dat geen probleem voor mij.

    • Beste Jolanda,

      Leuk dat je spreekt over God. Gen. 1: 31 Een God zag dat het zeer goed was.
      Dit is dus op het einde van de schepping. De schepping heeft zeer lang geduurd en zo af en toe was het niet naar de zin van God en startte hij opnieuw. Het voorgaande werd dan vernietigd door een laagje ijs. (Wij noemen dat de ijstijd).
      Dus op het eind van de schepping en dat heeft geduurd tot de zondenval, was de natuur en de mens volkomen in harmonie. Het z.g. eenkoren was toen het graan, een graansoort met maar 12 chromosomen. Het huidige tarwe heeft er 48! door o.a. genetische manipulatie.

      Granen (het oergraan) zijn niet slecht, dat wat de mens ervan maakt is slecht.

  • Jolande V says:

    Hi Mitchell! Je schrijft; brood = brood. Maar wat als je nu op basis van kokos- of amandelmeel zelf brood bakt? Ik neem aan dat dit prima in de paleo-wijze past mits je geen suikers etc. toevoegt?

    • Jep, dat is wel prima. Maar speltbrood, glutenvrij brood, zuurdesembrood.. Alles heeft als hoofdingrediënt toch graan. Sommige schadelijker dan andere.. maar mijn voorkeur heeft het gewoon niet. Ik kies liever voor andere voedingsbronnen waar niks "mis" mee is.

1 2 3 14
Related Post