Dus Vet Is Niet Per Definitie Slecht Voor Je?

Nee, zeker niet. Niet op de manier waarop jij het waarschijnlijk een groot deel van je leven te horen hebt gekregen.

De meeste mensen denken nog steeds dat ze dik (vet) worden van het eten van vet. En dat het eten van vet eten ervoor zorgt dat deze vetten direct aan je lichaam geplakt worden. Maar dit is niet het geval.

Je lichaam prefereert zelfs vet als energiebron (brandstof). Vet is een meer stabiele en constante vorm van energie voor het lichaam. Koolhydraten geven de pieken en dalen, en creëren de honger in je lichaam. Wanneer jij stopt met het eten van deze koolhydraten, zal je lichaam zich weer herstellen naar de originele brandstof waar het eigenlijk voor gemaakt is om te verbranden, namelijk vet.

Tot het moment dat jouw lichaam weer overgaat op het verbranden van vet als energiebron, is je lichaam een suikerverbrander geweest. Jij hebt je lichaam veel meer energie gegeven dan het nodig heeft door het eten van simpele koolhydraten en dit heeft jouw lichaam opgeslagen als vet.

Bekijk hieronder deze grappige video waarin op een gemakkelijke manier nogmaals wordt uitgelegd hoe wij écht dik worden:

Vet is een veel betere macronutriënt en vult veel beter dan koolhydraten. En omdat je sneller vol zit, is het veel gemakkelijker om minder calorieën te eten binnen een voedingspatroon welke hoog in vet zit dan dat je een voedingspatroon aanhoudt welke hoog in koolhydraten zit. Je eet van natura gewoon minder omdat je simpelweg sneller vol zit. Het lijkt raar, maar het is echt waar.

Tip: als je trek hebt tijdens het paleo dieet, dan kun je dit simpelweg oplossen door meer vet te eten uit bronnen zoals kokosolie en avocado’s.