Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

8 Mythes Over Calorieën die de Meeste Mensen Geloven Wij Beantwoorden de Meest Gestelde Vragen over Calorieën

Calorieën zijn belangrijk. Maar zou je echt iedere calorie moeten tellen die je binnenkrijgt? Lees de waarheid over deze hype.

Gaat het erom net zoveel calorieën te verbranden als je binnenkrijgt? Is bewegen alleen belangrijk om calorieën te verbranden? Verbrand je ze als je zweet? Geven etiketten en calorieëntellers altijd het juiste aantal aan? Acht misvattingen over calorieën:

1. Het gaat om calorieën die je binnenkrijgt en die je verbrandt

Als dit waar was, zou je dan geen gewicht verliezen van een Mc Donalds-dieet? Je zult er best wat van afvallen, maar deze mythe gaat volledig voorbij aan de kwaliteit van voedsel. Met andere woorden: deze mythe negeert het belang van groenten, gezonde vetten, eiwitten en meer. Je kunt natuurlijk je hele leven fastfood eten, maar dan krijg je vrijwel zeker een hoog cholesterol, hart- en vaatziekten en andere gezondheidsproblemen. Bovendien zou je leven vrij kort zijn. De mythe houdt totaal geen rekening met de menselijke biologie, biochemie en endocrinologie. Sommige mensen eten ‘precies het juiste’ aantal calorieën en bewegen ‘precies’ genoeg en toch vallen zij niet af.

2. Een calorie = een calorie

Deze mythe lijkt sterk op de vorige, maar is toch net iets anders. Ons lichaam reageert anders op bijvoorbeeld een toffee dan op biefstuk. Je kunt wel het ‘juiste’ aantal calorieën eten, maar als hier heel veel suiker bij zit, kom je toch aan. Een goed voorbeeld is frisdrank. Dit is feitelijk niets anders dan suikerwater. Wil je afvallen, haal frisdrank dan uit je dieet.

3. Calorieën worden juist aangegeven

Het aantal calorieën op de verpakking is op zijn best een goede schatting. In werkelijkheid wisselt het totale aantal in voedsel. Het is niet bekend hoe het in Nederland zit, maar in Amerika geeft de Food and Drug Administration (FSA) voedingsfabrikanten maar liefst 15-20 procent speelruimte bij het aangeven van het totale aantal calorieën op de verpakking. Hoewel alle restaurants in Amerika inmiddels verplicht zijn om het aantal calorieën van een maaltijd te vermelden, zijn hun berekeningen vaak verre van nauwkeurig. Wil je weten wat je binnenkrijgt? Kook dan zelf met verse ingrediënten.

4. Het maakt uit wanneer  je calorieën eet

Het tijdstip waarop je iets binnenkrijgt heeft niets te maken met een gezond gewicht.

Hoewel het geen goed idee is om een ijsje te eten voordat je naar bed gaat, heeft het tijdstip waarop je het binnenkrijgt niets te maken met een gezond gewicht (maar uiteraard wel alles met het ijsje). Er bestaan diëten waarop je binnen een bepaalde tijd alles mag eten wat je wilt. Deze diëten zijn herhaaldelijk ontmaskerd.

5. Callorieënteller is nauwkeurig

Omdat het totale aantal calorieën in voedsel wisselt, zijn deze tellers nooit helemaal nauwkeurig. Wil je afvallen? Vergeet dan het tellen. Kijk liever naar het ideale aantal calorieën voor jouw lichaam, krijg een goed idee van drie uitgebalanceerde maaltijden, en eet deze. Alles wat verder gaat dan dit, is voer voor een voedingsdeskundige.

Als het gaat om calorieën die je verbrandt, kun je het resultaat van een teller op een fitnessapparaat het beste met een korreltje zout nemen. Deze geeft slechts een indicatie van het aantal verbrande calorieën. De meter gaat namelijk uit van een gemiddeld gewicht en een gemiddelde verbranding. Maak liever een schema voor regelmatige lichaamsbeweging, en blijf dit volhouden.
Sowieso is het goed om zoveel mogelijk te bewegen. Neem dus de trap in plaats van de lift, wandel in plaats van de auto te pakken en plan leuke fietstochten naast je dagelijkse lichaamsbeweging.

6. Bewegen is alleen belangrijk omdat je er calorieën mee verbrandt

Niets is minder waar. Bewegen zorgt niet alleen voor meer energie en een sterk en gezond lijf. Bewegen ontspant ook en is zelfs goed voor je hersenen! En dat met slechts twintig minuten bewegen per dag. Wetenschappers stellen zelfs dat bewegen voedsel is voor de hersenen.

7. Gewichtsverlies = vetverlies

Veel mensen denken dat gewichtsverlies hetzelfde is als vetverlies. Deze vlieger gaat helaas niet op. De reden waarom lage calorie diëten niet werken, is omdat je er naast vet ook spieren mee verliest. Om alleen vet te verliezen, gaat het om een hoge kwaliteit voedsel. Door gezond te eten, leert je lichaam hoeveel voeding het nodig heeft. Daarnaast werkt je stofwisseling zoals het hoort. Voeding van hoge kwaliteit houdt bovendien je bloedsuiker- en hormoonspiegels in balans.

8. Zweten = calorieën verbranden

sportenDeze mythe is wijdverbreid. Hoewel niet helemaal onwaar, klopt het niet helemaal dat je met zweten calorieën verbrandt. Hoe meer je in vorm bent, hoe beter je je lichaam kunt laten afkoelen. Dit betekent feitelijk dat je minder zweet.

Zweten hangt af van verschillende psychologische en biologische processen. Hoewel het een goed teken is als je zweet (het betekent namelijk dat je intensief beweegt), is het niet het allerbelangrijkste van bewegen.

Calorieën tellen niet

Zoals je ziet, is veel van de kennis over calorieën onjuist. Wanneer het om je gezondheid gaat, draait het vooral om gezond verstand, biologie en biochemie.

Wat betekent dit voor je dagelijks leven? Ga voor een gezonde lifestyle: kies het meest voedingsrijke voedsel, eet drie flinke maaltijden per dag, beweeg slim en slaap veel. Het is misschien niet de meest sexy manier van leven, maar het geeft je wel een gezond en fit lijf.

Calorieën, hoewel belangrijk, zijn enkel onderdeel van een groter geheel. Belangrijker is je voedselkeuze. Ga voor een grote hoeveelheid groenten, wat gezonde vetten en een flinke portie eiwitten van hoge kwaliteit. Verlies je niet in de details. Blijf vasthouden aan de basis en houd dit consequent vol. Dan merk je zeker dat calorieën niet tellen als het om een betere gezondheid en meer energie gaat.

Meer tips voor een gezond gewicht? Schrijf je gratis in voor de Paleo cursus en ontdek hoe jij kunt werken aan een gezond en fit lijf.

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Meer Artikelen

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.