X

Glucose, Suikers en Diabetes Type 2 Uitgelegd

Hoe Je het Krijgt en Hoe Je er Vanaf Komt

We beginnen er met zijn allen achter te komen dat diabetes type 2 een flink probleem is in Nederland 1 maar ook in de rest van de wereld 2.

Je ziet krantenkoppen met een woord als sluipmoordenaar 3 en diabetes in één zin.

Voor zover ik daarover mag oordelen ben ik het daar volledig mee eens. De overheid doet niks aan het probleem en de farmaceutische industrie verdient goud geld aan medicijnen die suikerziekte kunnen controleren.

Nee, die jongens van de farmaceutische industrie zitten niet in de business om mensen zo gezond mogelijk te maken, en de overheid weet dat (wellicht). Maarja, wat kun je doen tegen één van de grootste economieën van de wereld. De farmaceutische industrie.

In dit artikel wil ik het hebben over de hele insuline / bloedsuiker en diabetes kwestie.

Ik hoop dat je dit artikel een paar keer door kunt lezen voor jezelf, daarna kunt doormailen naar vrienden of bekenden of kunt delen op Facebook.

Ik ben er namelijk van overtuigd dat wij met z’n allen deze hele diabetes gekte serieus kunnen verminderen zonder het aanraken van medicijnen, en door alleen maar gezonde, echte en eerlijke voeding te eten. Dat we voeding weer gaan gebruiken als medicijn zoals Hippocrates ooit eens heeft gezegd in de mooie woorden:

“Let your food be your medicine and your medicine be your food”

Vet maakt niet vet

Nog een kleine uitleg…

Wanneer je voeding eet verteert jouw lichaam de macronutriënten uit de voeding. Dit zijn bijvoorbeeld koolhydraten, eiwitten (in de vorm van verschillende aminozuren) en vetten. Dingen die het lichaam niet kan verteren zoals alcohol, vezels of gifstoffen, lopen direct door je lichaam heen, of worden zodra deze in je bloedbaan terecht komen, gefilterd door de lever.

De maatstaaf voor deze macronutriënten kennen wij mensen als grammen en calorieën, maar voor je lichaam is het alleen maar brandstof. Wanneer jij meer brandstof neemt dan je lichaam nodig heeft – wat veel mensen doen – zal je lichaam de overige brandstof opslaan (als vet). Dit is een overlevingsmechanisme waar we duizenden jaren geleden blij mee waren toen het eten nog niet op elke hoek van de straat verkrijgbaar was.

Zoals ik al eerder heb uitgelegd in deze aflevering van PaleoTV wordt elke vorm van koolhydraten uiteindelijk omgezet tot een simpele vorm van suiker, namelijk glucose. Dus al je brood, pasta, cruesli, aardappelen, rijst, fruit, toetjes, snoep, frisdrank en meer worden allemaal omgezet tot glucose. En hoewel glucose ook een brandstof is, is het behoorlijk giftig in grote hoeveelheden. De enige manier waarop glucose niet giftig is voor je lichaam, is als het verbrand word in je lichaamscellen. Daarom heeft je lichaam een manier gevonden om de glucose snel uit je bloedbaan te krijgen en het op te slaan in cellen.

In eerste instantie zijn dit cellen in de lever en de spieren (glycogeen). Maar het probleem komt als deze cellen vol zitten (en dit gebeurd behoorlijk snel – voornamelijk bij mensen die niet actief zijn). Wat er dan gebeurd is dat de glucose opgeslagen wordt als vet.

Insuline is een hormoon welke gebruikt wordt om extra voedingsstoffen op te slaan. Het is een logisch hormoon wanneer je kijkt naar het leven van een paar duizend jaar geleden waarin er vaak voedselschaarste was voor langere periode. Ons lichaam is (helaas/of niet) enorm efficiënt met voedingsstoffen. Insuline wordt aangemaakt door glucose (koolhydraten), en dat is waar het voor een hoop mensen moeilijk te begrijpen is. Dit hele diabetes type 2 ding komt omdat mensen te dik zijn (teveel vet hebben). Maar het is niet het vet wat opgeslagen wordt als vet – het zijn de suikers.

Wij als mensen, hebben allemaal aanleg om diabeet te worden, het is inderdaad genetisch bepaald. Wij zijn niet gemaakt om die grote hoeveelheden glucose te verwerken.

Als we 10.000 jaar terug in de tijd gaan dan zien we dat onze voorouders niet zoveel suiker konden eten, omdat het er simpelweg gewoon niet was. Er was hier en daar wat fruit, misschien een wilde zoete aardappel of iets dergelijks, maar niks speciaals. Ons lichaam is gemaakt om gemiddeld zo’n 80 gram koolhydraten per dag te verwerken. Dat is niet te vergelijken met de dagelijkse 300~500 gram die we eten. De rest van het dieet van onze voorouders bestond uit vet en eiwit uit voornamelijk dierlijke producten. Nog sterker… onze voorouders aten zo weinig koolhydraten dat het lichaam zelf meerdere manieren heeft gevonden om extra glucose aan te maken!

Echter vandaag de dag eten we zo ontzettend veel koolhydraten, dat we insuline resistent worden. Onze alvleesklier blijft namelijk gewoon werken (die maakt insuline aan) maar de lever en de spiercellen zitten constant vol met glucose (in de vorm van glycogeen) dus die cellen worden resistent tegen de oproep van insuline. Het gevolg is dat deze cellen minder efficiënt worden en zelfs afbreken. Omdat de glucose niet in de lever of spiercellen kan komen blijft het in de bloedbaan. De alvleesklier merkt dat er teveel giftige glucose in het bloed zit, dus maakt nóg meer insuline aan wat ervoor zorgt dat de cellen nog meer resistent worden omdat teveel insuline ook giftig is. Uiteindelijk vind de glucose – met wat hulp van insuline – zijn weg naar de vetcellen, waar het wordt opgeslagen. Nogmaals, het is niet het vet wat opgeslagen wordt als vet, het zijn de suikers.

En wanneer wij veel koolhydraten blijven eten, en weinig aan beweging doen, blijft de mate van insuline resistentie oplopen. We kunnen dit alleen verhelpen door te schrappen in onze koolhydraat inname en onze lichaamsactiviteit te verhogen. Wanneer je niks doet, gaat dit elke dag erger worden, en het is denk ik onnodig om te zeggen… Maar medicatie helpt hier niet bij!

Ja, je zult wat symptomen bestrijden, maar de oorzaak pak je er natuurlijk totaal niet mee aan.

De Handleiding voor het krijgen van Diabetes Type II

  1. Je glucoselevels blijven voor langere tijd hoger omdat ze niet bij de spiercellen kunnen komen. Deze giftige glucose is niet best voor je bloedbaan en zorgt ervoor dat je aderen gaan dichtslibben.
  2. Meer suiker wordt omgezet in vet. En aangezien je spiercellen minder glycogeen krijgen (omdat ze resistent zijn) en minder goed functioneren is het ook nog eens moeilijker om het opgeslagen vet te verbranden.
  3. Maar het wordt nog mooier. Je insuline stijgt nog hoger en blijft nog langer hoog omdat de alvleesklier simpelweg denkt.. “Oohh, als een klein beetje insuline niet werkt, dan moet ik nog meer pompen”. Maar het probleem hiervan is dat insuline ook giftig is in grote hoeveelheden, en dit kan verstopte aderen veroorzaken (dit is ook de reden dat veel diabetici vaak last van hart problemen hebben).
  4. De insulineresistentie zorgt er niet alleen voor dat er geen glucose meer in de spiercellen terecht komt, het zorgt er ook voor dat er geen aminozuren meer naar binnen kunnen in je spiercellen. Dus nu kun je je spieren niet onderhouden of opbouwen. En als dat al niet erg genoeg is denkt je lichaam ook nog dat er niet genoeg glucose in je spiercellen zit (omdat het er simpelweg niet kan komen), en zal het signalen gaan afgeven om spieren om te zetten in glucose. Je wordt dikker en je verliest spiermassa. Je bent al goed op weg om diabeet te worden.
  5. Je energieniveau keldert, wat ervoor zorgt dat je trek krijgt in meer koolhydraten en dat je minder zin hebt om te bewegen. Je hebt meer zin in het gif wat je lichaam eigenlijk kapot maakt.
  6. Uiteindelijk is je alvleesklier zo uitgeput dat het geen insuline meer kan aanmaken, en dat je het bij jezelf moet injecteren om in leven te blijven.

Gefeliciteerd, je hebt succesvol Diabetes Type II geïnstalleerd in je lichaam.

Het klinkt slecht, en dat is het ook! Maar er is ook goed nieuws. Er is ook een manier om deze weg niet te bewandelen. En je lichaam is er klaar voor.

Tips.

Als eerste is het altijd goed om te bewegen aangezien je insuline gevoeligheid hiervan omhoog gaat. Je spierglycogeen raakt namelijk leeg doordat het gebruikt wordt als brandstof tijdens en na je training. Wanneer de gevoeligheid voor insuline langzaam stijgt is er weer meer ruimte voor aminozuren en andere voedingsstoffen om je spiercellen te bereiken. Op die manier kun je in ieder geval je spiermassa onderhouden, of zelfs opbouwen terwijl je tegelijkertijd werkt aan vetverlies.

Als tweede moet je schrappen in koolhydraten, vooral de koolhydraten uit bewerkte voeding, suiker, snoep, frisdrank en alle andere dikmakers waarvan je weet dat ze slecht voor je zijn. Zorg ervoor dat verse groenten de basis zijn van je voedingspatroon. Niet brood, pasta of rijst of iets dergelijks. Die brood-campagnes met “Brood, daar zit wat in” komen me echt mijn neus uit. Het maakt ons langzaam kapot, en de overheid stimuleert het ook nog.

Kijk om je heen wat er gebeurd, 60% van de Nederlandse bevolking heeft overgewicht. Wat we nu met z’n allen aan het doen zijn is waanzin.

Niet alleen diabetici moeten op hun koolhydraat inname letten – iedereen zou het moeten doen. We hebben allemaal aanleg om diabetici te worden. We zijn allemaal mensen en evolutionair gezien allemaal hetzelfde.

Ja maar… zeggen sommige mensen. Suiker is niet de oorzaak van diabetes, het is aanleg en genetisch bepaald. Dat klopt! Wij als mensen, hebben allemaal aanleg om diabeet te worden, het is inderdaad genetisch bepaald. Wij zijn niet gemaakt om die grote hoeveelheden glucose te verwerken.

Belangrijk: Laat vooral een reactie achter als je voelt dat je dat wilt doen en hier iets over te zeggen hebt, of deel dit bericht met vrienden / familie en andere mensen die je lief hebt.

Het is wat mij betreft te belangrijke informatie om níet te delen! En ik hoop dat jij er ook zo over denkt.

Media / Wetenschappelijke studies:

  1. http://www.diabetesfonds.nl/artikel/diabetes-cijfers
  2. http://www.nu.nl/gezondheid/2958567/recordaantal-mensen-met-diabetes.html
  3. http://www.nu.nl/algemeen/2648520/diabetes-sluipmoordenaar.html
Danielle:

View Comments (33)

  • Wat een verhaal. Lijkt wel een thriller. Ik ben al jaren een grootgebruiker van brood en pasta. Ik ben 45/man /180cm en zag de afgelopen 10 jaar mijn gewicht toenemen van 76 naar 85. Ik snoepte soms , sboms niet maar ik sport best veel. Geef ook al 10 jaren meerdere uren per week spinning en daarnaast loop ik hard. En niet zomaar een paar KM naar ik loop rustig 30km per week. Ik dronk 2 wijntjes per dag (ben nu al 4 maanden gestopt). Aktief leven en toch groeien met 9kg. Ik heb verschillende dieten geprobeerd en ook wel meerdere keren 5 kg afgevallen maar uiteindelijk zwaarder en slapper geeindigd.

    Sinds 2 weken ben ik nu langzaam aan Paleo begonnen. Ik mis brood en pasta verschrikkelijk. Ik eet het bijna niet meer maar maar ik vind het lastig. Er is echter wel iets waardoor ik wordt gestimuleerd: ik ben al 4,5kg kwijt.

    De hele theorie lees ik vaak door maar het muntje is nog niet helemaal gevallen maar 3 dingen zijn mij al heel helder.

    1. Buitenste ring supermarkt
    2. Eieren
    3. Het plaatje met vlees, groente en het glas water er naast.

    Ik voel me prima, soms wat hongerig en bij het zien van pasta en brood loopt het water in mijn mond. Het Paleo kookboek mag er wat mij betreft snel komen.

    Het enthousiaste werk van Mitch mag niet ongehoord blijven echter delen wil ik het nog niet. Is het schaamte, is het een veilige marge inbouwen. Ik weet het niet maar ik wilde wel even via deze weg laten weten dat ik echt enthousiast ben en ik wil dan alvast mijn dank uitspreken voor alle geleverde gratis adviezen tot nu toe. Blijf zo doorgaan!

    • Hey Bart, thanks voor je openhartige verhaal!

      Geef het nog 2 a 3 weken en je gaat de brood en pasta steeds minder missen. Op dit moment is het gewoon afkicken van de suikers, en je lichaam wat zich hiertegen verzet omdat het langzaam aan het overgaan is naar vet als primaire brandstof.

      Eenmaal op die boot waarin je vet gebruikt als brandstof wil je niet anders meer!

      De drie dingen die je hier opsomt zijn belangrijke ankerpunten, tof dat je je daaraan vast kunt houden.

      Nogmaals, ik zeg, geef het wat tijd en wanneer je die echte resultaten gaat zien na een paar maanden en je zo ontzettend goed voelt wil je niet meer terug en kun je hopelijk net als ik niet stoppen met het verkondigen van deze levenswijze.

      (Wat heet levenswijze, wij als mensen zijn gewoon geboren om op deze manier te eten / leven)

      Bedankt voor je complimenten! Het ga je goed!

  • Niet brood, pasta of rijst of iets dergelijks. Die brood-campagnes met “Brood, daar zit wat in” komen me echt mijn neus uit. Het maakt ons langzaam kapot, en de overheid stimuleert het ook nog.

    Dit is een stukje uit jouw verhaal hierboven, de uitspraak "brood daar zit wat in" pakt niet zo goed uit want dat word als link weer gegeven en komt daar uit bij wat jou je neus uit komt en ik denk dat dat ongepast is voor deze site.

    Dat even ter zijde; ik heb al meer dan 10 jaar diabetes 2 en ben door onderzoek erachter gekomen dat het geen ziekte is maar een tekort aan mineralen. (volgens Dr. Joel Wallach google of you tube Dead Doctors Dont Lie ) mineralen die je allemaal terug vind in een paleo dieet.
    De artsen zeggen allemaal dat als je 10 kilo afvalt je de medicatie kan verminderen tot helemaal weg kan laten. nu is het volgende mij overkomen; ik woog rond de 127 kilo ondanks verscheidene dieeten (en verscheiden is zoals gezegd 72) ik spoot insuline en moest in 2010 over op een wonder middel victoza dit middel is alleen beschikbaar als je body mass index 35% of hoger is toen ik daar aan begon was ik 5 kilo uit mijn eigen afgevallen en viel met hulp van victoza nog eens 20 kilo af tot er een stop ontstond en niet meer afviel de internist heeft toen besloten dat ik weer insuline moest spuiten want mijn bloedsuiker was nog te hoog. Ik gebruik nu alweer 4 maand insuline en ben in de eerste twee maand 20 kilo aangekomen zonder mijn eetpatroon te veranderen. ik heb mijn dieet aangepast zonder te weten dat ik onderweg was naar het paleo dieet ik weeg dus nu 119 kilo, en sinds maandag jl. meer caveman food tot mij neem en ben gestopt met roken voel ik mij nu al beter en ben er van overtuigd dat ik kan genezen van diabetes door mij gezond te eten.
    Ik ben blij dat er nu een nederlandse site is die bij mijn voornemen past, want dieetistes die wilden mij 6 keer per dag brood laten eten.
    cholesterol medicijnen heb ik al lang weggegooid.

  • Hoi Mitch,

    Ik weet al een jaar of vier dat ik niet goed reageer op brood, echter werd ik steeds weer terug naar het brood gebracht, omdat het zo gezond voor je is, zegt men. Nu weet ik het zeker voor mij geen brood meer en andere tarwemeelproducten. En ik volg jouw adviezen op sinds een dag of 14 en ik voel me heerlijk fit. Geen kribbelig en jeukerig lijf en overspannen darmen meer. Ik doe het nog rustig aan zoals jij adviseert, gelijdelijk aan veranderen, dus ga ik ook gewicht verliezen daar merk ik nu ook al wat van.
    Ik doe niet aan Faceboek, maar ik ga jouw adviezen via mijn mail en
    mondeling uitdragen.
    Bedankt voor het inzetten en het delen van advies voor mijn gezondheid.
    Vriendelijke groet van Ria

    • Hoi Ria, dank voor je enthousiaste reactie. Heel veel succes! En inderdaad, blijf gewoon lekker op de e-mail alles volgen. Het is geen probleem dat je niet aan Facebook e.d. doet. ;-)

  • mirjam voermans says:

    Hoi Mitch,
    Ik heb op facebook al gereageerd maar hier ook nog maar even. Ik heb dus al ruim 30 jaar diabetes type 1 en eet dus inderdaad koolhydraten want ik heb een insulinepomp en moet voor iedere maaltijd insuline bijklikken. Geen koolh. dan veel minder insuline. Ik heb een tijdje een koolhydraat arm dieet gevolgd ( Yvonne Lemmens; GOK) maar loop toch vast als ik een hypo krijg want dan moet ik toch echt suiker eten in de vorm van brood, pure glucose of vruchtensap. Allemaal dingen die Paleo ook afraadt. Heb jij hier een oplossing voor? Of kan dit binnen de 20 van 80/20 vallen.
    Al met al is het best lastig voor mij. Tóch ga ik me er in verdiepen.

    • Hoi Mirjam, ik zal binnenkort een artikel plaatsen over Paleo en diabetes Type 1. Dan zal ik dieper in gaan op je vraag.
      Even geduld nog...

      • Een Amerikaan genaamd "David Mendosa" heeft een site waarin hij een lijst met voedingsmiddelen heeft samengesteld gebaseerd op glycemische-index en glycemische lading. Beide begrippen zijn belangrijk bij diabetes 1. David is hier al jaren mee bezig om dat hij zelf ook diabetes 1 heeft. Dit wil niet zeggen dat je met Paleo moet stoppen maar alle vormen van informatie over dit probleem ( diabetes dus ) is belangrijk om te weten..!
        Verder nog een interessante site http://www.ahealthylive.nl. Dit wil dus niet zeggen dat Mitch z'n verhaal niet goed is ; maar alle info helpt.

        Met vriendelijke groet. Ferry

  • Ik heb diabetes1 en erger me aan dietistes waar ik iedere keer weer die bruine boterhammen krijg voorgeschreven. Ik ben op zoek naar alternatieven en paleo vind ik boeiend. Het is alleen niet eenvoudig icm diabetes1. Ik zou wel eens willen weten wat het doet met trigyceriden en cholesterol, en of een hogere inname aan eiwitten niet schadelijk kan zijn voor de nieren aangezien je daar bij diabetes extra voorzichtig mee moet zijn. Ik ga er wel mee experimenteren, dat zeker. En voor die ene keer dat je eens snelle suikers nodig hebt, daar zou ik me niet druk om maken. Het gaat om het grote geheel volgens mij. Een ander interessant dieet, wat wel raakvlakken heeft is van dr Fedon Alexander Lindberg, die onderzoek heeft gedaan naar insuline resistentie en diabetes en een dieet heeft ontwikkeld op basis van de Glycemische Lading met weinig koolhydraten en veel eiwitten. Hij heeft daarmee hele goede resultaten behaald met diabetes2 welliswaar, maar toch.. Minder insuline spuiten is alleen maar beter lijkt me.

      • Hoi Mitch, Nu een half jaartje op paleo. Geen bruine boterham meer gegeten, en ik let streng op mijn koolhydraten. Ik ben 8 kilo afgevallen, iets wat mijn dietiste en arts voor haast onmogelijk hebben gehouden. Dus hoera voor paleo! De cholesterol moeten we nog gaan meten, maar ik verwacht eigenlijk niet dat die slechter gaat zijn dan eerst. Mijn bloeddruk is alvast verbeterd, ik heb al een half jaar geen hypo of hyper meer gehad. Mijn ervaring is nu dus alleen maar positief.

  • Hallo Mitch, Ik heb al 20 jaar diabetes 2. Heb veel gesport toen ik jonger was,
    ( ben nu 76 jaar) m.n. 8 jr. wedstrijd gezwommen op hoog nivo, waterpolo, hockey, volleybal en tennis. Wat ik hiermee wil zeggen: dat ik mijn hele leven op mijn voeding heb gelet. Voelde me dan ook behoorlijk in de steek gelaten door mijn lichaam, toen ik diabetes kreeg. Toen bleek dat het ook erfelijk kan zijn, mijn beide ouders hadden ouderdomsdiabetes.
    Nu ben ik sinds een week met het paleo dieet bezig. Ik merk dat ik nu al minder insuline nodig heb (ik heb een pompje). Maar afvallen is er nog niet bij. Moet zeker 10 kg. afvallen. Mijn bloeddruk en cholesterol zijn prima.
    En nog een tip: als je een te hoge cholesterol hebt (wat is te hoog, daar zijn de meningen tegenwoordig ook over verdeeld) probeer dan eens
    "red rice capsules". Een natuurproduct en om mij heen veel positiefs gehoord.
    Hartelijke groet,
    Cathy

  • Hoi Mitch. Even een grote bedankt voor je informatie. Ik heb hierboven al een keer een vraag gesteld over diabetes1 en paleo en cholesterol. Mijn jaarlijkse volledige bloedtest heeft gisteren bewezen dat het werkt. Voor het eerst zijn mijn trglyceriden ruim binnen de marge! Ik ben superblij! Mijn HB waarde is gelijk gebleven, maar ik hoef veel minder scherp te spuiten en gebruik nog maar 1/3 van de insuline. Dus diabetes1 en paleo is een JA voor mij.

  • badr el bachir says:

    Jij!!!!!!!! Hebt gelijk!!!!! God dank mensen met hersenen hierzo eindelijk. Deze theorie had ik al veel en veel langer. In me hoofd!!

    Het is toch gek om te ontbijten met 3 boterhammen met pasta en suikergezoete jogi en als lunch nog een boterham en in de avond nog eens een aardappel gerecht te eten. God waar is men mee bezig. De mens leeft niet op koolhydraten maar op groenten en gezonde vetten en af en toe vlees!!! Ik werd zwaar uitgelachen door mijn voedings adviseur toen ik met de theorie kwam dat als koolhydraten omgezet worden in glucose dan dat we eigenlijk gemiddeld veel te veel koolhydraten binnenkrijgen. En ik ben van mening dat het niet klopt dat een mens erfelijk aanleg voor diabetes kan krijgen ik ben van mening dat een mens helemaal niet is gemaakt om zoveel koolhydraten rijke producten te consumeren. Het nieuwe manier van eten past niet bij de mens!!!!!!!!!!!!!!!!! En voor jou heb ik respect!!!!! Iemand met de zelfde ogen als mij!

  • He Mitch,
    Nu snap ik waarom ik, als ik weer ga sporten, ook meer zin in gezonde voeding krijg. Duidelijk verhaal. Thanks!

1 2 3 6
Related Post