Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Wij Houden van Zoete Aardappels, maar Waarom? Al het Goede van de Bataat

Heel veel vragen krijgen wij dagelijks over gebruik van bepaalde voedingsmiddelen. Tijd voor opheldering!

Deze keer staat de zoete aardappel in de spotlights. Waarom gebruiken wij zoete aardappel (met mate) en zijn we niet zo’n fan van de gewone aardappel? Komtie:

Wat is de zoete aardappel? Het is een zetmeelhoudende knol en wordt ook wel bataat genoemd. Ze komen oorspronkelijk uit Latijns-Amerika en zijn daarom ook niet familie van de Nederlandse aardappel.

zoete aardappel

Waarom wel de zoete aardappel en niet de gewone aardappel?

Ter verduidelijking, de gewone aardappel is zeker niet ongezond! Sterker nog als we de gewone aardappel gaan vergelijken met de zoete aardappel, dan bevat de gewone aardappel minder calorieën, minder koolhydraten, in verhouding meer mineralen en minder ‘suikers’. Waarom dan toch die zoete aardappel? Zoals je weet is het Paleo dieet gebaseerd op voornamelijk vetten en eiwitten. Koolhydraten worden zoveel mogelijk geschrapt vanwege de bloedsuikerstijging, de uiteindelijke opslag in vet (als je teveel koolhydraten eet, en doordat het overgrote deel slecht verteerbaar is). Het grootste pluspunt aan de zoete aardappel is dat ‘ie een veel lagere Glycaemische Index heeft. De GI is de mate waarin je bloedsuikerspiegel stijgt bij het eten van bepaalde voeding. Bij een hoge GI moet je lichaam veel insuline aanmaken om de glucose af te voeren, daardoor word je vetopslag gestimuleerd (vandaar de term koolhydraten zijn dikmakers). Eet je daarentegen zoete aardappel dan blijft je bloedsuikerspiegel relatief stabiel. De GI van een gewone aardappel is 70(wat redelijk hoog is) die van zoete aardappel daarentegen is maar 35 en dat is de grootste reden waarom Paleo wel zoete aardappel ‘toestaat’.

  • In zoete aardappelen zit veel bètacaroteen. Bètacaroteen is de bouwstof voor vitamine A, welke goed is voor je weerstand, ogen en huid. Eet zoete aardappels altijd in combinatie met gezonde vetten, zo wordt de vitamine A beter opgenomen.
  • De zoete aardappel bevat meer vezels dan de gewone aardappel, goed voor je darmen, je zit er sneller van vol en het voorkomt die snelle stijgingen van je bloedsuiker.
  • De zoete aardappel zit bomvol antioxidanten. Zelfs 1,5 keer meer dan blauwe bessen (die daar om bekend staan). Antioxidanten neutraliseren vrije radicalen en beschermen je lichaam.
  • Wij krijgen vaak vragen van fanatieke sporters dat ze iets meer krachtvoer nodig hebben om de dag door te komen. Ik adviseer dan altijd zoete aardappels, toch lekker wat koolhydraten, geen suikerpieken en heel veel vitaminen en mineralen.

In de praktijk:

  • Zijn zoete aardappelen gewoon veel lekkerder, ze pimpen je maaltje lekker op door de zoete smaak waardoor je met wat groenten een heerlijk stamppotje kunt maken.
  • Zoete aardappelen in de oven veranderen in heerlijke knapperige frieten.
  • Gepofte zoete aardappel is ook heerlijk.
  • Je kunt ook een heerlijke chocoladetaartje bakken met zoete aardappel als hoofd ingrediënt(zie FB)

Weetje: in de supermarkt kun je soms ook zoete aardappels kopen die ‘wit’ van binnen zijn en niet oranje. Dit zijn ook echte, maar mijn ervaring is dat deze een stuk minder zoet, en dus lekker, zijn. Wel bevatten ze dezelfde goede stoffen:-)

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Meer Artikelen

8 reacties Plaats reactie

  1. De witte zoete aardappel moet je goed was tot het water helder blijft anders wordt hij na het koken snel zwart. Dit is mijn ervaring met de witte zoete aardappel.

    Beantwoorden
  2. Super goed verhaal, bedankt. Heel duidelijk toegelicht waarom we toch lekker ons stampotje kunnen blijven eten op een gezonde manier. En inderdaad uit de oven ook erg lekker als een alternatief frietje!

    Beantwoorden
      • Dat geeft toch wel wat extra mogelijkheden, blij mee en mijn darmen ook.

        Maar ik zie wel één dingetje in de tekst die je misschien wilt aanpassen.
        De gewone aardappel is is door Columbus en consorten in Europa geïntroduceerd. (net als tomaat, paprika, mais, de meeste bonen enz.) Het heeft heel wat moeite gekost om de gewone man in Europa aan de aardappel te krijgen. Allereerst is het loof uiterst giftig, bleek bij ervaring en de knollen werden dus al snel varkensvoer. Maar door campagnes van de hoge heren om zijn arme mensen aan de goedkope aardappel te krijgen is dit toch gelukt. Geen Nederlandse aardappel dus. Sorry voor de geschiedenis les. 🙂

        Beantwoorden

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.