Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

De Beste en Slechtste Slaaphoudingen Hoe Slaap Jij?

Wat is de beste en slechtste slaaphouding? In welke houding kun je beter niet slapen? En wat zegt je slaaphouding over je persoonlijkheid? Kijk welke slaaphoudingen je lichaam het meest goed doen en hoe je je voorkeurshouding met een paar kleine aanpassingen tot een gezonde slaaphouding maakt.

Hoewel we op heel veel manieren kunnen slapen, zijn er drie hoofdhoudingen: zij-, rug- en buikligging. Volgens deskundigen is een zijligging de meest comfortabele houding. Ook voorkomt deze slapenloosheid en slaaptekort. Je wordt in deze positie namelijk minder vaak wakker. Toch is persoonlijke voorkeur ook belangrijk als het om je slaaphouding gaat.

Persoonlijke voorkeur

We hebben allemaal een voorkeurshouding. Onze persoonlijke voorkeur is soms zelfs belangrijker dan wat over het algemeen als beste slaaphouding wordt gezien. Het vraagt misschien wat denkwerk van je om te zien waarom je een voorkeur voor een bepaalde houding hebt. Toch gaat het er vooral om hoe je je erbij voelt. Heb je het idee dat de houding je goed doet, blijf dan gerust zo slapen.

Het kan je misschien helpen om te zien welke slaaphoudingen je lichaam op de lange termijn  het meest goed doen. Laten we eens kijken naar rugslapers en buikslapers.

Welke houding is het beste voor je lichaam?

Waar moet je op letten als je op je rug of je buik slaapt? Zowel rugslapers als buikslapers kunnen hun houding met een paar kleine aanpassingen omtoveren tot een gezonde slaaphouding.

  • Rugslaper: Als je graag op je rug slaapt, let dan na een tijdje op je onderrug. Deze houding kan leiden tot lage rugpijn en slaapapneu, wat je rusteloos kan maken. Met een paar kleine aanpassingen kun je de kwaliteit van deze houding verbeteren en daardoor gezonder slapen. Leg bijvoorbeeld een klein, zacht kussen onder je knieën. Zo ondersteun je de kromming van de wervelkolom.
  • Buikligging: Als dit je favoriete houding is, weet dan dat het de slechtste van alle houdingen is om in te slapen. Deskundigen adviseren om niet op je buik te slapen, omdat het zorgt voor een onnatuurlijke kromming van de wervelkolom. Na verloop van tijd kunnen je nek en rug pijn hierdoor gaan doen. Ook kun je door deze houding rimpels krijgen in je gezicht. Lig je op je gezicht, dan hangt je huid namelijk over het kussen heen. Door de druk wordt de bloedsomloop bovendien afgesloten. Doordat er minder bloed naar je huid en je andere lichaamsdelen stroomt, kun je last krijgen van slapende armen en benen. Om deze reden woelen rugslapers vaker en zijn ze rusteloos in bed. Een tip om dit te voorkomen: gebruik een zacht kussen of beter: helemaal geen kussen. Zo hoef je je nek niet op een oncomfortabele manier te buigen. Mocht je slaapproblemen hebben, dan kun je het beste in een andere houding gaan slapen.

slapen

De voor- en nadelen van slaaphoudingen

Welke slaaphoudingen zijn er allemaal, wat zijn hun voor- en nadelen en wat zegt je slaaphouding over je persoonlijkheid? Vijf slaaphoudingen op een rij:

  • Foetushouding

De meeste mensen slapen met opgetrokken en gevouwen handen en armen, net zoals een kindje in de baarmoeder. Van de deelnemers aan een onderzoek zei maar liefst 41% op deze manier te slapen. Vrouwen twee keer zo vaak als mannen. Zij bleken een bedachtzame en zachte persoonlijkheid te zijn.

Voordelen: Dit is een zijligging, wat de meest comfortabele slaaphouding schijnt te zijn. Op je zij slapen voorkomt overigens ook snurken.

Nadelen: Het enige nadeel van deze slaaphouding is dat deze een kromming van de wervelkolom veroorzaakt, wat kan leiden tot rugpijn. Daarnaast kan heup- en kniepijn ontstaan als je zonder kussen tussen je knieën slaapt.

  • Soldaathouding

Slaap je op je rug met je benen recht en je armen naast je zij over of je buik? Volgens onderzoek heb je vertrouwen in anderen, tot goedgelovigheid aan toe. Zo’n 15% van de mensen slaapt in deze positie.

Voordelen: Op je rug slapen in de soldaathouding zorgt voor een rechte wervelkolom en voorkomt dat je armen en benen gaan slapen. Ook heb je minder last van rimpels doordat je huid niet over het kussen hangt.

Nadelen: Als je in de soldaathouding slaapt, heb je een grotere kans om te gaan snurken.

  • Hunkeraar

Bijna een derde van de mensen slaapt op hun zij met beide armen vooruit, alsof ze iets willen vastpakken. Hunkeraars zijn ruimdenkend maar achterdochtig. Ze zijn vastberaden besluitvormers die bij hun besluit blijven.

Voordelen: Deze variatie op de zijligging geeft hetzelfde comfort en het rustige gevoel als slapen op je zij. Het is een prettige houding voor zwangere vrouwen omdat het druk op de rug verlicht en de armen niet op de buik rusten.

Nadelen: Door de positie van de armen kunnen deze gaan slapen. Ook kunnen je schouders wat minder prettig aanvoelen omdat je je wat kunt overstrekken tijdens de nacht.

  • Vrije val

Je slaapt op je buik met je armen naar onderen, naar boven of rond je kussen. Slechts 7% van de mensen slaapt in deze vrije val houding. Zij zijn vriendelijk en zelfverzekerd en houden niet van kritiek.

Voordelen: Je hebt in deze houding minder last van gedachten die in kringetjes blijven ronddraaien (mind chatter).

Nadelen: Deze houding bevordert het ontstaan van lijntjes en rimpels in je gezicht. Ook kun je last krijgen van nekpijn doordat je je nek behoorlijk moet draaien.

  • Zeester

Deze slaaphouding komt het minst voor. In deze positie slaap je op je rug met je armen wijd boven je hoofd of onder je kussen. Deze slapers zijn goede luisteraars, genieten ervan anderen te helpen en staan niet graag in het middelpunt van de belangstelling.

Voordelen: Slapen in deze positie is gezond voor nek en wervelkolom omdat je rug en nek recht blijven. Dit is de ideale slaappositie. Tenminste, als je geen kussen gebruikt. Een kussen kan nekpijn veroorzaken. Als je last hebt van pijn, probeer dan deze slaaphouding zonder kussen in een comfortabel bed.

Nadelen: Hoewel deze mensen goede luisteraars zijn, kunnen ze ’s nachts wel eens te veel naar hun eigen ronddraaiende gedachten luisteren. De positie bevordert bovendien snurken, wat veel rugslapers doen.

De beste slaaphoudingen

Volgens slaaponderzoekers is de meest ontspannende slaaphouding die met een lichte buiging van de knieën naar boven, in de richting van de borst. Moet je nu proberen op deze manier te gaan slapen? Ook hier geldt weer: iedereen is anders, dus deze houding is niet voor iedereen de beste.

Heb je een slechte rug, dan kun je deze houding bijvoorbeeld aanpassen door een kussen tussen je knieën te leggen. Dit verlicht de druk op de heupen en de onderrug.

Voor zwangere vrouwen is een zijligging met een kussen tussen de knieën sowieso aan te raden. Lage rugpijn en spanning rond de heupen komen tijdens de zwangerschap nu eenmaal vaker voor.

Meer tips voor gezond slapen en leven? Schrijf je gratis in voor de Paleo cursus en ontdek hoe jij kunt werken aan een gezond en fit lijf.

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Meer Artikelen

6 reacties Plaats reactie

  1. Hallo, mijn dochter van 9 en ik zijn fervente rugslapers, maar tijdens, de nacht arriveren onze armen altijd boven ons hoofd… Wat resulteert in pijn in schouders, nek en soms ook bovenrug… Vooral bij mij.. Ik ben hiervoor al es bij een kinesist geweest, blijkbaar belast dit vooral de monnikkapsspier… Maar hoe voorkom je nu dat je gedurende de nacht die armen omhoog brengt he? En wat raadt u aan ivm hoofdkussen? Alle tips zijn welkom, groetjes Nancy en Nadia

    Beantwoorden
    • Hi Nancy, hmm dat zijn goede vragen waar wij helaas geen antwoord op hebben 🙁 Ik zou ook niet zo 123 weten bij welke partij je het beste die vraag kan stellen. Sorry dat we niks voor je kunnen betekenen op dit gebied.

      Beantwoorden
    • Hoi Nancy, tot voor kort deed ik dat ook wat voor pijnklachten veroorzaakte. Op aanraden van mijn dochter hou ik nu een klein kussentje vast tijdens het slapen. En het werkt! Doe mijn armen niet meer omhoog.

      Beantwoorden
  2. Hallo allemaal

    Ik ben Lieke, een meisje van 14 en betrap me er steeds weer meer op dat ik de laatste tijd steeds vaker met mijn knieën opgetrokken in bed lig, op mijn rug. Ik weet niet of doelt zelf een slechte houding is alleen ik kan er zelf op het internet niks over vinden. Wat denk jullie?

    Beantwoorden
    • Hee Lieke, thnx voor je reactie! Hmm, ik kan er ook niks over vinden. Ik kan me voorstellen dat het iig goed is voor je wervelkolom maar door het optrekken van je benen kan het zijn dat de doorbloeding minder goed gaat. Ook kan het leiden tot snurken. Kan je met deze kleine beetje informatie iets?

      Beantwoorden

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.