Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

8 tips tegen constipatie Want Niks Is Zo Vervelend Als een Opgeblazen Gevoel

Paleo voeding verbetert bij heel veel mensen de vertering en stoelgang. Jammer genoeg is dat niet bij iedereen zo…

Je bent pas officieel geconstipeerd als je minder dan drie keer per week stoelgang hebt, maar eigenlijk is het ideaal als je elke dag een tot drie keer per dag je darmen kan ontlasten om een opgeblazen gevoel, krampen en buikpijn te vermijden.

Eet jij al een tijdje Paleo maar ben je toch nog regelmatig geconstipeerd? Dan heb je wellicht iets aan deze tips!

1. Geef het tijd

Allereerst, als je nog maar een week (of twee) Paleo eet, dan moet je het echt wat meer tijd geven. Probeer gerust onderstaande tips al uit, maar weet dat je lichaam tijd nodig heeft om alle aanpassingen te verwerken!

2. Eet je wel genoeg vet?

Dit is iets dat niet veel mensen weten, maar vet speelt een heel belangrijke rol bij een vlotte stoelgang. Vet stimuleert namelijk het vrijkomen van gal uit je galblaas dat de peristaltiek in gang zet. Peristaltiek is het proces dat ervoor zorgt dat je darmen samentrekken en de hele boel doen bewegen. Je hebt bij elke maaltijd minstens één tot 3 eetlepels (dus 15 tot 45 ml) vet nodig om de hele boel draaiende te houden. Eet je vet vlees, kook je met kokosmelk of heb je avocado verwerkt in je slaatje, dan heb je al iets minder nodig natuurlijk.

3. Drink je genoeg?

Je stoelgang is voor een groot percentage puur water. Drink jij niet genoeg, dan heeft je lichaam simpelweg minder water ter beschikking en zal je stoelgang veel compacter en harder worden. Drink 1,5 tot 2 liter water per dag.

4. Beweeg je wel genoeg?

Als jij beweegt, dan zit er ook meer beweging in de inhoud van je darmen. Zo simpel is het. Geen paniek, je hoeft geen uren door te brengen in de sportschool; elke dag minstens 30 minuten wandelen is voldoende om je stoelgang terug te verbeteren.

5. Heb je teveel stress?

Stress kan de oorzaak zijn van zowel constipatie als diarree, afhankelijk van hoe jouw lichaam met de stress omgaat. Werk aan je stressniveau door bijvoorbeeld mindfullness te beoefenen, een nieuwe hobby te zoeken of dankbaarheidsoefeningen te maken.

6. Masseer je buik

Deze had je misschien nog niet eerder gehoord, maar je kan de beweging van je darmen stimuleren door je eigen buik te masseren (of beter nog, laat dit doen door een Pro). Gebruik je handpalmen en masseer kloksgewijs van rechtsonder naar je ribben toe naar linksonder, de richting die je stoelgang ook uitgaat.

7. Probeer magnesium

Magnesium kan helpen om je stoelgang vochtiger te maken en je darmen minder gespannen waardoor het hele proces wat vlotter verloopt. Je kan beginnen met 200-300 mg oplossen in water en dit te drinken net voor je gaat slapen. Verhoog de dosis indien nodig stapsgewijs tot 1000 mg. Wordt je stoelgang te los, dan kan je de dosis terug verlagen. Je doet dit best onder begeleiding van een arts.

8. Drink gemberthee

Constipatie wordt soms veroorzaakt doordat je darmen te traag werken. Gember kan de beweging opnieuw stimuleren en het verhoogt ook de productie van gal. Drink twee of drie keer per dag een kop thee met 1 of 2 eetlepels verse gember.

Mochten geen van deze tips helpen, dan is het mogelijk dat een van de voedingsmiddelen die je eet (bijvoorbeeld FODMAPS of nachtschades) aan de oorzaak liggen van je probleem. In dat geval zou ik een eliminatiedieet aanbevelen dat je kan helpen uitzoeken wat de exacte oorzaak is. Hiervoor neem je best contact op met een orthomoleculair diëtist of je huisdokter.

Wat is jouw beste tip tegen constipatie?

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Meer Artikelen

3 reacties Plaats reactie

  1. Is een mooie opmerking van die galblaas. Maar wat nu als je geen galblaas meer hebt??

    Beantwoorden

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest