Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

5 Redenen om Je Voeding Beter te Kauwen Goed Kauwen Heeft Verschillende Voordelen

Grote kans dat je er niet echt bij stilstaat. Voor veel mensen is kauwen bijna meer een soort reflex. Je stopt het eten in je mond, kauwt en slikt het door. Zeker wanneer je ‘on the go’ iets eet doe je dit waarschijnlijk veel te snel. Goed kauwen van voedsel heeft echter verschillende voordelen voor je gezondheid.

Op gewicht blijven

Wanneer je langer kauwt, ben je langer bezig met je maaltijd. Hierdoor is de kans groot dat je ook minder eet wat uiteindelijk weer kan helpen bij beter gewichtsmanagement. Je kan nog zo gezond eten, wanneer je TE VEEL eet, is het hoe dan ook niet goed voor je. Houd er rekening mee dat het ongeveer 20 minuten duurt voordat je hersenen het seintje krijgen dat je maag vol zit. Eet je langzaam, dan is de kans dus groter dat dit signaal binnenkomt voordat je je overeet.

Meer voedingsstoffen en energie

Het kauwen van voedsel zorgt ervoor dat grote stukken voedsel kleiner worden, waardoor ze makkelijker verteerbaar zijn. Het verteren van voedsel vraagt veel energie van je lichaam, zeker als het gevraagd wordt om onvoldoende gekauwd voedsel te verteren. Kleinere stukje voedsel maken het makkelijker om de nutriënten die er in zitten op te nemen.
In 2013 werd er onderzoek naar gedaan door het Institute of Food Technologists. Hiervoor gebruikte men als voedsel amandelen. Bij de participanten die langer op het voedsel kauwden, waren de partikelen kleiner en werden ze beter en sneller opgenomen door het lichaam. Bij hen die minder kauwden, gingen de grotere partikelen sneller door het lichaam terwijl ze bepaalde bacteriën en schimmels aanwakkerden.

tanden

Beter voor je tanden

De eerste twee wist je ergens misschien al wel, maar wist je ook dat beter kauwen ook nog eens beter is voor je tanden? De botten die je gebit ‘bijeenhouden’ worden door het kauwen getraind. dit helpt ze om sterk te blijven. Een soort workout voor je gebit dus ;). Ook is het slijm dat je produceert tijdens het kauwen belangrijk. Het helpt je mond te reinigen van de etensresten en zorgt dat er minder bacteriën hun gang kunnen gaan, minder tandplak en uiteindelijk dus minder gaatjes vormen.

Beter contact met je speeksel

Je speeksel bevat enzymen die helpen bij de vertering van je voedsel. Hoe meer tijd je ze geeft om om te beginnen met het afbreken van je voedsel, des te beter en makkelijker kan je maag het verteren. Speeksel zorgt er daarnaast ook voor dat je eten makkelijker door je slokdarm gaat. Enzymen zorgen ervoor dat je onder andere zetmeel afbreekt (waardoor jij meer energie krijgt) en helpen bij de vertering van vetten (wat bij onvoldoende kauwen dus minder gebeurt). Kauw je minder goed, dan is het resultaat daarom vaak een opgeblazen gevoel met soms nog de nodige winderigheid.

Dus de volgende keer als je denkt dat je iets verkeerds hebt gegeten, kun je ook eens bij jezelf te raden gaan of je wel goed hebt gekauwd…

Minder sluimerende bacteriën in je darmstelsel

Ik noemde net al even de rol van bacteriën. Deze hebben ook een belangrijke werking in je darmen. Kauw je je voeding minder goed en komen er grotere stukken eten in je darmen, dan zullen deze bacteriën keihard aan de slag moeten om alles toch zo goed mogelijk af te breken. Het gevolg: gasvorming, een opgeblazen gevoel, diarree, constipatie, buikpijn, krampen en andere problemen met de spijsvertering

Meer genieten van de smaak van echt voedsel

Wanneer je snel eet en slecht kauwt, proef je maar half zoveel van je maaltijd als wanneer je goed kauwt. Zonde. Neem de tijd om de smaken van je eten goed in je op te nemen en geniet van wat je eet. Zo leer je puur, echt voedsel nog meer waarderen.

Hoe dan wel je voeding kauwen?

Je zult begrijpen dat het niet eenvoudig is om je manier van kauwen aan te passen. Dat komt omdat het juist zo’n onbewust gedrag is. Het is dan ook een belangrijke eerste stap om je bewust te worden van je kauwgedrag. Deze kun je met je eerstvolgende maaltijd meteen al nemen. Er zijn verschillende theoriën over hoe vaak je je voeding precies moet kauwen. Persoonlijk vind ik het wat ver gaan om dit exact te tellen. Zo eet ik in ieder geval een stuk minder ontspannen. Echter, start met bewust en langer kauwen. Een paar tips:

  • Neem kleinere happen
  • Kauw langzaam en beheerst. Bij voorkeur zet je de tv uit. Wil je toch tv kijken, focus je dan extra op je maaltijd.
  • Kauw tot je voeding voornamelijk vloeibaar aanvoelt in je mond.
  • Neem pas een volgende hap als je de vorige volledig gekauwd én doorgeslikt hebt.
  • Drink je bij het eten? Neem dan pas een slok wanneer je je eten hebt doorgeslikt. Veel mensen spoelen ongemerkt hun maaltijd weg.

Ben jij een bewuste kauwer of heb je je kauwgedrag reeds weten aan te passen? Deel hieronder je ervaringen.

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Meer Artikelen

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.